Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Silnik civic 1,6 nie chce się uruchamiać

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Silnik civic 1,6 nie chce się uruchamiać

Witam, mam taki problem z civiciem 2002 1.6 automat, żona dziś jak odpaliła auto to miało objawy wypadania zapłonu. Po włączeniu D, auto słabo się zbierało, zapalil się check. Żona zostawiła auto i pojechała taxi. Popołudniu odpaliłem auto, najpierw auto nie chciało odpalić po 3-4 próbach odpaliło i migał zielony kluczyk na desce rozdzielczej a obrotomierz wskazywał 0 obrotów. Tylko wskaźnik paliwa ruszał się. Ruszyłem do przodu, ale nie działało wspomaganie kierownicy. Zgasiłem auto, odpiąłem akumulator i poczekałem 10 minut i znowu odpaliłem za3-4 razem, dalej świecił się check i migał zielony kluczyk, a obrotomierz wskazywał 0. Poczekałem 10 minut na odpalonym silniku, żeby się zagrzał. Zgasiłem auto i ponownie odpaliłem, zgasł check, zielony kluczyk przestał migać, zrobiłem rundkę po mieście i wszystko było ok. Umówiłem się na zczytanie błędu na przyszły piątek. Z czym to może być związane, nie było nigdy takich objawów. Czy mogły zamknąć kable, parkuje pod chmurką, auto mam od września i zimą raz miałem tak, że odpaliłem auto i zgasło po5 sekundach, ale następnie odpaliło od razu. Czy to może być od immobilizera? W ostatnim czasie zamek centralny w trakcie jazdy zamykał i otwierał auto 2-3 razy. Pozdrawiam.

Objawy podobne do alternatora ale warto sprawdzić kable masowe. Nie wiem dokładnie ile ich jest w 1.6 (chyba 4) więc niech ktoś mnie poprawi

Gdybyśmy mieli kod błędu byłoby łatwiej

Comment

przyczyn problemów może być wiele. Natomiast dostałeś kluczową informację z systemu OBD:
      Zamieszczone przez sandex Zobacz posta
      zapalil się check
      twój samochód chciał z tobą współpracować ale Ty go olałeś , w takiej sytuacji od razu czytamy Kod usterki! natychmiast !!! Dostałeś informacje od OBD i koniecznie trzeba z niej skorzystać! to jest klucz do rozwiązania problemu, jeśli nie skorzystasz to tylko jasnowidz! ..bo mechanik najczęściej jasnowidzem nie jest! nie znam takich , znam takich co będą próbować znaleźć problem, ale za wszystko płacisz Ty! a poco? po co generować koszty i szukać po omacku skro informacja o problemie podana jest "na tacy" - tylko odczytać co go boli .
      Umówiłem się na zczytanie błędu na przyszły piątek
      nooo sens jest wątpliwy, jeśli u mechanika Check Engine nie wyskoczy! - to tylko zapłacisz, ale fachman nic Ci nie powie.
      Kluczowa sprawa to odczytać kod błędu w momencie jego wygenerowania! - od razu i natychmiast!
      Z czym to może być związane, nie było nigdy takich objawów.
      nie ma sensu sobie tym zawracać głowy, "czym" szkoda się głowić skoro jest jasne co się stało - tylko trzeba odczytać Kod usterki - w kodzie jest zapisana informacja o problemie.
      Jeśli będziesz u mechanika do czego nie namawiam, to zawsze poproś o Kod usterki zapisany szyfrem "Pxxxx", nigdy nie słuchaj co gada, bo interpretacje bywają rożne i najczęściej błędne.

Jak sobie poradzić samemu?
      masz 2 możliwości:
      1. dokonać samodiagnostyki za pomocą spinacza i zworki OBD. Tu warunek: musisz mieć taką zworkę w swoim egzemplarzu. Musisz to sprawdzić wtedy sam odczytasz kod bez mechanika i bez spec. urządzenia. Wpis #65: https://www.civicforum.pl/showthread...101#post176101

2. dokonać odczytu błędów za pomocą urządzania ogólnodostępnego: https://www.civicforum.pl/showthread...-poleca-rambo7

tematy: https://www.civicforum.pl/showthread...a-każdego-%29

Jak odczytasz kod - rozwiązanie problemu znajdziesz na forum.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Odpinanie akumulatora nic nie zmieniło nadal się świecił check, był Wielki Piątek i dzwoniłem po mechanikach i nikt nie pracował więc pozostało mi się umówić na przyszły tydzień. Po drugie nie chciałem jechać jak nie działała deska rozdzielcza i wspomaganie kierownicy. Bałem się, że zgaśnie gdzieś na światłach, a że jest to automat to mogłoby skomplikować życie... Auto po rozgrzaniu się, zgaszeniu i odpaleniu zaczął normalnie działać, check zniknął, wszystko było ok bez mojej ingerencji. Czy w hondach jest tak, że taki błąd jest przez jakiś czas w pamięci czy można go zczytać tylko jak się świeci? pozdrawiam

Comment

Zostaje w pamięci

Comment

zostaje, ale wtedy nie każdym prostym urządzeniem je odczytasz. Jeśli nie ma CE to i na spinacz nie odczytasz i ze Skanerem też możesz nie odczytać. Najlepiej podłączyć sie jak pisałem natychmiast wtedy gdy się świeci.
            Sprawdziłeś czy mas wtyczkę?
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Witam, kupiłem czytnik obd bluetooth zapalił się check i obrotomierz nie działał tak jak wczesniej. Aplikacja pokazała ze nie ma błędów. Jedyna informacja była taka, że na zapłonie aplikacja pokazywała temp silnika 7 stopni zgodnie z rzeczywistością, a po uruchomieniu wyskoczył check, silnik nie pracował równo, pokazywał -5 i się nie zmieniała temp. Zgasiłem, odpaliłem, check zniknął sam i pokazywał juz normalna temp gdzieś. 40 i wzrastała. Check pojawia się sporadycznie po nocy, a jak się zagrzeje znika i jedzie dobrze. Co robić??

