Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zimowki 195/60/r15 a letnie 195/65/r15 - vii gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zgadzam się w 100% :-) Wrzucam skan z mojej książki serwisowej... tak dla "potomności".
    Ja przyznam szczerze też zdziwiony jestem, że taka rozbieżność...albo naprawdę coś przeoczyłem, gdyż niemieckiego ni w ząb i opieram się tylko na internetowych translatorach..opony.jpgInstrukcja.jpgInstrukcja1.jpg

Teraz trzeba to zebrać i coś wybrać hehe..:-) Pzdr.
    Last edited by Maciejo; 12-01-2012, 20:00.

Comment

a masz jeszcze coś na przed-ostatnich stronach coś w tabelkach? bo ja z dojcz-textu też nic nie kapuje
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja spróbuję coś dzisiaj wrzucić po południu. Będzie łatwiej bo mam polską instrukcję

Comment

Patrząc na Twój skan Rambo, zastanawiałem się , czy może oznaczenie 1.7 L nie dotyczy Hondy Civic coupe, produkowanej w USA z silnikiem 1700 benzyna (nasze diesle mają chyba oznaczenie 1.7 LS - przynajmniej ja tak mam) - oczywiście to tylko przypuszczenie, bo w dieslu mogły być również wersje L - a wiem, że te COUPE były produkowane w tych latach co nasze i z silnikiem 1.7 benzyna. Może to byłby ślad?
          Popatrzę dzisiaj jeszcze za tymi innymi tabelkami na ostatnich stronach mojej instrukcji- może coś przeoczyłem fakt. Pzdr.

Comment

nooo poszukaj tabelek tak jak w mojej ksiażce na pewno jest.
            Nie podają żadnych oznaczeń 1,4i ani 1,6v-tec, tu łatwiej sie domyśleć bo takich diesli nie ma.
            Książka jest europejska, ale potwierdzam ten zapis jest niejasny czy chodzi o 1,7 benzyne czy diesla.
            Zakładam że skoro książka zrobiona dla europejczyków i jest po niemiecku auto zrobione w anglii i niedostępne w usa to domniemam że mowa w książce (zresztą książka od diesla) że mowa jest o silnikach 1,4 i 1,6 benzynie i 1,7 dieslu.
            No ale VII 1,7 coupe też był, fakt. Wydaje mi się jednak że mowa o dieslu a nie o 1,7PB no ale łobciąć se nie dam.
            Poprosze jeszcze kolege co ma sedana VII co u niego pisze tylko że on ma 1,6BP.
            Last edited by rambo7; 13-01-2012, 08:26.
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Sedan, przed liftem: Z instrukcji obsługi

Opony:
              180/70R14 88H
              195/60R15 88H
              P185/70R14 87S
              P185/70R15 86H
              Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Comment

możesz to potwierdzić skanem albo foto z ksiażki? bo jeszcze bardziej mi coś tu nie gra rozjeżdzamy sie a nie zblizamy co do ustalenia prawdy szczególnie tu: P185/70R14 87S / P185/70R15 86H.
                coraz bardziej ciekawie sie robi .
                Kierownik Działu Diesla

Comment

Ciekawe jest to określenie GLi i Vti

Honda Civic 1.8 i-VTEC 4D

Comment

Pokuszę się o małe podsumowanie: Optymalny rozmiar to 195/60/15 , bo ten rozmiar spotykamy u każdego z nas i dodatkowo (ja używam go zimą na przykład) - 185/70/14 - węższy i wyższy, to zimą lepiej tak myślę. I to ogólnie chyba tyle. Co Wy na to ;-)?
                    A u mnie było tak... jak ją przywiozłem z Raichu - miała założone 14" (ktoś chyba"bardziej potrzebował" alusy i je odkręcił). Zakupiłem alusy 15" i założyłem to co udało mi się kupić - używki 195/60/15 - wszystko ok, jazda super, na jezdni jak przyklejona - tyle że czasami przycierałem dolną osłoną (bo mieszkam na wygnajewie) na wybojach. Jak się zużyły, zakupiłem 195/65/15 - w instrukcji miałem że można - jest bardziej miękko i - choć to niby niewielka różnica w profilu - nie dobijam dolną osłoną:-). Pomierzyłem też licznik z GPS - przekłamuje o ok. 5km, więc myślę, że może być.
                    Niezmiennie pozostaje niewyjaśnione dla mnie jednak jak można stosować zamiennie 2 profile: 195/60 i 195/65??? Tu się Kolego Rambo zgadzam z Tobą, że to co najmniej dziwne. Pzdr.
                    Last edited by Maciejo; 14-01-2012, 11:24.

