Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.7 vtec - ogromne spalanie Honda Stream.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• 1.7 vtec - ogromne spalanie Honda Stream.

Witajcie, towarzysze doli i niedoli
    Przeczytałem posty na naszym forum już pewnie po 3 razy, co można to obejrzałem, przetestowałem, poprawiłem, jednakże problem pozostał.
    Chodzi mianowicie o ogromne spalanie, jakim obdarza mnie na codzień moja Honda Stream 1.7 - korzystam z forum użytkowników Civica, gdyż forum Streamowe żywotnością przypomina świątecznego karpia w lutym.
    Drodzy forumowicze - chyba zrobiłem już wszystko, co można było zrobić, czyli:
    - wyregulowałem zawory;
    - wymieniłem świece;
    - wymieniłem filtr powietrza;
    - oczyściłem cały dolot;
    - diagnostyka spalin pokazuje wartości wzorowe;
    - komputer pokazuje wartości "książkowe" jak stwierdził diagnosta;
    - hamulce nie blokują kół....

a Hondzia spożywa sobie 13-15 litrów benzyny niezależnie czy jeździ po mieście czy poza nim.
    Stosując ekstremalną eko-jazdę spala mniejszą wartość. Po ostrzejszej jeździe na trasie po 50 km ubywa ~1/5 zbiornika...
    Spalanie mierzone na dystansie ok 2.500 km tankowanie do pełna za każdym razem, więc dane w miarę wiarygodne.

Dodam, że na zimnym silniku zdarza się jej szarpnąć przy zmianie biegu na wyższy i przyspieszaniu.

Przyspiesza dynamicznie, od 4-5 tys/min czuć "włączenie się" vtec.

V max jaką udało mi się osiągnąć to 170-175 km/h. Powinna ponoć bujać się do 200 km/h.

Silnik pracuje dość głośno. Nie są to jakieś hałasy dobiegające wyraźnie z jakiegoś podzespołu. Po prostu pracuje jak w Polonezie. A nie - głośniej...

Po rozgrzaniu silnika i katalizatora spaliny nie pachną benzyną - są wręcz bezwonne.

Moja pierwsza Honda. Kupiona m.in. z uwagi na niskie zużycie paliwa. Civic VI 1.4 kolegi, którym jeździłem przez miesiąc (4 tys km nalotu) palił max 7,5 l/100 km przy stosowaniu ciężkiej nogi... A teraz taki szok.

GDZIE SZUKAĆ DALEJ, PANOWIE?...

Honda Stream to nie jest małe auto, nie sądzisz że 13L/100km to dość normalny wynik? mamy dużą bude mrozy i zimę w pełni. ... nie ma co porównywać do VI gen.
    Czy kontrolka Check Engine się świeci? są jakieś kody błędów? (czy CE zaświeca się przed uruchomieniem i gaśnie po odpalaniu silnika?)
    Moim zdaniem 13L to realny wynik w zimę przy standardzie w lato około 11L.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta

Honda Stream to nie jest małe auto, nie sądzisz że 13L/100km to dość normalny wynik? mamy dużą bude mrozy i zimę w pełni. ... nie ma co porównywać do VI gen.
      Czy kontrolka Check Engine się świeci? są jakieś kody błędów? (czy CE zaświeca się przed uruchomieniem i gaśnie po odpalaniu silnika?)
      Moim zdaniem 13L to realny wynik w zimę przy standardzie w lato około 11L.
      Hmmmm... 11/100 po mieście, zimą - spoko. Nawet bym nie jęknął. Ale +15 w trasie?!!!?? Starogard Gdański i z powrotem - 150 km i 22litry od korek. Olsztyn i z powrotem - 200 km i 28 litrów... LATEM!!! Auto mam od lipca...
      A od użytkownika innego Streama wiem, że miasto do 9 trasa do 7,5 l/100. Tak, latem.

