Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spalony Komputer? non stop przepalony bezpiecznik 7,5A

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Bardzo rzadki przypadek spalonego ECU, ale nie niemożliwy. Czyli wychodzi na to że któraś linia komunikacji z ECU robi zwarcie. Wtyczek w ECU jest kilka, można sprawdzić przy której (zapiętej wtyczce pali bezp.) Trza by było rozkręcić wtedy ECU i sprawdzić czy coś się nie skopciło.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Rozkrecałem ECU wszystko jak nowe, dodam ze autko tez jak nowe 140tys przebiegu ja zrobiłem 40tys bez zadnego problemu i to długie trasy, dlatego tez jestem bardzo zdziwiony.. jezeli to Ecu to jak by wyglądała wymiana?

Comment

cholera nie wykluczone że niemcy mieli rację ... jeśli pali się bezpiecznik odpowiadający za komunikację z ECU (w momencie gdy jest podpięty) to i nie będzie komunikacji ze Skanerem .
        Rozumiałbym że ..jechałeś była burza...piorun dupnął w auto itd... stanęło i komp padł co tez nie powinno być miejsca ..ale samo z siebie ..sruuu i stoi? to naprawdę rzadkie. Ciekawe to czy jakiś czynnik zewnętrzny do tej sytuacji doprowadził? np nie wiem ...coś przewoziłeś w schowku i sie wylało na wtyczki ECU? czy np masz jakiś przeciek na podszybiu i coś tam kapało na wtyczki ecu... bo ciężko przyjąć że bez powodu padł ECU.
        Wymiana nie jest komplikowana, odkręcasz mocowania - wyjmujesz ECU wsadzasz nowy i tyle, nie wiem jak z immobiliserem ale uważam że powinno wszytko zaskoczyć a jedynie co może być to tzw "uczenie obrotów". ECU bys musiał dobrać oczywiście zgodny z wersją silnikową, na ECU jest spec numer i takiego samego bym szukał.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

nie ma możliwości sprawdzenia samego ecu??

Comment

oczywiście jest, musiałbyś go dać do jakiegoś cpeca, nie musi byc to mechanik samochodowy, może być to warsztat naprawy RTV chodzi o sprawdzenie obwodów a przede wszystkim o to by to był kumaty gość.
            Jak padł jakiś ukłąd scalony to tego nie widać - trzeba cały wymienić a koszt scalaka np 250zł ... wiec wygodniej kupić używany cały komp.
            Zadzwoń do najblizszego ASO może coś podpowiedzą w sensie kontaktu lub sami coś zasugerują i przy okazji spytasz ile to by kosztowało u nich - sprawdzenie, będzie jakiś punkt odniesienia . Nie wykluczone ze posiadają jakieś ECU z odzysku i może podłączyć dla samego upewnienia się czy to ECU, nie wiem czy na to pójdą, ale musisz pokombinować, pogadać i pomęczyć.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

3 godz. walki i znalazłem usterkę mam juz zasilanie na ecu nie pali bezpiecznika, robiłem scan i wszystko jest ok, a przyczyną awarii był ...... jak myslisz co ??

Comment

Zamieszczone przez exodus81 Zobacz posta
                a przyczyną awarii był ...... jak myslisz co
                Zwarcie do masy na jakimś przetartym kablu w wiązce? Czujnik położenia wału?
                Last edited by syriuszteam; 26-04-2014, 14:02.

Comment

Bingo spalił sie czujnik położenia wału, robi zwarcie i pali bezpiecznik. Teraz zastanawiam sie czy zamówić oryginalny z Hondy czy zamiennik/używka, oryginał 460zł

Comment

Do mojej Hani 220zł
                    Wybacz, zafiksowałem na swoim kopciuchu i nie zmieniłem wyboru w wyszukiwarce części.
                    To i tak miej niż 50% a producent godny zaufania.

Comment

Spoko dzięki za stronkę sklepu

Comment

Bingo spalił sie czujnik położenia wału, robi zwarcie i pali bezpiecznik.
                        jesteś Wielki ! ...nie .... jesteś zajebisty ... nie ..jesteś lepszy niż cała patafiańska niemiecka granda mechaników !! ...jesteś Mistrzu przez M ! Gratulacje !!!
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Tak przy okazji wymieniał ktoś ten czujnik??

Comment

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. Mam na imię Cezary i jestem szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic z 2001r. z silnikiem 1.4 benzyna 90KM hatchback 5 drzwiowy. Samochód posiadam od około 3 lat. Z samochodu jestem bardzo zadowolony... ale (i tu zaczynam opis problemu): Od około 1 roku samochód ma dziwną wadę polegającą na tym, że nagle silnik się wyłącza i samochód staje w miejscu. Nie jestem w stanie bezpośrednio po tym odpalić samochodu. Dopiero jak odczekam jakiś czas (jak

Może to pomoże?

Comment

Working...
                            X