Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowki 195/60/r15 a letnie 195/65/r15 - vii gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez rambo7 Zobacz posta
    (...)zakładanie 195/65r15 Na 6J jest właśnie niezgodne ze sztuką, tak wynika z opisu - ten rant może nie trzymać tej opony podczas ostrego manewru - a bywały takie przypadki!
    Takie upewnienie chciałem usłyszeć - dzięki rambo7
    Kusił mnie troche większy komfort, ale w takim razie, jak się nie ma felg 6JJ to nie ma co się nad tym zastanawiać!
    Last edited by lmar; 17-10-2012, 23:52.

Comment

dokładnie tak! .
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Witajcie. Zdecydowałem się opisać wrażenia po założeniu opon 195/65r15 (wcześniej było 195/60r15) do civic VII sedan 1.6, bo być może ktoś podobnie jak ja ma ten dylemat.
        Wrażenie jest takie, że auto stało się wyraźniej bardziej ociężałe, ale najbardziej odczuwalne jest to przy ruszaniu - trzeba dodać więcej gazu, a pod górkę łatwiej go zdławić. Jechałem w dwie osoby i kiedy musiałem ruszyć pod górkę czułem jakbym miał full. Nie wiem co byłoby, gdybym full faktycznie miał, pewnie nadpaliłbym sprzęgło. Podobnie przy wjeżdżaniu na krawężnik czuć większe ramię koła. Jak już się rozpędzimy nie przeszkadza, ale jeśli ktoś podobnie jak ja jeździ głównie po mieście, gdzie w korkach nieustannie ruszamy, odczuję tą zmianę wyłącznie na minus.
        Z zalet większy komfort na nierównościach i nieco mniejsze obroty przy 120/h (realne), co być może zaskutkuje mniejszym spalaniem przy tej prędkości, ale jeszcze tego nie sprawdziłem. Ja przede wszystkim jeżdżę po mieście więc niestety spodziewam się większego spalania z tego powodu. Nie sądziłem, że aż tak będzie to wyczuwalne, a już na pewno nie na niskich biegach, ale się pomyliłem. Gdybym ponownie stał przed wyborem nie założyłbym 195/65r15. Może komuś pomoże to podjąć decyzję. Pozdrawiam.

Jeszcze dodam, że skoro przy ruszaniu tak to czuć, to pewnie hamowanie również nie jest tak efektywne, a na pewno klocki bardziej będą musiały się wytężać by zatrzymać większe koło. Ogólnie rzecz biorąc nie warto..
        Last edited by Pawser; 10-06-2019, 22:21.

Comment

Working...
        X