Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zderzak stluczka

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Na pewno dwie śruby znajdują się za zaślepkami widocznymi po otwarciu klapy bagażnika. znajdują się one przy tych ostrych zakończeniach lamp od strony środka samochodu. Podważasz śrubokrętem odskoczy zaślepka i masz dwie śruby bądź nakrętki nie pamiętam już.
    Dodatkowo masz mocowania znajdujące się pod zderzakiem... Jak się położysz pod samochodem to na pewno zobaczysz, ale nie wiem czy były to kołki rozporowe czy śrubki.

Comment

Kołki. Te długie. przechodzą przez zderzak, osłonę silnika i blachy.

Comment

Zamieszczone przez waletko Zobacz posta
        Kołki. Te długie. przechodzą przez zderzak, osłonę silnika i blachy.
        Tylko że na zdjęciach jest zderzak tylny Więc osłona silnika?
        Przypatrz się na ten obrazek który zamieszczam pod linkiem tam są również zaznaczone śruby więc może to trochę pomoże
        Genuine Honda Spare Parts delivered worldwide from Lings Motor Group - Honda dealers in the UK since 1961. Retailers of Genuine Honda Parts, Clothing and Accessories for over 60 years! With a wealth of experience, and passion, we pride ourselves not just on our knowledge but our customer service too.

Comment

jaaa... coś mi sie pokaszaniło w głowie i napisałem o przednim..
          sory chyba czas na drugą kawę...

Comment

dzieki za informacje, w tygodniu postaram się to jakoś naprawić mam nadzieje ze będzie lepiej wyglądało, potem wrzucę zdjęcia jak to wyszło. Troche boje się ze lakier odpryśnie ale troche to miejsce podgrzeje i moze pójdzie bez większych uszczerbków.

Comment

Zamieszczone przez wasiuziom Zobacz posta
              dzieki za informacje, w tygodniu postaram się to jakoś naprawić mam nadzieje ze będzie lepiej wyglądało, potem wrzucę zdjęcia jak to wyszło. Troche boje się ze lakier odpryśnie ale troche to miejsce podgrzeje i moze pójdzie bez większych uszczerbków.
              ha
              Podsumowując. Masz 6 śrub lub 4 śruby i 2 kołki
              Dwie zobaczysz jak otworzysz klapę pod zaślepkami, Dwie będę przy kołach na zakończeniu zderzaka (zobaczysz je od dołu jak zajrzysz w nadkole). I dwie lub dwa bo nie wiem czy to są śruby czy kołki znajdziesz od spodu samochodu w okolicach tłumika.
              Śrubki są to albo 8 albo 10 zazwyczaj te się najczęściej pojawiają

A co do lakieru... Jak ja przywaliłem w betonowy słupek to od razu mi się pajączek zrobił na zderzaku...od środka popchnąłem ręką i zderzak wrócił na swoje miejsce ale poprawkę lakierniczą musiałem zrobić... Nie wiem czy u Ciebie coś popękało czy nie ale jak zrobisz to delikarnie to może nic się nie stanie z lakierem.
              Last edited by Schvenck; 07-04-2014, 07:55.

Comment

Zamieszczone przez Schvenck Zobacz posta
                A co do lakieru... Jak ja przywaliłem w betonowy słupek to od razu mi się pajączek zrobił na zderzaku...od środka popchnąłem ręką i zderzak wrócił na swoje miejsce ale poprawkę lakierniczą musiałem zrobić... Nie wiem czy u Ciebie coś popękało czy nie ale jak zrobisz to delikarnie to może nic się nie stanie z lakierem.
                Ja mam dwie widoczne rysy popękanego lakieru, w innym miejscu troche jak się przyjrzeć jest zerwany ale nie rzuca się w oczy. Na szczęscie nie mam większych pęknięć lakieru na zderzaku wiec liczę że jakoś to po korekcie będzie wyglądało. Co do śrub to już je zlokalizowałem, dzieki

Comment

Witam,
                  dostałem strzała z przodu w zderzak i lewy przedni reflektor.W wyniku tego zderzak wypiął się przy nadkolu, ale po uderzeniu pięścią wskoczył w zatrzask. Niestety widać że jest niżej niźli to miało miejsce przed szkodą. Mój drugi problem to reflektor. Na linii zderzaka widać że siedzi głębiej przez co świeci bardziej do dołu ;(

W manualu znalazłem instrukcję demontażu zderzaka i lampy, ale w związku z brakiem doświadczenia mam do Was pytanie.
                  -czy jestem w stanie zdemontować zderzak i lampę w warunkach parkingowych?
                  -czy może odpiąć zderzak z lewej strony żeby dostać się tylko do śrub pod reflektorem?

Comment

tak, dasz radę zdjęcie zderzaka to nie problem w warunkach parkingowych, dla ułatwienia przednimi kołami najedź na jakieś cegły albo krawężnik lub zastosuj 2 lewarki - ale stabilne! nie te co w narzędziach by auto nie "pływało". Jak będziesz robił to sam to pilnuj by nos zderzaka nie spadł na "paszczę" bo porysujesz go. Podściel coś tuż pod logiem H, by nie porysować w przypadku gdyby upadł.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

Trochę ciężko będzie Ci to na parkingu ogarnąć bo ze spodu są spinki plastikowe i jak dobrze pamiętam dwa wkręty(Ep3) Jednak cały demontaż jest banalnie prosty, ja robiłem to na kanale więc ciężko mi teraz stwierdzić czy bez niego się da. Co do odpięcia zderzaka tylko z jednej strony to nie polecam bo możesz coś uszkodzić, z resztą tak większość musiałbyś odkręcić żeby to zrobić więc jedna więcej śruba Cię nie zbawi i zdejmiesz cały zderzak(Z jednej i drugiej strony ciągniesz w bok żeby wyskoczyło z zatrzasków a później do przodu)
                      Last edited by grzes41gt; 27-11-2014, 10:29.
                      Moja ko-Hanka http://www.civicforum.pl/showthread....ck-Mój-TYPE-R

Szerszeń by grzes41gt https://www.civicforum.pl/showthread...�-by-grzes41gt
                      sigpic

Comment

No niestety trzeba sie wgramolić pod auto i dostać do spinek. Da się to zrobić bez problemu, ale trzeba sie położyć z głową pod zderzakiem. Pod maską masz kolejne spinki i śruby trzymające lampy. Jeśli masz spryskiwacze reflektorów to uważaj by nie urwać wężyków.

Comment

Wymieniałem pozycje więc wiem jak to wygląda od dołu. Kumpel się zadeklarował użyczyć mi garażu z kanałem. Przedni zderzak i tak już mam (sic) zarysowany więc nic mu raczej nie zaszkodzi. Dzięki chłopaki za pomoc. Postaram się zdać relację jak mi poszło. Mam tylko nadzieję że lampa jest cała i że nie będę musiał jej wymieniać.

Comment

Panowie,
                            reflektor siedzi i świeci już odpowiednio. Pogięciu uległ metalowy kątownik pod nią który chowa się pod zderzakiem. Niestety ale...o właśnie ale. Zderzak z lewej strony jest obniżony jak poprzednio (jakieś 3-5mm) i przy kierunkowskazie reflektora ewidentnie odstaje. Z obserwacji jakie jeszcze poczyniłem to odstająca/podniesiona maska. Nie nosi ona żadnych śladów uderzenia.

Panowie:
                            -czy to nie maska odstaje, a reflektor, zderzak i może lewy boczek opadły skoro nic na nią nie wskazuje? Jutro porobię zdjęcia i zobaczycie jak to wygląda.

Comment

Working...
                            X