Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

piasta za mało wystaje ???

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• piasta za mało wystaje ???

Witam.

Mój pierwszy post na forum wiec witam wszystkich.

Zakupiłem właśnie civic-a 2004 1.4.
    Jest na stalówkach 14 cali i chce dokupić 15 alu.
    Przymierzałem już dwa komplety używek jeden od renówki drugi od vw
    i co mnie zastanawia w obydwu przypadkach otwór na feldze nie dochodzi do
    piasty - po prostu piasta tak jakby za mało wystawała, gdyż każda z tych felg ma jeszcze taki rancik zanim zacznie się właściwa średnica otworu.
    Wiem oczywiście że muszę założyć pierścienie centerujące ale mimo to otwór w feldze nie najdzie (nie dochodzi) na piaste. Piasta wystaje (tylko!) ok 6 mm.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł na to?
    A odnośnie felg stalowych które mam obecnie - one nie maja takiego rancika o otwór w feldze akurat dochodzi (nachodzi) na piaste. Mysle też ze ten rancik (skosik) na alu jest po to by np nałożyć właśnie pierścienie centrujące.
    A może oryginalne felgi mają ten "skosik" dużo mniejszy i felga (otwór) dochodzi do piasty?
    Doświadczonych forumowiczów proszę o radę.
    Pozdr.

"Piasta wystaje (tylko!) ok 6 mm" - tak jest, to jest prawidłowo.
    Nie polecam żadnych używek z innych marek, lepiej dobrać lub poszukać o takiej specyfikacji jak trzeba, w felgach renaul czy wv są róznice w ET, wszystko ma znaczenie i odbije sięwprost na prowadzeniu i komforcie.
    Oczywiście wszystko (na wszystko można założyć) ale po co, nie bądź taki napalony , poczekaj, poszukaj, warto dobrać fele takie jak trzeba a nie chodzić na skróty, bo potem sie zacznie, auto nie trzyma sie drogi, ściąga, bije coś na kierownicy, myszkuje, itd.
    Co do parametrów Felg i opon do Twojego modelu (poszperaj) było sporo napisane.
    Kierownik Działu Diesla

Comment

dzięki za odp., forum przejrzałem bardzo dokładnie odnośnie felg, parametry felgi do mojego civica tez znam. może jednak ma ktoś doświadczenie (z osadzeniem na piaście) z felgami nie koniecznie oryginalnymi hondy
      ( oczywiście oryginał to oryginał - nie ma co tu dyskutować - jednak trochę fundusze mnie ograniczają a wybór 4x100 od innych producentów jest dosyć duży)

Comment

nie, nie, nie musisz kupować Nowych oryginałów używki są w przyzwoitych cenach, byle stan ich był do przyjęcia.
        Ja mam tzw. "innego producenta" Ronal 6,5J / 15" z pierścieniami na piaste (nie pamietam rozmiaru chyba 56.1)i jeździ się bdb.
        Pierścienie o tym rozmiarze (co trzeba) to felga owszem nie "trzyma się sama" na piaście bo spada (tego rantu jest mało) ale przy dokręcaniu (wystarczy 1 nakretka) to felga się centruje za pomocą pierścienia na pieście idealnie sama.
        Last edited by rambo7; 22-09-2011, 09:58.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja mam Dezent Re 15"/6.5J ET44. Wszystko wygląda ładnie, montaż bez problemu z pierścieniami centrującymi
          Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Comment

Working...
          X