Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

EU8 1.6 Vtec - dolot Simota, czy wkładka K&N

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• EU8 1.6 Vtec - dolot Simota, czy wkładka K&N

Witajcie.
    Z racji tego, że wpadło mi trochę dodatkowego grosza pora coś pomodzić w autku
    Od jakiegoś czasu rozglądam się za dolotem do mojego Civica.
    W oko wpadł mi dolot taki jak na filmiku:

Jednak, biorąc pod uwagę umiejscowienie filtra mam 100% pewności, że gdy na dworze zrobi się cieplej będzie gorzej niż na seryjnym dolocie (pomijając odgłosy).
    I tu rodzi się pytanie: zakładać dolot, czy kupić odpowiednią wkładkę do mojego autka zostawiając obliczony przez inżynierów Hondy fabryczny układ dolotowy wraz z rezonatorem?

Wkładka jaką biorę pod uwagę to K&N. Kosztuje nieco mniej niż filtr stożkowy z kawałkiem rury sygnowany logiem Simota, a i jego żywotność jest podobna. Pytanie tylko, czy czuć i słychać różnicę?

Jak myślicie co da lepszy efekt.

Dodatkowo planuje jeszcze zamontować rozpórkę przedniego zawieszenia, coby lepiej Hondzia się prowadziła
    Było Honda Civic VII EU8 D16V1
    Jest Seat Leon Cupra R310

Przedstawiony dolot na filmiku jest znacznie gorszy od serii, wiem bo sam na chwilkę miałem short ram założony. Taki dolot równa się świetny dźwięk plus zamulenie autka W takim wypadku wkładka będzie znacznie lepszym rozwiązaniem bo uzyskasz ciut lepszy przepływ powietrza i nie będziesz musiał jej zmieniać co roku jak przy OEM-owej. Jednak ja bym nie liczył na znaczące polepszenie osiągów już nie mówiąc o dźwięku, który prawie się nie zmieni.

Co do rozpórki to polecam w 100% , jest ogromna różnica w prowadzeniu auta
    Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
    sigpic

Comment

Tak myślałem.
      Dobra, a teraz zagadka. Na stronie K&N podają informacje, że filtr pasuje do modeli HB 1.4 75KM (dziwne. w tej generacji?), 1.4 90KM, 1,6 110KM (tylko sedan), 1,7 125KM (coupe).
      Zagadka polega na tym, że na liście nie ma mojego modelu w wersji HB, ale jest sedan. W sedanie przecież też siedzi D16V1, więc czy nie powinno być to samo?
      Co do rozpórki to słyszałem podobne opinie, dlatego chciałem zamawiać, ale najpierw filtr powietrza, bo potem może być gorsze dojście do puszki filtra.

Comment

Moze byc roznica.

W silnikach D16V1 byly montowane 2 rodzaje puszek dolotowych:
        - Tennex Europe
        - Toyo Roki

jedna jest zakrecana na srubki a druga na klipsy - filtry tez sie roznia. Jak zidentyfikujesz ktora puszke masz to podpowiem Ci ktory filtr bedzie dobry.

PS. Ja ze swojej strony polecam wkladke panelowa Pipercrossa mam juz jakis czas i jestem zadowolony.
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2
        ------------------------------------------------------------------

Comment

U mnie jest puszka na klipsy i jedna srubke. Filtr jaki teraz mam to Filtron AP 104/2.
          I tak zrobie zdjecie i tutaj wrzuce.

Comment

Jak masz na klipsy to masz Tennex:

Roznica w filtrach jest taka:
            Do tennex Europe to tak jak piszesz pasuje ten Filtron
            a do Toyo Roki pasuje np ten Knecht: LX 1562

Jak popatrzysz po zdjeciach to dostrzezesz roznice.

