Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy 7 gen ma ocynkowane blachy?

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

hej witam
    ja mam 2005 i niestety równiez ostatnio pytałem w aso radom co się dzieje bo u mnie akurat nie ma w typowych miejscach jak listwa przednia na pokrywie silnika lub na tylnej kalapie ale pojawia się ruda na podszybiu z tyłu - odprowadzanie wody z tylnej szyby, ale żeby 2005 brało? pojawiają sie póki co małe wykwity punkty rdzawe ale pan tłumaczył że zalezy od egzemplarza, że blachy jeszcze nie były tak wytrawiane jak teraz, a widze że im nowszy tym gorzej. itp - cóż miałem MB C250D z 1995 i nie było takich przypadłości - ranty dzrzwi ewentualnie błotnik trochę- normalne dosć, eksploatacyjne. a tu jak czytam jest to dość normalne... niestety. chyba trzeba się pogodzić że producent na czymś musi zaoszczędzić ale jak się wejdzie do salonu to nie widać mniejszych cen.

Comment

Następny. Mercedesa za 150 tyś porównuje do taniego kompakta. Ludzie nie ta klasa! Nie ta cena! No ale miło że moje auto z mercedesem konkuruje.
      Ja mam Civica VII z 2002 (podobno w 2003 wyjechał dopiero z salonu) czyli ma dziś 9 lat jazdy po drogach. Tylko nasze polskie drogi, na których podobno to sól przez 4 miesiące w roku zżera blachę. Nie mam żadnych wykwitów na karoserii. Żadnych słabych punktów. W błotnikach czysto, klapa tylna nie ruszona, drzwi ostatnio rozbierałem tylne bo mi centralny padł i tam też nie ma śladu rdzy. Widać już coś na podwoziu i tłumikach, ale pokażcie mi 9-cio letni samochód, na którym nie widać. Też nie będę wymieniał marek innych (szczególnie ubóstwianych przez nasz naród niemieckich) bo po prostu nie chcę się nad nimi pastwić, bo i tak słabo wypadają przy mojej Hondzie.

Comment

...itd, itd, i w ten deseń można by kontynuować komentując wcześniejszy wpis ale robi się duże O.T. więc aby tego uniknąć proponuję zakończyć i trzymać się tematu.
        Kolega wyskoczył z MB C250D z 1995r ok sie rozumie ale nie o to chodzi bo mogę pokazać MB C220D z 2007r. za 1,5 banki który nadaje sie do malowania bo zgniły jest cały, jak to określił sprzedawca mówiąc do zrozpaczonego nabywcy w odcinku TVN Turbo że też MB szuka oszczędności, na co biedak zdziwiony odpowiedział że nie spodziewał sie takiego textu i stanu rzeczy, nie chciał powiedzieć chłamu ... wydając qu...a 1,5 bańki ! .
        dzięki kamilen za .O.T. bo mnie się też cisły palce na klawiaturę masz rację w temacie.

suchyvfr zrób pomiar tylnej klapy jak masz powyżej 90 mikro.mm. to masz malowaną klapę i możliwe ze to z tego powodu problemy.
        Pierwsza część wpisu jest jak najbardziej poprawna druga część to O.T i prowokacja do kolejnego O.T. ale ok nie kasuję.

OK, panowie (mówię również do tych co nie zabrali głosu ) nie ma co ciągnąc wątku w ten sposób, proszę trzymać się tematu : Czy 7 gen ma ocynkowane blachy? rozwodzimy sie wyłącznie na ten temat! a nie o MB czy innym szmelcvagenie.
        Last edited by rambo7; 14-03-2012, 08:29.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja mam VII gena 05r i rdza mi nadkole zaczęła brać po zimie tylne. Przy listwie sławnej też mam rdzę. I na podwoziu jest też dużo rdzy. Generalnie uważam że honda ma kiepskie blachy.

Comment

ostatnio u kumpla co ma civica VII z 2005 roku sedan srebrny ruda zaczyna wychodzić na rancie tylniego nadkola pozatym nad listwą chromowaną bagażnika miejscem gdzoe jeszcze pojawia sie ruda to zawiasy tylnej klapy w hatchbecku sasiad tam ma rudą autko z salonu 2004 rok bezwypadek

Comment

ciekawie sie robi, więc może wrzóćmy tu "co nieco" kto ma chęć pokazać te wykwity? zamieszczajmy foto kto gdzie co stwierził - znalazł
              Kierownik Działu Diesla

Comment

Proszę bardzo.

Clipboard01.jpgClipboard02.jpgClipboard03.jpg
                Do tego rdza na podwoziu. Na rancie błotnika przed zimą tego nie było.