Comment

No to małe podsumowanie:

moim zdaniem należy to interpretować tak
                      stosowane rozmiary w VII generacji to:

Rozmiar Nominalny 195/60/R15

można stosować:
                      185/70R14 88H - 14" x 5 1/2 J oraz dopuszczalnie 14" x 5 1/2 JJ
                      185/65R15 88H - 15" x 6 JJ
                      195/60R15 88H - 15" x 6 J oraz dopuszczalnie 15" x 6 JJ
                      dopuszczalnie 195/65R15 91V - 15" x 6 JJ tylko dla modelu HB po faceliftingu i pod warunkiem wiekszej nośności opony z oznaczeniem nośność/prędkość [91/V]
                      205/55R16 91V - 16" x 6 1/2 J tylko dla HB pod warunkiem większej nośności opony z oznaczeniem nośnośc/prędkość [91/V]

więc najwięcej ograniczeń jest dla rozmiaru 195/65/15 bo:
                      można taką oponę założyć pod warunkiem stosowania FELGI 15" x 6 JJ ale nie do felgi 15" x 6 J
                      natomiast Nominalną oponę można zastosować na felgę 6 JJ - ale nie odwrotnie.
                      Zastosowanie profilu [65] przy nośności/prędkości [91/V] tylko dla HB po faceliftingu
                      tak wynika z zapisów książek użytkowania samochodu.

Zebrane informacje tu:Opony i Felgi do VII generacji 2001-2005 dane fabryczne.
                      https://www.civicforum.pl/showthread...dane-fabryczne
                      Last edited by rambo7; 17-10-2012, 09:39. Powód: edit
                      Kierownik Działu Diesla

Comment

czytam i aż ruszyłem tyłek po instrukcje i o to co w niej pisze:

sedan poliftowy

Comment

Uwzględniłem to w całym zestawie możliwych opcji dopobu opon.

Tu widać o co mi chodziło 185/65/16 dla 15" x 6JJ - to rozumiem i jeśli bym poszedł w profil [65] to w takiej opcji 185/65/15 dla Felgi 15" JJ.

Na oko widać, jak ktoś ubierze 195/65/15 na felge 15" to nadymany jest balooon jak w golfie, może pod warunkiem dochowania nośności opony [91] to dopuszczalne ale nie wiem jak taki balon będzie sie zachowywał na zakrętach.
                          Last edited by rambo7; 16-01-2012, 07:31.
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

...ale nie wiem jak taki balon będzie sie zachowywał na zakrętach.[/QUOTE]
                            Tak jak pisałem wcześniej - komfort zdecydowanie lepszy, mniejsze ryzyko dobicia podwoziem na wertepach, a różnicy w stosunku do poprzednich 195/60/15 (w zakrętach) nie odczułem (zrobiłem na nich już nieco ponad 30 tys.km i nie narzekam).
                            Last edited by Maciejo; 16-01-2012, 08:44.

Comment

Pozwolę sobie odświeżyć trochę temat...
                              Maciejo: na jakiej feldze masz te opony 195/65r15? Na 6J czy 6JJ?
                              Wiadomo, że JJ będzie lepiej trzymać oponę przy wyższym profilu, ale czy jest konieczne, aby felga była 6JJ?
                              Wiem, że w innych autach z powodzeniem montują takie opony na felgę 6J. Pytanie czy to jest zgodne ze "sztuką" (abstrahując od zaleceń Hondy)?

Comment

Zamieszczone przez lmar Zobacz posta
                                Wiadomo, że JJ będzie lepiej trzymać oponę przy wyższym profilu, ale czy jest konieczne, aby felga była 6JJ?
                                Wiem, że w innych autach z powodzeniem montują takie opony na felgę 6J. Pytanie czy to jest zgodne ze "sztuką" (abstrahując od zaleceń Hondy)?
                                właśnie o to chodzi Imar ładnie to przedstawiłeś, i mimo że instrukcja podaje co widać na wklejonych foto, to nie jest tam napisane o tych szczegółach.
                                Więc zakładanie w sposób dowolny w jedną i drugą stronę nie jest bez znaczenia tak jak przytoczyłeś linki do tematu: https://www.felgi.pl/artykul/jak-czy...rzekroju-felgi
                                to zakładanie 195/65r15 Na 6J jest właśnie niezgodne ze sztuką, tak wynika z opisu - ten rant może nie trzymać tej opony podczas ostrego manewru - a bywały takie przypadki!
                                Kierownik Działu Diesla

Comment

Working...
                                X