Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zgnieciony filtr oleju

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• zgnieciony filtr oleju

witam.
    Dzis zmienialem olej w warsztacie i przy przykręcaniu nowego filtra pan "Kazio" scisnął go zbyt mocno
    przykrecając go na siłę. Filtr jest lekko powgniatany. Powiedział, że to nic sie nie stało
    i ne bedzie żadnych z tego powodu problemów.

Czy to prawda?

Zapraszam do lektury regulaminu Forum:
    REGULAMIN CIVICFORUM.PL 1. Idea: forum poświęcone samochodom "Honda Civic", forum dyskusyjne, forum techniczne, forum dobrowolnie zarejestrowanych w nim ludzi o podobnych zainteresowaniach. Forum jest tworzone przez wszystkich użytkowników. • Za kształt forum odpowiadają Osoby Funkcyjne (Administratorzy i Moderatorzy) które mają prawo moderować wpisy, bądź zmieniać posty niezgodne z tym Regulaminem zależnie od ich uznania, mając na uwadze dobro Forum Civicforum.pl • Instancją

Comment

Zamieszczone przez login Zobacz posta
      Zapraszam do lektury regulaminu Forum:
      https://www.civicforum.pl/showthread...egulamin-Forum
      ok,
      nie wiedziałem, że przedstawienie swojej osoby na tym Forum jest aż tak ważne.
      Tak więc ..

Dzień dobry.
      Nazywam się Damian.
      od dwóch dni cieszę się Civic-em 7. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc ,
      proszę o odpowiedź w tym właśnie wątku.

Comment

Zamieszczone przez kaczar Zobacz posta
        ok,
        nie wiedziałem, że przedstawienie swojej osoby na tym Forum jest aż tak ważne.
        Zazwyczaj jak się przychodzi gdzieś/do kogoś, to mówi się Dzień Dobry, albo coś w podobie.
        https://www.civicforum.pl/forumdispl...rzedstaw-się-!

A wracając do tematu zgniecionego filtra, to:
        Po pierwsze, wszystko zależy jak bardzo jest zgnieciony i czy to zgniecenie nie będzie miało wpływu na przepływ oleju.
        Po drugie, skoro jest dokręcony tak, że aż został zgnieciony to będzie problem z jego odkręceniem i wymianą w przyszłości.
        Moim zdaniem jeśli nie będzie problemów z przepływem oleju przez najbliższe 10.000 km, to problem powróci za jakiś czas.

A pan dokręcający to w kuźni pracował do tej pory?
        Ja na Twoim miejscu zasugerowałym panu nowy filtr, a ten który pogiął dałbym mu w prezencie. Święta idą to miałby gift.
        No i na 100% zmieniłbym warsztat sewisujący auto.
        Last edited by login; 14-12-2013, 00:12. Powód: literówka

Comment

przywitać każą , czyli znęcają się nad Tobą kaczar co do filtra, nic się nie stanie zależy jak mocno się pogniótł, jak tylko nieco odkształcił to nic mu nie będzie . W sumie pognieść filtr przy zakładaniu to trzeba być specem - nie ma co .
          Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja bym kazał wymienić. Spotkałem się z przypadkiem pęknięcia filtra (długo było ustalane, którędy olej ucieka). Filtr dokręca się mocno ręką i wystarczy.

Comment

Dzięki za odpowiedzi.
              Zrobię tak..
              Do wiosny przejeżdzę na tym filtrze i oleju
              i potem zmienie na nowy.

Teraz wlałem SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W30.
              Chciałem kupić 5W40, ale sprzedawca zapewnił mnie że 30 ma lepsze parametry,
              a różnicą temperatur się nie sugerować, bo w Polsce nie ma upałów, żeby stosować 40.
              No i co najważniejsze powiedział, że 30 ma zdecydowanie lepsze parametry.

