Witam mam pojawił się problem z moją Hania kupiłem ją w sierpniu tego roku po zakupie wymieniłem rozrząd, końcówki drążków, olej w skrzyni, wszystkie filtry oprócz paliwa i zalałem olej Mobil 5W40 po przejechaniu 5tysięcy kilometrów ilość oleju na miarce spadła do połowy. Teraz mam do was pytanie co może być przyczyną? Czy mogą to być krótkie odcinki po mieście? Czy zmienić na Valvoline czy Motula ale zostać przy 5W40.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Honda civic VII [EU7 D14Z6] 1.4L 90KM problem z olejem
Collapse
X
-
-
A miałeś na początku pod górną dziurkę wlany?
Jeśli tak to wychodzi że poszło ok. 1/2 litra na 5tys. kmów. Więc sumując wyjdzie litr na 10 tys. Mobil nie jest złym olejem i sama zmiana marki nic nie zmieni. Moim zdaniem nic złego się nie dzieje... litr na 10tys. kmów to nie jest dużo, zwłaszcza przy silniku 1.4 który w VII genie jest nieporozumieniem.
Ja bym się na Twoim miejscu jakoś nie stresowałMój żółtek brał mi nieco ponad 2 litry na 10tys. kmów i nic sobie z tego nie robiłem
The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
-
Zamieszczone przez maciusthc Zobacz postatak tak był zalany pod górną dziurkę. Wyczytałem że na krótkie odcinki dobry byłby 5W50?Na krótkie odcinki pierwszy parametr jest ważniejszy, najlepszy byłby 0W
50 to wartość w jakich wysokich temp. olej jeszcze utrzymuje parametry, Twój jest jak najbardziej dobry. Osobiście pozostałbym przy obecnej specyfikacji(5W50) i z tym nie kombinował. Tak jak piszę Cris Mobil nie jest złym olejem, żeby nie powiedzieć że to dobry wybór
Moja ko-Hankahttp://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R
Szerszeń by grzes41gthttps://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
sigpic
Comment
-
Zamieszczone przez Crisownik Zobacz postaA miałeś na początku pod górną dziurkę wlany?
Jeśli tak to wychodzi że poszło ok. 1/2 litra na 5tys. kmów. Więc sumując wyjdzie litr na 10 tys. Mobil nie jest złym olejem i sama zmiana marki nic nie zmieni. Moim zdaniem nic złego się nie dzieje... litr na 10tys. kmów to nie jest dużo, zwłaszcza przy silniku 1.4 który w VII genie jest nieporozumieniem.
Ja bym się na Twoim miejscu jakoś nie stresowałMój żółtek brał mi nieco ponad 2 litry na 10tys. kmów i nic sobie z tego nie robiłem
Comment
Comment