Comment

PAO ma rację, takiego spalania to nawet w Accordzie nie ma. Powiedziałbym, że masz dziurę w baku ale skoro vmax to tylko 170km/h to coś poważnego jest na rzeczy. Czy tylko na hamulce patrzyłeś pod kątem oporów toczenia ? Najprostszy test to puścić po rozpędzeniu na luz z górki. Wtedy wiadomo czy szukać tych oporów. Z kolei jeśli silnik głośno chodzi no to tu powinno być sedno sprawy. Nikt nie majstrował przy silniku jakiegoś amatorskiego tuningu ? Odpala normalnie na zimno i ciepło ?
        Honda Hybrid 3,4L/100km
        sigpic
        https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

ludzie jeżdzą różnie, auto jest większe od VI gen i od Accorda także a jazda 170km/h to raczej za 9L nie będzie, ok za dużo,
          a co w sprawie zapytania??, to jest ważne pytanie,
          Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez lybra Zobacz posta
            Nikt nie majstrował przy silniku jakiegoś amatorskiego tuningu ? Odpala normalnie na zimno i ciepło ?
            Witaj!
            Diabli wiedzą kto i kiedy tam grzebał. Dwoma i jedynymi właścicielami przede mną byli Niemcy o bliskowschodnich korzeniach w słusznym wieku, więc może do wygłupów nieskorzy. Odpalać odpala dobrze. Niespodzianek w tej materii nie ma.
            Co do oporów toczenia - auto na luzie toczy się swobodnie.

rambo7
            Check kontrolka zaświeca się i gaśnie, kiedy potrzeba. Nigdy nie zaświecała się podczas jazdy.

Eeeeeeech...

Comment

CE świeci sie przed uruchomieniem, i gaśnie po uruchomieniu silnika? ok. Pytam, bo nie mamy nic innego jak tylko twoje informacje, i nie ma się czego czepić .
              Zastanowić się zatem należy co ma zasadniczy wpływ na spalanie?
              - czy masz sondę lambda? jest oryginalna?
              - czy wskazania temp cieczy są prawidłowe? czy wskazówka widzie w góre po 5 km jazdy?
              - czy obroty nie są za niskie - np, termostat jest w pozycji otwarty silnik niedogrzany i pracuje (ECU) dyktuje mieszankę jak dla nierozgrzanego silnika na ssaniu?
              nie wiem, dywaguję, sugeruję, szukam punku zaczepienia...
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez PAO Zobacz posta
                a Hondzia spożywa sobie 13-15 litrów benzyny niezależnie czy jeździ po mieście czy poza nim.
                Więc jeśli warunki eksploatacji pozostają bez wpływu na wysokość spalania, to nie jest normalne. Sprawdzałeś przepływomierz? Bo o sondę Rambo już zapytał.
                Takie "stabilne spalanie na wysokim poziomie" aż prowokuje do diagnozy ciągłej jazdy w trybie awaryjnym (uśrednione wartości danych dla sterownika).
                Mój kopciuch 1.7 przy mrozach i jeździe na krótkich odcinkach potrafi przełknąć nawet 7,5 l/100, zaś latem w trasie niewiele ponad 4 l/100. Tak więc rozpiętość niesamowita. U Ciebie, jak piszesz, prawie jej nie ma. Stąd mój wniosek o braku aktualizowanych na bieżąco danych dla sterownika. Wypnij kolejno wtyczki od sondy i przepływomierza i za każdym razem przejedź podobny dystans. Zobacz, czy któryś z tych manewrów przyniesie kolejny wzrost poziomu spalania. Wtedy teoretycznie winny aktualnej sytuacji może być ten drugi.

Comment

No i oczywiście napisz jeśli uda się znaleźć przyczynę i rozwiązać problem. Pytanie dodatkowe - czy auto nie było zagazowane ?
                  Honda Hybrid 3,4L/100km
                  sigpic
                  https://www.civicforum.pl/showthread...979#post323979

Comment

Witaj!
                    Śladów gazu nie widać.
                    Kolejny spec od diagnostyki komputerowej rozłożył ręce... Wartości "książkowe" i "katalogowe"...

Zasugerowano mi sprawdzenie szczelności przewodów paliwowych. 1,5 h na mrozie pod autem i nic. Ani kropelki.

Ręce opadywują...

Comment

no to nie ma wyjście, musisz sprowokować ECM do zmiany zastawów, zrób jak syriusz proponuje, sprowokuj go aby miec jakiś punkt odniesienia, po wypięciu czujników ECM musi dobrać nastawy na sztywno no i się przekonasz czy mniej spali czy więcej.
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                      X