witam wszystkich , mam poważny problem, wracam w piątek z belgii i po przejechaniu 500km na autostradzie silnik podczas jazdy nagle zgasł, na desce świeci ikona silnika i pod maską cały czas pali mi bezpiecznik od silnika pozycja 6. 15A. W warsztaci e w niemczech powiedziano mi że padł komputer. Co o tym sądzicie ??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Spalony Komputer? non stop przepalony bezpiecznik 7,5A
Collapse
X
-
Zamieszczone przez exodus81 Zobacz postana desce świeci ikona silnika
Jeśli ją odczytasz zgodnie z urządzeniem jak tu: https://www.civicforum.pl/showthread...rto-kupi%C4%87
jak przyniesiesz Kod DTC na forum to dostaniesz 100% informację co się stało i jak to naprawić w innym przypadku każdy wpis możesz potraktować jak wróżenie.
Dobrze by było zaliczyć pkt 2 regulaminu było by przyjemnie.
Kierownik Działu Diesla
-
Zamieszczone przez exodus81 Zobacz postana desce świeci ikona silnika i pod maską cały czas pali mi bezpiecznik od silnika pozycja 6. 15A. W warsztaci e w niemczech powiedziano mi że padł komputer.
Pzdr
Comment
-
Sprawdze to w kraju bo nie mam siły do niemieckich warsztatów..i ich opini co warsztat to inna diagnoza w ostatnim warsztacie zamiast 15A wsadzil 30A i w okolicy rozrządu pojawił się dym... mało się nie rozplakalem masakra. Już zamowilem lawete
Comment
-
Zamieszczone przez exodus81 Zobacz postaostatnim warsztacie zamiast 15A wsadzil 30A i w okolicy rozrządu pojawił się dym.Jeśli wracasz lawetą to poczekamy na rzeczony kod (kody) i postaramy się więcej napisać.
Mówiąc z przekąsem, dobrze że wraz z 30A nie zmienili zasilania na 24V żeby "pobudzić instalację'.
Comment
-
Zamieszczone przez exodus81 Zobacz postaw ostatnim warsztacie zamiast 15A wsadzil 30A
W domu tez tak byś zrobił? Pralka robi zwarcie, wywala bezpieczniki to co ...wsadzasz 25A ?! ... no, nie! sprawdzasz np. wtyczke od pralki itp.
Twój jedyny ratunek, prócz lawety to Skaner Diagnostyczny, w zasadzie to Skaner Diagnostyczny jest ważniejszy od lawety (kosztuje 100zł a laweta ile?) ... i miałbyś odpowiedź co się stało, być może dało by się uruchomić auto wiedząc, co trzeba zrobić.
W takim razie już wiesz co trzeba zrobić po przyjeździe do domu - odczytać i zapisać kod Check Engine, wpadnij na forum to powiem co się stało.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
no niestety nawet w niemieckim warsztacie można odwalic fuszerke. po świętach autko będzie w kraju to wezmę się za naprawę. Przed wyjazdem wziolem komputer z hondy dziś go rozkrecilem i na pierwszy rzut oka nie widać tam uszkodzeń laminat i kodensatory jak nowe . Też mnie ciekawi co tam padło. Przed 7gen miałem 5 lat 5gen i to było a nawet dalej jest (kolega kupił) najlepsze auto jakie miałem...
Comment
-
żeby nie było akcji że wsadzisz nowy (inny) ECU i też go spalisz. Pamiętaj że usterka jest cały czas, sama z siebie nie powstała! Jeśli coś powoduje przepalenie bezpiecznika to nie komputer. To zwarcie które zjarało komputer.
Jeśli ja bym pchał łapy to:
1. bezwzględnie Skaner diagnostyczny - z wysiłku na miejscu zrobiłbym kupe ale musiałbym wiedzieć jakie informacje generuje ECU - to jest warunkiem wsadzenia łap w cokolwiek.
2. zrobił bym to co sugeruje Check Engin...i jeśli to byłby kod "defekt ECU" to dopiero wtedy wsadziłbym zamiennik inaczej w życiu nagroda.
Kierownik Działu Diesla
Comment
-
-
nie wiem czy ktoś nie uzywał, natomiast ja nie polecam ani jednego ani drugiego w tych co przedstawiłeś.
polecam to co jest sprawdzone:
Pytania użytkowników: - jak sprawdzić, czy moje auto podiada złącze diagnostyczne ISO OBDII i gdzie ono się znajduje ? - czy kupić Interfejs pod Laptopa czy Skaner Diagnostyczny ? - jestem laikiem, czy obsługa jest skomplikowana ? - jaki skaner kupić MARKA? i (czy za 90zł czy za 300zł) ? - jaki skaner będzie działał z moją hondą ? - czy mogę go wykorzystać do innej marki samochodu ? - czy skaner działa z silnikiem benzynowym czy diesla ? - do jakich samochodów mogę go podłączyć ? -
Witam jako że czasem dostaję zapytania w temacie: "guru :), który skaner wziąć? Ten czy Ten ...?" to będę czasem wklejał jakieś linki do rzeczy na które się natknę w sieci przykładowo polecam: (poniższe aukcje i sprzedawcy z Allegro) Skaner Vgate Sprzedający nitya https://allegro.pl/interfejs-diagnostyczny-skaner-modul-ekran-lcd-i2994560122.html Cena jest jak za nowy a jest to skaner używany - jest on wart swojej ceny - ale bym się potargował :). E-Volt SK200 Sprzedający E-VOLT_PLKierownik Działu Diesla
Comment
-
Witam , Hania juz w domu jak tylko zjechała z lawety zabrałem sie za diagnostykę... ale nic nie moge zrobić ponieważ po podłączeniu skanera nie mam dostepu do Ecu ponieważ zaraz po przekreceniu stacyjki pali sie bezpiecznik i nie czyta nic z ecu...
Jakies pomysły ??
Comment
-
odepnij akumulator, odczekaj minimum 5 min, odepnij wszystkie wtyczki od ECU (opuść schowek po str pasażera) zapnij jes z powrotem, podepnij Aku ... sprawdź czy się pali bezpiecznik.
Kolejna sprawa taka...
Odepnij Akumulator - odepnij wszystkie wtyczki od ECU - zapnij akumulator - wsadź bezpiecznik 7,5A - przekręć stacyjkę - pytanie - czy przepalił się bezpiecznik ?
Jeśli tak ! to ECU jest wykluczony (bo nie jest podpięty) i oznacza to że jest sprawny. Dalej jest zwarcie na linii akumulator - bezpiecznik 7,5A.Last edited by rambo7; 25-04-2014, 12:38.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment