Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Olej w puszcze filtra powietrza Civic 2002 1.4

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Olej w puszcze filtra powietrza Civic 2002 1.4

Witam. Mam Civic 2002 1.4. Ostatnio zauważyłem dosyć sporą ilość oleju w puszcze z filtrem powietrza do silnika. Wlatuję on przez rurkę (odmę?), którą puszka jest połączona z silnikiem.
    Wiem że małe ilości mogą tędy się dostawać do filtra ale, po obejrzeniu stwierdziłem że jest tego oleju z 5 razy więcej niż zawsze było...
    O czym może świadczyć wywalanie oleju przez tą rurkę w zbyt dużej ilości?
    Dzięki

od uruchomienia silnika dajesz mu trochę po garach? lub generalnie nie żałujesz czerwonego pola? Może za gęsty olej idzie tram gdzie mu łatwiej w odmę niż w obieg oleju.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Ogólnie czekam jak się rozgrzeje silnik wtedy go dopiero bardziej wkręcam, ale w sumie nie tak by dojść do czerwonego pola.
      Olej to 5w30 a jeżdżę na nim już 14 tys km więc w sumie niedługo wymiana.

Comment

olej masz dobry, zastanowić się trzeba dlaczego ten olej tam się znajduje? Przychodzi mi do głowy hasłowo:
        - silnika ma duży przebieg, przepuszczają część kompresji,
        - silnik 1,4 w tej przyciężkiej budzie jest bardziej obciążony, szybciej się zużywa (2002) czyli bierze olej, z pewnością trochę bierze.
        - skoro bierze to części kompresji idzie w skrzynię korbową unosi drobinki oleju i część w odmę wywala,
        - generalnie silnika ma tzw. przedmuchy z pewnością w pierwszej kondycji nie jest,
        - przepuszczają pierścienie olejowe to raczej prawdopodobne,
        - w takim razie nie ważne czy ciepły, czy zimny, czy obroty od razu, czy później ...w odmę idzie olej,
        Sposoby?
        - remont silnika, lub olać to...
        - niektórzy odzyskują olej, ściągają rurkę odmy z silnika i na króciec zakładają butelkę 250ml, co jakiś czas butelka się wypełnia w 1/3 i z powrotem olej do silnika .
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
          olej masz dobry, zastanowić się trzeba dlaczego ten olej tam się znajduje? Przychodzi mi do głowy hasłowo:
          - silnika ma duży przebieg, przepuszczają część kompresji,
          - silnik 1,4 w tej przyciężkiej budzie jest bardziej obciążony, szybciej się zużywa (2002) czyli bierze olej, z pewnością trochę bierze.
          - skoro bierze to części kompresji idzie w skrzynię korbową unosi drobinki oleju i część w odmę wywala,
          - generalnie silnika ma tzw. przedmuchy z pewnością w pierwszej kondycji nie jest,
          - przepuszczają pierścienie olejowe to raczej prawdopodobne,
          - w takim razie nie ważne czy ciepły, czy zimny, czy obroty od razu, czy później ...w odmę idzie olej,
          Sposoby?
          - remont silnika, lub olać to...
          - niektórzy odzyskują olej, ściągają rurkę odmy z silnika i na króciec zakładają butelkę 250ml, co jakiś czas butelka się wypełnia w 1/3 i z powrotem olej do silnika .
          Aktualnie mam przebieg 170 tys. Oleju faktycznie trochę żre ciężko mi przeliczyć ile konkretnie bo to zależy po jakiej drodze się jedzie. W mieście mniej na autostradzie żre duuużo oleju.
          Remont silnika własnymi środkami wiąże się z wymianą jakich elementów? Pierścienie, uszczelniacze zaworowe zapewne i co jeszcze? Koszty części zapewne nie duży ale więcej robocizna.

Comment

no widzisz, nie mówiąc o jednym ... drugie z pierwszego wynika . Przeważnie jest 50/50 części / robota. Generalnie czy warto? takich tematów na forum było kilkanaście, wejdź na wyszukiwarkę forumową i poszukaj wpisując, jakieś podobne hasła " remont silnika" "wymiana pierścieni", "silnik bierze olej" to wszystko tematy w których ludzie zastanawiali siei rozważali co zrobić? Niektórzy wymieniali silnik, inni robili remont, inni wsadzali butelkę, inni nic nie robili.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Dzięki za odpowiedzi Zacznę od poszukania manometru by zmierzyć ciśnienie sprężania w cylindrach... Albo jakiegoś miejsca gdzie to zrobię. Może ktoś wie gdzie w Warszawie można takie coś sprawdzić?

Comment

Większość warsztatów zajmujących się silnikami to z pewnością posiada, może koledzy z "Psgarage" coś poradzą zadzwoń do Skarbnika.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok dzięki.
                  A czy może ktoś wie jakie ciśnienie powinno być na każdym z cylindrów? Szukałem ale nigdzie tego nie znalazłem.

Comment

930kPa +/- 200 lub jak wolisz 9,5kG/cm2 +/- 2. Mierzone na rozgrzanym silniku przy obrotach rzędu 250/min.
                    Pzdr.

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                      930kPa +/- 200 lub jak wolisz 9,5kG/cm2 +/- 2. Mierzone na rozgrzanym silniku przy obrotach rzędu 250/min.
                      Pzdr.
                      Dziękuję serdecznie

Comment

Working...
                      X