Mam civic z 2005 r. w 1.6 z przebiegiem 212tyś zalany obecnie Shell Helix 5w40.Czy mogę przy takim przebiegu wymienić na 10w 40 np.VALVOLINE MAXLIFE 10W40 czy lepiej zostać przy syntetyku.Czy z powodu niskiego stanu oleju (poziom minimum)zaświeci się Check Engine.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy wymienić 5w na 10w40
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Szukasz oszczędności tam gdzie nie powinieneś ;D. Przejście na gęstszy olej spowoduje że Twój silnik będzie miał trudniej pracować. To że auto ma przebieg +200k nie znaczy że zmieniamy olej na gorszy. Miałem auto z przebiegiem 315k i lałem pełny syntetyk i śmigało. Rzekoma oszczędność jaką uzyskasz lejąc półsyntetyk na pewno nie spowoduję że staniesz się bogatszy a jedynie przymuli Twój silnik powodując dalsze niezadowolenie z pogorszenia osiągów a w skrajnych przypadkach (mówię o mineralnym) może doprowadzić do awarii silnika (to nie lata 80-te i nie masz Dużego Fiata ;D tylko Hondę ).
Jeżeli oleju bierze Ci w normie to niema sensu zmieniać na inny. Ewentualnie zmień samą markę oleju na równie dobrą a tańszą.
Comment
-
Zamieszczone przez bac78 Zobacz postato chyba zaleję mobilem....
Pamietaj że olej zmieniasz co rok lub co 10tys. wiec róznica 20 zł nie jest tak wielka przy tym dystansie a silnik bedzie lepiej smarowany
Comment
-
Przechodziłem mobila motula i shella.
Obecnie mam 16kkm i Shella zuzywa najmniej. Motula ostatnim razem wypila mi nieco ponad 2 litry a na shellu mam obecnie 1kkm do wymiany i dolalem nieco ponad litr ale zalozmy ze do wymiany bedzie 1,5 to i tak duzo mniej niz motula.
Ja bym nie zmienial tylko zostal przy Shellu. Cenowo i tak wychodzi taniej niz mobil motul i VAlvo. W krakowie kupowalem 5l. Shella za okolo 90PLN wiec to niewielkie pieniadze gdzie np Motul kosztuje prawie 140PLN za 5l.The 1st. - EJ9
The 2nd. - ES7
The 3rd. - FD7
The 4th. - CU2
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
Comment
Comment