Comment

kupiłem czytnik obd bluetooth zapalił się check
                no jest dobrze, tan. masz urządzenie z pomocą którego możesz odczytać Kod błędu, zatem wyskoczył CE, podpiłaś urządzenie i jaki Kod odczytałeś?
                Kod jest potrzebny aby podjąć odpowiednie działania naprawcze.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie znaleziono błędów. Mimo, że check się palił sprawdzałem w dwóch aplikacjach. Wyświetla dane z czujników, pokazuje że nie ma błędów...

Comment

nie może być tak, że świeci się Check Engine i nie ma błędów! są na 100% ! nie może być inaczej.
                    Zatem urządzenie które posiadasz nie potrafi odczytać tych kodów. Często jest tak że te tanie urządzenia nie radzą sobie z diagnostyką.
                    Skoro odczytałeś dane z czujników to może jest opcja / poszukaj / do skanowania błędów silnika ??? sprawdź możliwości tego urządzenia.
                    Jeśli jest Kontrolka MIL na blacie i się świeci to na 100% jest Kod błędu.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Poszedłem sprawdzić czytnik obd do drugiego auta odlaczylem przeplywomierz i od razu odczytal prawidłowo blad. Wróciłem do hondy odpialem pierwszy kabel z brzegu pod maską, zapalił się check i odczytal go, wiec czytnik i aplikacja działają. Nie rozumiem...
                      Co wzbudzilo moja ciekawość to to ze jak jest czujnik temperatury powietrza to ją zaniża o jakies kilkanaście stopni. Jak sie palił dzis check to pokazywał -5 przy temperaturze okolo +8, a później jak bylo kolo 20 to pokazywał chyba +7. Czy to jest czujnik sprzężony z przeplywomierzem, czy może przeplywomierz walnięty? Można go spróbować przeczyścić?

Comment

test zrobiłeś słuszny, ale nie bądź tajemnica .... powiedz, nie daj się prosić , to już będzie #12 post ale kodu ni widu ni słychu, podobno był, to jak.......... podasz go? .
                        Powiem tak, ja nie podejmę się komentarza co do sytuacji / problemu o którym dywagujemy od początku wątka na podstawie twojego opisu - to za mało.
                        Mogę się wypowiedzieć trafnie (a chyba o to chodzi?), ale tylko i wyłącznie na podstawie Kodu DTC. Ciężko podpowiadać na podstawie czyjegoś opisu, wolę podpowiadać na podstawie Kodu. Chodzi o to że Ty mnie kierujesz na "swoje tory" i z tego powodu mogą wyjść nieprawdziwe rzeczy.
                        W zasadzie to ja opieram się na wpisie z wpisu #1 i czekam na Kod ..którego nie mam. tylko to mnie interesuje.
                        Jeśli będę miał Kod to ja Tobie powiem co i gdzie boli twoje auto, co gdzie i dlaczego, czemu tak a nie znaczniej, nie musisz nic pisać , kod błędu mi to powie dokładnie .
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Ale cały mój problem to ze w momencie wyskakiwania check nie wyświetla mi się żaden kod. Sprawdzałem u mechanika, sprawdzałem sam. Zazwyczaj problem pojawia się rano jak jest deszczowa pogoda. Pali się check, szarpie auto ale nie mogę odczytać błędu i nie wiem co dalej robić...
                          Auto rozgrzewa się do normalnej temp i jedzie super. Zimą problem pojawił się.może raz, wszystko zaczęło się od wiosny...

Comment

Mil może się świecić w przypadku kiedy komputer straci masę ,a jest ona na silniku w postaci jednego z kilku czarnych przewodów.
                            Zacznij od wskazania napięcia na liście parametrów,a najlepiej od pomiaru manualnego na kompie,bo jest możliwość zafałszowania.
                            Jeśli na kompie napięcie nie będzie takie jak w acu ,to po sprawdzeniu mas na silniku:
                            weź miernik do ręki (auto z błędem na zapłonie) ,zakres 20v,jedna igła w plus aku,drugą igłą dotykasz po kolei przyłączy i rozgałęzień .
                            To co będzie pokazywał miernik to spadki napięcia ,trzeba to zrobić sumiennie,bo wygląda to na chorobę wielonarządową z jednym ogniskem zapalnym.
                            Last edited by m26; 24-04-2016, 12:22.

Comment

Dziś ten sam problem przy odpaleniu check się świecił auto odpaliło po 3-4 sekundowe kręceniu rozrusznikiem, a obrotomierz wskazywał 0. Auto nie pracowało równo i nie mogłem się połączyć z obd. Po kilku minutach nieudanych prób zgasiłem i odpaliłem auto. Odpalił od razu, pracował równo i od razu połączył się z obd. Nie pokazał żadnych błędów. W trakcie jazdy sprawdzałem czy nie ma jakiegoś błędu i mimo nie palącego się check i mimo dobrze jadącego auta znalazłem w aplikacji to:Stored DTC: (0)
                              Pending DTC: (3)
                              P0301: Cylinder 1 Misfire Detected
                              P0303: Cylinder 3 Misfire Detected
                              P0300: Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
                              Permanent DTC: (0).

Comment

Working...
                              X