Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokie spalanie benzyny D16V1 Sport

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Sprawdzałem koła niejednokrotnie, felgi się nie grzeją, dotykałem nawet powierzchni roboczych tarcz i wtedy jest wyraźnie wyczuwalna różnica pomiędzy lewą a prawą stroną, szczególnie z przodu. Wiem, że tłoczek to nie problem wyczyścić lub wymienić, natomiast wspomniałem, że dźwigienka przy zacisku nie wraca do końca. Możliwe, że tłoczek jest zardzewiały i to przez to... Ciężko było mi go wkręcić przy samym końcu. Chociaż przy poruszaniu dźwigienką nie chciał się w ogóle ruszać i samą dźwigienką też było ciężko i jedynie w jakimś zakresie. Tylko z drugiej strony w 14-letnim aucie wymiana samego tłoczka może pomóc na krótką metę, a potem mechanizm ręcznego trafi szlag (szczególnie łożysko igiełkowe), więc i tak będzie trzeba regenerować...

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Comment

A powiedz jeszcze jaka to dokładnie Hania?
      Regulowałeś już zawory? Sprawdź przy okazji świeczki ale to już profilaktyka.

Sporo już wpakowales w auto to fakt. A możesz powiedzieć co dokładnie było już w niej zrobione? Może to się komuś przyda lub zwróci uwagę na coś.

Wysłane z mojego NX512J przy użyciu Tapatalka
      Civic VI - DEACTIVED, CIVIC VII D16V1 ES7 - ACTIVE, CIVIC VIII L13A7 FK1 - SOLD, TOYOTA COROLLA E182 - ACTIVE
      Tylko z Hanią dobrze się wiedzie....
      Ale o Hanie trzeba dbać
      Moje maleństwo: ES7

Comment

Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz posta
        dźwigienka przy zacisku nie wraca do końca. Możliwe, że tłoczek jest zardzewiały i to przez to...
        To nie przez tłoczek.Rozbierz zacisk ,pewnie jest rdza w mimiśrodzie,albo igła rzeczywiście tam wlazła.
        Lepiej mieć sprawny nożny,niż niesprawne oba.T chwila przecież a będziesz wiedział co masz.
        Prowadnice nie blokują? Dbrze jest po założeniu zacisku porzuszać w lewo i prawo zanim jeszcze napompujesz,wtedy jest pewność.

Comment

Wymieniony rozrząd pasek honda, rolka nsk, pompa asahi. Regulacja zaworów na luzy 0,20 / 0,25 z nową uszczelką dekla. Czyszczona samodzielnie przepustnica i zawór IACV oraz świece nowe Denso ZFR6J.
          Wymieniona prawa półoś napędowa (pękła na przewężeniu 2 tygodnie po kupnie), oba wahacze (jeden miał dziurę od półośki). Końcówki drążków kier., łączniki stabilizatora, poduszki mcphersona z łożyskami. Tarcze i klocki z przodu i z tyłu. Olej w skrzyni, płukanka silnika i olej z filtrem, plukanka układu chłodzącego i płyn Prestone. Zbieżność. Konserwacja podwozia, drzwi i klapy. Pozostał niedziałający ręczny na jedno koło, piszczące hamulce (mechanik zrobił "na sztukę) i walenie w lewej kolumnie zawieszenia i pukanie w prawej. Jakiś rzegot obudowy rozrządu na jałowych jak silnik jeszcze dobrze się nie zagrzeje (~60 *C).
          Auto mam równo 2 miesiące.
          Od razu informuję, że w związku z powyższymi wydatkami, auto zabezpieczam na noc podłączając nadwozie do stacji transformatorowej 1 kV.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Dzięki za podpowiedź m26, ale tyle, ile mam auto, to tyle spędziłem przy nim czasu albo wożąc do mechaników lub szukając rozwiązań problemów w necie. Bite 2 miesiące. Sprawdzę tylko dźwigienkę ze zdjętą linką, jak będzie źle to regeneracja. Ewentualnie tłoczek sprawdzę. Już nie mam czasu i ochoty więcej czasu marnować przy tym aucie, tym bardziej że przy tylnym zacisku dużo dłubaniny i trzeba jeszcze łożyska odpowiedniego szukać.
          Trzeba było pozostać przy mojej kochanej kolarzówce i przy Solarisie Urbino 12.
          Last edited by kubsztyk; 19-11-2017, 22:20.

Comment

Mi też ostatnio spalanie poszło do góry przez tą pogodę. Normalnie miałem około 8,4L/100 a teraz mi wyszło 9,1/100

Comment

U mnie spalanie spadło z 10l na 9l po wyczyszczeniu i przesmarowaniu tylnych hamulców - tłok z jednej strony był skorodowany - wymieniłem na nowy.
              Uważam że jak na jazdę po mieście na krótkich odcinkach to 9l jest w normie.

Comment

Working...
              X