Comment

Wow... faktiko - masakra co za blachy wsadzili do tej partii? po blachach nie widać żadnych napraw tak młody rocznik i takie rzeczy.
                  Zrobię dziś jak to u mnie jest.
                  Kierownik Działu Diesla

Comment

dokładnie w tych samych miejscach u mojego kumpla ruda wychodzi tylko on ma sedana z 2005 roku i w sedanie jeszcze na masce z przodu jet taka chromowa listewka niestety od 6 generacji nadkola dalej kuleją z rudą z takż ruda jak kolega wyżej posiada trzeba chyba teraz szybko wlaczyć żeby dalej nie poszła dobrze to zeszlifować ranty na to dobry podkład antykorozyjny i farba a klapa to już troche rozbierania a w hatchbacku widziałem też rudą pod zawiasami tylnej klapy
                    Last edited by jump23; 26-03-2012, 11:27.

Comment

Te nadkola to i mnie trochę przestraszyły :/ Aż u siebie się lepiej przyjrzę. Klapa to wada fabryczna, którą ASO usuwało w ramach gwarancji do chyba 7 lat, ale to dotyczyło polifta tak jak auto atizylaka. Mój jest przed liftem i na klapie czysto bo już się kilka razy przyglądałem. Ogólnie słyszałem plotkę, że polifty mają gorszą blachę niż przedlifty, ale to tylko plotka

Comment

powiem szczerze ze chyba juz nie kupie nigdy hondy. mam teraz 6 gena i tez jest rdza walcze z nia jak tylko potrafie. bardzo chcialem w przyszlym roku kupic 7 gena, lub accorda 6gen, no ale wydac ponad 20tys i po dwoch latach walczyc z korozja to nie dla mnie....oczywiscie jesli znajde naprawde dobry egzemplarz to ruda moze dlugo sie nie pokazywac, no ale kupic to tez ryzyko. takie jest moje zdanie.

Comment

w każdej plotce podobno jest 50% prawdy proszę bardzo mój 2002 (143tys przelatane)
                          nadkola - zero rdzy
                          tylna klapa - zero rdzy
                          reszta możecie wierzyć zero rdzy i wygląda tak samo dobrze,
                          jedynie to jak mówię znalazłem
                          przy zawiasach maski wzdłuż od zawiasu w jedną i drugą stronę - nie widać teraz tego mocno bo czarny hamerite zdał egzamin
                          to samo przy zgrzewach drzwi jak wyszło trochę ale to jest minimalne (duże powiększenie) - zaciapałem tam również hamerajtem i tak to sie trzyma 3 rok.
                          jak dla mnie nieprawdopodobnie mało rdzy jak na civica w tym aucie moja IV-ka tylne nadkole miał zjedzone po 8 latach a VI-ka po 6 latach w VII- zero rdzy w nadkolach sam nie mogę wyjść z podziwu.

Edit:
                          zbieżne linki w Tematem:
                          VIIka po polskiej zimie
                          https://www.civicforum.pl/showthread...kiej-zimie-%28
                          korozja civic VII - https://www.civicforum.pl/showthread...ozja-civic-VII
                          Załączone pliki
                          Last edited by rambo7; 28-03-2012, 13:14. Powód: pisownia
                          Kierownik Działu Diesla

Comment

Ja w swoim aucie (2002 r.) mam podobny problem z nadkolami jak kolega atizylak. Co prawda u mnie nie ma jeszcze aż takiej tragedii jak u kolegi. Rdza na razie delikatnie atakuje tylko tylne nadkola. W pozostałych miejscach o których wspominacie jest "czysto". Auto kupowałem w 2010 roku i było ok - czym oni sypią te drogi w zimie?

Comment

z tego wynika że najlepiej po kupnie auta dobrze jest umyć podwozie i zrobic konserwację lepiej dmuchać na zimne

Comment

Dodaję jeszcze parę fotek rdzy swojej hondy którą od paru dni neutralizuję:
                                201204211038.jpg 201204211039.jpg 201204211040.jpg 201204211041.jpg

Kumpel ma ibizę z 97r i jak to zobaczył to zaprosił mnie do siebie do kanału żebym jego podwozie obejrzał. Mówi że prawie 0 rdzy ma. Jak stilo oglądałem z 2002r to też miało zero rdzy. A Honda wygląda jakby ją ktoś solą sypał i wodą lał. Dodam że to jest fabryczna konserwacja, nic tu nie było robione, auto jest z 2005r bezwypadkowe, kupiłem je prawie rok temu. Szwagier ma crome też z 2005r, muszę zobaczyć jak to u niego wygląda.
                                Last edited by atizylak; 22-04-2012, 22:59.

Comment

Working...
                                X