Tobie jest potrzeby taki jak Filtron AP 104/2

Jest tez opcja zmiany puszki na ta TOYO ROKI - na allegro do dostania za 30-40 zl wtedy mozesz np kupic tego pipercrossa: PP 1556
            https://www.ebay.pl/itm/Honda-Civic-EP-1-4i-PP1556-Pipercross-Induction-Panel-Air-Filter-Kit-/232068752552

Jak zauwazysz ma on uszko z prawej strony i takie wypustki. - na bank podejdzie tylko do puszki Toyo Roki.

Podsumowujac. Jesli chcesz K%N to ten powinien podejsc do Twojej puszki

Pisza tam nawet ze z wylaczeniem sedanow bo w sedanach jest ten drugi rodzaj puszki.
            The 1st. - EJ9
            The 2nd. - ES7
            The 3rd. - FD7
            The 4th. - CU2

Comment

Mam dokladnie taki filterek:
              20170120_095951.jpg
              I taka puszke filtra:
              20170120_100020.jpg
              Porownujac zdjecia filtra to wyglada na to, ze k&n bedzie pasowac.

Comment

Paczuszka odebrana
                20170127_163535.jpg

Po krotkiej jezdzie moge powiedziec tylko, ze autko lepiej wkreca sie na wysokie obroty i poprawil sie dzwiek.
                Teraz brzmi bardziej rasowo i lepiej sie rozpedza

Comment

Witam,

Zakupiłem wkładkę simota do Civic VIII, puszka tennex. Filtr źle przylega i łapie lewe powietrze. Ktoś takową miał? Normalnie filtry maja sztywne ramki i uszczelki a tu jest gibka guma.Przy dodawaniu gazu dolot nie zasysał powietrza normalnie. Po włożeniu filtra knecht wszystko jest ok. Kombinowałem ile wlezie z ułożeniem go w puszcze ale nic to nie pomogło. Wkładka k n nie ma tego oczka co przylega na środkowej śrubie a jest pod tennex a chyba. Trochę szkoda mi wydanej kasy. Da się coś z tym zrobić?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Comment

Do Civic vii, przepraszam za błąd [emoji6]

Comment

U mnie wkładka K&N pasuje idealnie.

Comment

Puszka tennex na zaciski?

Comment

Tak. Jak na foto. Tylko filterek trzeba wcisnac w gorna obudowe i pasuje jak ulal.

Comment

Ja mam ten, jakbym go nie przymierzył to źle lezy. Powietrze ciągnie spod puszki gdyż uszczelka nie doszczelnia nic. Bubel.
                            Wkładka Simota OH014 315x198mm | Układ dolotowy \ Wkładki auto Simota Wkładki \ 2002 \ Honda \ Stream 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2005 \ Honda \ Civic VI 1.6L L4 Fuel Injection - Except Sedan Wkładki \ 2003 \ Honda \ Stream 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2001 \ Honda \ Civic VI 1.4L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2005 \ Honda \ Stream 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2001 \ Honda \ Civic VI 1.6L L4 Fuel Injection - EU, Except Sedan Wkładki \ 2004 \ Honda \ Civic VI 1.4L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2007 \ Honda \ FR-V 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2001 \ Honda \ Stream 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2003 \ Honda \ Civic VI 1.6L L4 Fuel Injection - Except Sedan Wkładki \ 2008 \ Honda \ FR-V 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2002 \ Honda \ Civic VI 1.6L L4 Fuel Injection - Except Sedan Wkładki \ 2003 \ Honda \ Civic VI 1.4L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2005 \ Honda \ FR-V 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2005 \ Honda \ Civic VI 1.4L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2004 \ Honda \ Stream 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2006 \ Honda \ FR-V 1.7L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2004 \ Honda \ Civic VI 1.6L L4 Fuel Injection - Except, Sedan Wkładki \ 2002 \ Honda \ Civic VI 1.4L L4 Fuel Injection - All Models Wkładki \ 2006 \ Honda \ Civic VI 1.6L L4 Fuel Injection - Except Sedan | MTuning.pl

Comment

Working...
                            X