Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

bujany fotel... kierowcy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• bujany fotel... kierowcy

Cześć, mam problem, nie jest to jeden z tych wielkich, ale mniejszy jednak bardzo wkurzający. Otóż po obniżeniu fotelu kierowcy (mam regulację) fotel bardziej się buja... Gdy jest podwyższone też się buja jednak nie aż w takim stopniu.
    A teraz moje pytanie Nie wiecie ile może kosztować naprawa tego czegoś? Dodam, może to ma znaczenie dla kosztów (nie znam się) fotel jest z SRS.
    Last edited by BeatleJohn; 13-03-2009, 22:27.

Jeśli chodzi o Civica 2001-2005 to rzeczywiście nie jest to już to samo co poprzednie wersje... Niestety jakość już nie ta...Ja w swoim już to robiłem. Czyli wyjąłem fotel, zdjąłem plastiki. I teraz tam w zgięciu jak odkręci się śrube jest nit i on jest po prostu spiłowany. Należałoby go wymienic jaki koszt nie wiem. Ale ja wsadziłem w niego taki duży punktak którym rozbiłem go trochę od wewnątrz bo jest przelotowy. Pomogło i zaklepałem go jeszcze od zewnątrz. Pod śrubami mechanizmu przesuwu powinny być takie cylindryczne podkładki które wchodza do otworu i zmniejszają jego fi. Jak rozkręcałem były już w częściach. Pytałem w Hondzie ale tylko na zamówienie i najlepiej przyjechac pokazać itd. Ja zostawiłem te zchrzanione i dodatkowo powycinałem podkładki z denka po majonezie to też stal i w miare cieńka. Pomogło ale teraz znowu zaczyna się bujac i będe musiał zrobić to jeszcze raz. A później jak będę sprzedawał. Te siedzenia powinni wymieniać w ramach dziadostwa jakie ostawiła HONDA po to żeby ludzie nie stracili zaufania!!!!!!!!!!!?? A im dłużej go mam tym bardziel lubie moja Corolle z 1998 którą sprzedałem bo chciałem nowszą Hondę....
    Last edited by Krzysztof1969; 14-03-2009, 22:14.

Comment

A nie możesz zmienic serwisu ? Niech nie udają greka, problem jest dobrze znany i dziwię się że nie ogłoszono akcji serwisowej. Z fotelem dzieję się tak szczególnie, jeśli jeździmy podnosząc go wysoko. Dodam, że fotele robili mi bezpłatnie już po gwarancji. Życzę powodzenia !

Comment

dzięki wielkie za pomoc, zrobiłbym to, jednak za mało czasu...

dziś obdzwoniłem kilka serwisów, tapicerów też. Jedynie w Hondzie powiedzieli, że zrobią... za jedyne 250 zł... facet od razu powiedział, że chodzi o to i o to. Części mają. Zejdzie godzinę... Więc wychodzi na to, że rzeczywiście znają problem... No nic... kiszka, szukam dalej.

Comment

Na Twoim miejscu na takie dictum skontaktowałbym się z Hondą Poland (dział albo pion techniczny - nie pamiętam) i poprosiłbym o zajęcie się sprawą. Miałem kiedyś inny problem i po skardze błyskawicznie poskutkowało. Serwis naprawił mi (chodziło o inny element) bezpłatnie. Zatem rzyczę powodzenia !

Comment

Mam ten sam problem (rocznik 2002), fotelowi się giba oparcie w przód i w tył, co jest szczególnie wkurzające przy hamowaniu. W serwisie na Ordona w Warszawie powiedzieli 350 zł.
            Keraj, proszę rozwiń tą myśl z pionem technicznym Hondy Poland, bo jeżeli to jest typowa usterka, to 350 zł wolę żeby mi w kieszeni zostało.

Comment

Również miałem ten problem. Sprawa jest stosunkowo prosta dla tego, kto ma trochę pojęcia o majsterkowaniu. Fotel należy wyjąc z samochodu, pod demontażu części regulacyjnej fotela na elementach ruchomych występują bardzi delikatne podkładki (tulejki), które zapewne są zniszczone. Należy je wymienić na nowe, lub dorobić coś z bardzo cienkiej blaszki. Na pewno pomoże. Powodzenia

Comment

Mam bujany fotel w Hondzie z 2001r. Mój ojciec ma rocznik 2002 i też się buja.
                Czytałem gdzieś kiedyś, że robienie tego nie ma sensu bo po kilku tysiącach km problem wraca.

Comment

i ja mam bujany fotel...moze zalozymy jakis klub? orientowalem sie w krakowie - tuleje kosztuja okolo 120-130pln a wymiana 150.
                  ponoc lepiej kupic tuleje na sztuki niz pakiet naprawczy.

mam specyfikacje tulei jak kogos intersuja. moze ktos sie odwazy zrobic foto reportaz z tej naprawy....

Comment

wg serwisu hondy (zapewne to wszystkie wystepujace w fotelu):

podane dla modelu z 2001 roku wersja 3D (nie weryfikowane przeze mnie)

90502s3n013 6 sztuk = 36pln
                    90401p8aa00 4 sztuki = 68,32pln
                    90505s5a00 2 sztuki = 17,08 pln

pokopalem troche po necie na podstawie tych numerow i znalazlem photo manuala... chyba do wersji US ale powinno byc podobnie.
                    nie zgadzaja sie jednak wszystkie numery czesci....

Honda Civic (2001 - 2005) - DIY: Driver's Seat Rock (oddmut) - Driver Seat Rocking, How to Fix Here?s what it looks like when your bushings are busted and cause your seat to rock. 486119 Tools needed: 12mm socket 14mm socket Flat Head Philips Head Parts needed: Washer A 6; Part number: 90501-S3N-003 Bush A 6; Part...

jesli ktos moze zweryfikowac ilosci i numery czesci bylbym wdzieczny.
                    Last edited by Gość; 14-04-2010, 16:31.

Comment

ktos probowal i moze sie pochwalic sukcesem?

Comment

Witajcie, od pół roku mam civica z problemem bujanego fotela. Jako, że próba użycia elementów puszki z tyskiego nie powiodła się zamówiłem oryginalne tulejki. Po rozmowie z działem części zaproponowano mi wymianę całego tzw zestawu naprawczego w skład, którego wchodzą w/w tuleje, blaszka łącząca, nakrętki, podkładki. Jednym słowem to co wymieniali na gwarancji. Koszt zestawu to 166 zł brutto/fotel. Zagłębiając się w rozmowę Pan po cichu powiedział, że niema sensu kupować całego zestawu i skończyło się na 4szt tulejek. Koszt niewielki bo 5zł netto/szt.

Jeśli ktoś boryka się jeszcze z problemem bujanego fotela to poleca JKK Katowice. Bez naciągania potrafią doradzić co i jak. Kosz wymiany tulejek w JKK wyliczony na podst 0,6 roboczo godziny = 100zł. Oczywiście wymiana na własną rękę jak najbardziej wskazana gdyż to zaledwie około 30 minut.

Czas oczekiwania na zamówione tulejki to 2 dni. 10.11.2010 mają być do odbioru w serwisie, po wymianie napisze czy problem rozwiązany. Pozdrawiam

Civic 3d 1.4 90 KM 2001
                        Last edited by kylosz; 09-11-2010, 05:56.

Comment

hej,

koniecznie podaj rocznik auta i numery tulejek jak je dostaniesz.

dzieki

Comment

Civic 3D 2001

Witam, podaje numerek tulejek :-)

90502-S3N-013 - 4szt

pozdro

Comment

Working...
                            X