Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy wymienić 5w na 10w40

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Czy wymienić 5w na 10w40

Mam civic z 2005 r. w 1.6 z przebiegiem 212tyś zalany obecnie Shell Helix 5w40.Czy mogę przy takim przebiegu wymienić na 10w 40 np.VALVOLINE MAXLIFE 10W40 czy lepiej zostać przy syntetyku.Czy z powodu niskiego stanu oleju (poziom minimum)zaświeci się Check Engine.

a co autko zużywa ci olej??wiesz jeśli masz spore zużycie to zmiana na 10w nic nie pomoże a niski stan może być jedną z przyczyn check engine

Comment

zużywa mi raczej normalnie bo często używam vtec,olej nie jest zmieniany blisko rok i chcę zalać nowy.Poprzedni właciciel lał syntetyk i a ja zastanawiam się czy nie będzie lepiej lać półsytety bo i póżniejsze dolewanie będzie tańsze.

Comment

Szukasz oszczędności tam gdzie nie powinieneś ;D. Przejście na gęstszy olej spowoduje że Twój silnik będzie miał trudniej pracować. To że auto ma przebieg +200k nie znaczy że zmieniamy olej na gorszy. Miałem auto z przebiegiem 315k i lałem pełny syntetyk i śmigało. Rzekoma oszczędność jaką uzyskasz lejąc półsyntetyk na pewno nie spowoduję że staniesz się bogatszy a jedynie przymuli Twój silnik powodując dalsze niezadowolenie z pogorszenia osiągów a w skrajnych przypadkach (mówię o mineralnym) może doprowadzić do awarii silnika (to nie lata 80-te i nie masz Dużego Fiata ;D tylko Hondę ).
        Jeżeli oleju bierze Ci w normie to niema sensu zmieniać na inny. Ewentualnie zmień samą markę oleju na równie dobrą a tańszą.

Comment

Jaki 5w40 inny (tańszy) niż Shell będzie dobry?

Comment

Myślę że na to pytanie niema jednoznacznej odpowiedzi . Po prostu tańszy i w miarę znanej firmy.
            Last edited by Gość; 09-07-2013, 23:44.

Comment

to chyba zaleję mobilem....

Comment

Jak jest tańszy a o ile wiem to dobry olej to do dzieła. Grunt że pełny syntetyk.

Comment

Zamieszczone przez bac78 Zobacz posta
                  to chyba zaleję mobilem....
                  Nie lej Mobila, skopał sie .

Pamietaj że olej zmieniasz co rok lub co 10tys. wiec róznica 20 zł nie jest tak wielka przy tym dystansie a silnik bedzie lepiej smarowany

Comment

Przechodziłem mobila motula i shella.

Obecnie mam 16kkm i Shella zuzywa najmniej. Motula ostatnim razem wypila mi nieco ponad 2 litry a na shellu mam obecnie 1kkm do wymiany i dolalem nieco ponad litr ale zalozmy ze do wymiany bedzie 1,5 to i tak duzo mniej niz motula.

Ja bym nie zmienial tylko zostal przy Shellu. Cenowo i tak wychodzi taniej niz mobil motul i VAlvo. W krakowie kupowalem 5l. Shella za okolo 90PLN wiec to niewielkie pieniadze gdzie np Motul kosztuje prawie 140PLN za 5l.
                    The 1st. - EJ9
                    The 2nd. - ES7
                    The 3rd. - FD7
                    The 4th. - CU2
                    ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

już zalałem shellem 120 zł za 4 l

Comment

No i słusznie.

Comment

Working...
                        X