Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Test kompresji

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Test kompresji

Witam,

wczoraj sprawdzałem kompresje i zastanowiła mnie jedna sprawa. Jak sprawdzałem ciśnienie na 3 cilindrze to podskoczyło ciśnienie do 14,5 i lekko spadało. Nie trzyma ciśnienia ?

Dzięki

za każdym razem taki skok? może to błąd przy pomiarze?
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez xtas Zobacz posta
      podskoczyło ciśnienie do 14,5 i lekko spadało.
      A czego używasz do pomiaru?

Comment

neo tools
        sprawdze jeszcze raz

Comment

Nie chodzi o firmę,tylko rodzaj sprzętu,ale podejżewam zwykły zegar.
          Jesli dobrze trafiłem,to chyba wina sprzętu,bo wskazówka ma blokadę i wskazanie pozostaje zawsze na najwyższej uzyskanej wartości,więc jesli s[padła,to winny jest przyżąd.

Comment

jestem przekonany że to błąd pomiarowy. Po co się robi takie badanie? no bo jest podejrzenie braku ciśnienia na cylindrach wiec czego się spodziewamy? no kompresji mniejszej niż nominalna, a co sugeruje wynik? że jest większa niż w niektórych dieslach ! . No to wiadomo że to jest niemożliwość techniczna. Powtórz te badania.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
              większa niż w niektórych dieslach !
              Diesle mają 25+

Comment

które? 1,7 tyle nie ma N22 też nie, . Te z lat 80 golf 1,6 to ma 14Bar góra i to pewnie po kapitalce, i te miałem na myśli .
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
                  Te z lat 80 golf 1,6 to ma 14Bar góra
                  Mają nawet po30 bar. Chyba pomyliłeś ciśnienie sprężania ze stopniem sprężania,a to sa dwie różne rzeczy.bo 14bar,to jest ciśnienia dla wolnossacego,benzyniaka, a nie silników ]wysokoprężnych.Wartość 14 to jest CR dla diesla, a sięga nawet chyba do 25,czyli z niedbałych obliczeń można wysnuć że duzo ponad 40 bar.
                  Przy 14 barach nie odpalisz ropniaka nawet na kota czy eter.Malo tego ,to nawet odpalony i rozpędzony diesel zgaśnie od razu przy takim ciśnieniu.
                  Tak się dzieje jak silnik wciągnie zatkany filtr powietrza z piachem,traci natychmiast szczelność na pierścieniach i gaśnie,pomimo tego ze pomiary wykazują jeszcze ciśnienie sporo przekraczające to dla benzyny.

Comment

Zamieszczone przez xtas Zobacz posta
                    wczoraj sprawdzałem kompresje (...) Jak sprawdzałem ciśnienie
                    o tym mówię, ale nie ważne. 1,7 CR ma góra 18 Bar, jak by miał 14 Bar to C-Rail'a nie odpalisz. ale ok, by nie rozwijać tematu to niech mierzy co potrzebuje, byle wyniki były zbliżone do realnych.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Panowie, spokojnie
                      Jeśli dobrze czytam Forum, to Autor wątku pisząc o Sobie informuje, że ma silnik d16z6 w bolidzie z 1995 roku.
                      Potem, witając się, pisze: " Witam wszystkich, jestem posiadaczem 3 Hond, Civic 6, Del Sol i Prelude V".
                      Skąd więc pytanie w tym dziale i dyskusja o kompresji w dieslach?
                      Nie doczytałem jakiejś informacji?

Comment

Ok. reasumującjąc:
                        Błąd nie dotyczy ciśnienia,bo 14 bar jest jak najbardziej realne w tym silniku ,a może być sporo sporo więcej.Niejasne pozostaje jedynie to, w jaki sposób pokazało ciśnienie i spadło,bo zegar się przy pomiarze zatrzymuje.Chyba ze źle zrozumiałem i "spadek" to różnica między dwoma pomiarami.

Comment

Working...
                        X