Wiem, że o oleju jest tu mnóstwo tematów,
              ale czy potwierdzacie opinię sprzedawcy?
              No i czy to jest ogólnie dobry olej?
              Wcześniej lany był Castrol Magnatec 5W/30 od nowości, a od 3 lat Castrol Magnatec 5W/40.

Od sprzedawcy dowiedziałem się też, że Castrol rozlewany jest w Polsce,
              a Shell go przewyższa jakością, bo jest sprowadzany bezpośrednio z zagranicy.
              Last edited by kaczar; 15-12-2013, 19:22. Powód: literówki

Comment

Teraz wlałem SHELL HELIX ULTRA EXTRA 5W30.
                ale czy potwierdzacie opinię sprzedawcy?
                Kupiłeś, wlałeś i teraz pytasz? Sekwencja zdarzeń dość ciekawa.
                Jeśli potwierdzimy to będziesz spokojny. Zaprzeczenia nie oczekujesz zapewne ? Nie wiemy, na jakich przesłankach oparł swoją opinię sprzedawca, więc trudno ją weryfikować.
                Wracając do sedna. Wlałeś dobry olej. Zrezygnowałeś z jakiegoś powodu z oleju, który był używany w Twoim samochodzie od samego początku eksploatacji. Więc nie miej teraz takich dylematów, bo tylko burzą Twój spokój. Castrol ma wśród użytkowników Hondy oceny dalekie od ideału więc postąpiłeś "trendy".

Comment

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                  Kupiłeś, wlałeś i teraz pytasz?
                  Tak, bo dopiero 2 dni po zakupie auta i wymianie oleju znalazłem to forum.
                  Szukałem w google witryn o serwisowaniu hondy i tak tu trafilem.
                  Wcześniej, przed zakupem korzystałem z innych serwisów.
                  Nie chce tu nikomu schlebiać, ale to forum jest naprawdę dobre jakościowo.

Zamieszczone przez syriuszteam Zobacz posta
                  Zaprzeczenia nie oczekujesz zapewne ?
                  Jeśli byłby negatyw, to zmieniłbym olej w ciągu miesiąca.
                  Ale w międzyczasie przeczytałem opinie jednego z Adminów tego forum,
                  że każdy olej, który mieści się w normie przyjętej dla auta krzywdy mu nie zrobi.
                  Istnieje tylko kwestia jakości, tak jak z innymi produktami.

Comment

W skrócie: 5W30 jest rzadszym olejem od 5W40 (co przekłada się na mniejszą lepkość w 100*C), dlatego różnicę przede wszystkim odczujesz na zimnym silniku zwłaszcza, gdy masz hydraulicznie regulowane luzy zaworowe. Ogólnie nieco lepsze smarowanie przy niskich temperaturach. Sam też ostatnio przesiadłem się z 10w40 na 5w30.

Comment

Zamieszczone przez Zlloty Zobacz posta
                      dlatego różnicę przede wszystkim odczujesz na zimnym silniku zwłaszcza, gdy masz hydraulicznie regulowane luzy zaworowe.
                      A więc tak naprawdę w codziennej eksploatacji nie odczujesz. Honda unika hydraulicznej regulacji a parametry są tak naprawdę dość zbliżone. To nie porównanie do np. 10W60 który w "dupowozie praca-dom-zakupy" może wręcz zaszkodzić. Tak więc kaczar śpij spokojnie i nie zmieniaj po miesiącu niczego. Zmień po roku albo po 12-15 tys. ( co wcześniej nastąpi ).
                      Znalazłem takie zestawienie parametrów, możesz poczytać https://www.autocentrum.pl/forum/ole...ych-391393281/
                      Pzdr.

Comment

zaskoczył mnie 29) Orlen Platinum Synthetic 5W-40, no a Motula nie ma ... aa zrozumiałe poza zasięgiem , BP Visco to też dziecko Castrola.

Zaskoczeniem największym jest TBN tego Platinum. Ale Polskie to dobre więc nasze zdziwienie jest nie na miejscu. s-team
                        Last edited by syriuszteam; 16-12-2013, 14:12.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                        X