Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierścienie centrujące na felgę

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Czyli masz:
    1. Dezent Alu i prawidłowe pierścienie centrujące.
    2. stalowe felgi (15"??) Hondy bez opon, leżą sobie,
    3. stalowe felgi (15"??) Opla z otworem 55,7mm z oponami zimowymi. Jeśli pomierzyłeś dobrze to... katastrofa! Felga Opla nie siedzi na piaście. Piasta ma 56,1mm a otwór Opla ma 55,7mm. To jest bardzo źle!
    czujesz to...? felga nie siedzi na piaście! fizycznie to niemożliwe.
    Zamieszczone przez gerwazy87 Zobacz posta
    nie chciało mi się przekładać samych opon no bo jeśli otwory mają pasować i pozostałe parametry to nie ma to różnicy.
    no ale różnica jak widzisz jest.
    może faktycznie gumiok zrobił mnie w bambuko przy kupnie tych stalowych opla i otwory te srodkowe się nie zgadzają.
    szanowany zakład nie powinien tak postępować. To jest jego fach i za to bierze pieniądze. Nie może gadać pierdół że z Opla pasuje do Hondy - bo nie pasuje.
    Czasem zdarzalo mi się słyszeć takie tykanie felg tych oplowych jak miałem je założone i nie wiem czy to faktycznie nie trzyma się na szpilkach tylko ale z drugiej strony nie jestem pewien bo jeździłem po dziurach
    tak być mogło, dobrze słyszałeś. Jak po dziurach to powstają takie naprężenia ścinające że można urwać szpilki. Wszystko tam skrzeczy i trzeszczy. Jak by otwór felgi był dokładnie osadzony na piaście to nawet jak słabo dokręcisz nakrętki ... to nic nie trzeszczy ani nie cyka. Cały ciężar opiera się na piaście.
    po prostu przełożę teraz opony przy wymianie na salowki hondy
    zdecydowanie tak.
    te z opla wywalę na złom
    spróbuj się dogadać z jakimś gumiarzem co by wziął od ciebie te felgi Opla w zamian za przełożenie opon na stalowe Hondy.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

Już kiedyś dzwoniłem do jednego gumiarza ale nie zajmuje się odkupowaniem kół itd więc idzie to na złom. Przełożę tę opony w najbliższym czasie i dokupię ten pierścień do Alu jak już go zmierzę. Wiesz "felga do opla" to jest tak jak etykieta z wycieraczek że pisze do jakich samochodow pasuje, powinno być konkretnie mówione ze do takiego i takiego opla i że tam jest taki a taki wymiar. Bo raczej nie maja jednakowych kół, piast wszystkie ople.

A jeszcze co do gumiarza to teraz mam dwóch. A ten co mi sprzedał te do opla się przeniósł do innej miejscowości obok. Nie będę tam jeździł to po pierwsze a po drugie chyba mnie oszukał

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Comment

W dobie transformacji ustrojowej w PL 30 lat temu "wszystko pasowało do wszystkiego" i koła z Opla do Hondy też, a nawet te z kombajna jak się ktoś uparł. Te czasy się skończyły ale widać niektórym zostało w głowie "co z czym pasuje". Dziś już nie trzeba takich cyrków wyprawiać ..."panie, byle by szpilki trzymały i będzie się kulać" takich rzeczy już nie robimy.
        Po tej przygodzie już będziesz wiedział na przyszłość (cokolwiek byś dobierał z felg) że nie tylko rozstaw szpilek jest ważny a kilka innych wymiarów równie ważnych.
        W przypadku otworu centrującego tu akurat nie ma marginesu, otwór felgi i piasty musi być identyczny. Jak nie jest, odpuszczasz i nie bierzesz w ogóle tego pod uwagę.
        Tak samo jak dobierasz pierścienie, jeśli np Dezent ma 70,1mm a wiadomo że Civic 7 gen (4 szpilki) ma 56,1mm to pierścień musi być 70,1-56,1 i żaden inny.
        ten co mi sprzedał te do opla się przeniósł do innej miejscowości obok. Nie będę tam jeździł
        słusznie.
        po drugie chyba mnie oszukał
        nie chyba... a na pewno.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Dam znać jak ogarnę te koła czy dalej słychać stuki szpilek. "Rambo" tak przy okazji chciałem spytać jak teraz wygląda sprawa w Polsce z częściami do nie typowych samochodów załóżmy ze kupił bym accorda viii w wersji na USA z 3.5 benzyna czy jest problem z częściami do tego typu samochodów trzeba długo czekać na części itd? Jak to wygląda na ten moment jesteś w stanie mi odpowiedzieć? Pytam z ciekawości

Comment

Jeśli chodzi o jakieś rzadko wymieniane części to są wyspecjalizowane sklepy które oferują takie części do wersji usa. Wiele podstawowych części eksploatacyjnych jak np. klocki i tarcze hamulcowe kupisz w sklepie na osiedlu. Sama specyfika hondy USA i Hondy EU jest inna.
            Jest na forum kilka tematów o zakupie Accorda v6 3,5L i wszystkie kończyły się podsumowaniem - wersje usa - omijać.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Wersję USA omijać ale z jakiego powodu? Awaryjny silnik czy brak części?

Dzisiaj wymieniłem koła zrobiłem tak jak pisałem felgi opla poszły na złom a ja jeżdżę na tych z hondy. Wydaje mi się że jest jak być powinno nie słychać metalowych stuków zaraz po wymianie.

Comment

Wersję USA omijać ale z jakiego powodu?
                Główny powód to auta po ciężkich kraksach i często zakwalifikowane jako szkody całkowite = kasacja, zakupione jako cena złomu. Tylko takie opłaca się przywodzić ze względów podatkowych.
                wyszukiwarka i poczytaj tematy:
                Czy ktos zna lub ogladal?

Accord Coupe V6 J35Z3

Nowy Accord w USA

CARFAX is Europe’s largest cross-border vehicle history database and provides trusted information to millions of customers worldwide. Check your car!
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Ok temat do zamknięcia dzięki wszystkim

Comment

Working...
                  X