Witam. Wątków o znikającym oleju była już cała masa, każdy z nich został przeze mnie wnikliwie przestudiowany i zdaje mi się, że w jednym z nich znalazłem rozwiązanie mojej "zagadki", ale do rzeczy. Moją Hondę Civic VII (2001r. 210000 km przebiegu) 1.6 posiadam od jakichś dwóch miesięcy i zakładam że problem występuje już od samego zakupu. Poprzedni właściciel zalał silnik olejem Millers 10w30 (dostałem resztę tego oleju na ewentualne dolewki), niestety mam podejrzenie, że przy wymianie lekko przelał i to spowodowało problem znikania oleju. Przed zakupem sprawdziłem poziom i bagnet wskazywał maksymalny poziom, po kilku dniach jazdy już niestety nie było tak kolorowo i poziom był poniżej minimum (cały czas jednak poziom był zaznaczony na bagnecie). Dodałem oleju do poziomu maksymalnego i znów po jakichś 100 - 150 km ta sama sytuacja. Co ciekawe komputer nie wyrzuca CE, a po podpieciu pod interfejs diagnostyczny nie ma żadnych błędów. V-TEC się załącza, nie ma problemów z dynamiką itp. Robiłem próbę olejową (na nieszczelność uszczelniaczy i pierścieni) i zero dymu. Nie dymi ani na niebiesko, ani na czarno itp. Płyn chłodniczy nie zaolejony. Co prawda nie sprawdzałem jeszcze kompresji, ale zakładam że wszystko w porządku (chociaż sprawdzę to na dniach).
Po ściągnięciu obudowy filtra powietrza, zauważyłem, że olej wyrzygało odmą znad klawiatury - wyczyściłem to i od tego czasu jest spokój (nawet po dolewkach). Zanurkowałem pod samochód i zauważyłem, że miska olejowa jest cała w oleju, jednak wyciek nie pochodził z miski, a jakby z kartera. Po bliższych oględzinach stwierdziłem że uszkodzone jest uszczelnienie obudowy odmy skrzyni korbowej (spowodowane najprawdopodobniej przelaniem) i to jest prawdopodobne źródło wycieku, gdyż to miejsce jest dosłownie skąpane w oleju. Moje pytanie brzmi, czy nieszczelność w tym miejscu mogła by spowodować tak masywne znikanie oleju (dodam, że przewód odmy jest drożny)?
W jednym z wątków, ktoś miał bardzo podobny problem i przyczyną okazała się zamarznięta odma. Czy w moim przypadku winna może być nieszczelność odmy?
Pozdrawiam.
PS.
Oleju nie znika nigdy poniżej bagnetu, zawsze wskazuje te 3-4 mm powyżej jego dolnej krawędzi.
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Po ściągnięciu obudowy filtra powietrza, zauważyłem, że olej wyrzygało odmą znad klawiatury - wyczyściłem to i od tego czasu jest spokój (nawet po dolewkach). Zanurkowałem pod samochód i zauważyłem, że miska olejowa jest cała w oleju, jednak wyciek nie pochodził z miski, a jakby z kartera. Po bliższych oględzinach stwierdziłem że uszkodzone jest uszczelnienie obudowy odmy skrzyni korbowej (spowodowane najprawdopodobniej przelaniem) i to jest prawdopodobne źródło wycieku, gdyż to miejsce jest dosłownie skąpane w oleju. Moje pytanie brzmi, czy nieszczelność w tym miejscu mogła by spowodować tak masywne znikanie oleju (dodam, że przewód odmy jest drożny)?
W jednym z wątków, ktoś miał bardzo podobny problem i przyczyną okazała się zamarznięta odma. Czy w moim przypadku winna może być nieszczelność odmy?
Pozdrawiam.
PS.
Oleju nie znika nigdy poniżej bagnetu, zawsze wskazuje te 3-4 mm powyżej jego dolnej krawędzi.
Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Comment