Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośna praca sprężarki klimy...

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Głośna praca sprężarki klimy...

Witam wszystkich mam taki problem gdy włącze klimatyzacje dość głośno daje o sobie znać.

Dodam ze w te wakacje problem nie występował przynajmniej nie pamiętam z pewnością bym usłyszał posiadam auto od pół roku nie zauważyłem wcześniej aż tak głośnej pracy, wszystko było OK. W środku tego sezonu letniego (klima chłodzi) podjechałem na sprawdzenie ilości czynnika chłodzącego oraz oleju tak żeby mieć spokój w trakcie (oraz po) sezonu w którym się najwięcej używa klimatyzacji.

Pracownik uzupełnił czynnik do wartości która wyczytał z książki uzupełnił też olej, dając mi wydruk z maszyny ,sezon upałów minął. Czasami parują szyby ostatnio właczam klimatyzacje a tu spod maski wydobywa się dziwny troche głuchy dzwiek kompresor sie załaczyl jednak pracuje głośno o wiele głośniej niz wcześniej, hałas słychac wyrazniej w srodku od zewnątrz troszke mniej.

Zjawisko daje o sobie znac zwłaszcza na samym starcie gdy klima zacznie pracowac po chwili juz zaczyna chlodzic przez chwile kompresor chodzi nastepnie sie wyłacza aby po chwili sie załączyć i znów dobiega wyraźny odgłos pracy sprężarki nie tak głośny jak za samym starcie lecz w dalszym ciągu słyszalny.

Czy któryś z Was koledzy spotkał się z takim zjawiskiem lub orientuje się co może być przyczyną, za mało czynnika gdzieś go wsesło ,może klima musi sie rozchodzić lub nie wiem co coś się zatkało ,wymienia się jakies dodatkowe filtry w układzie klimatyzacji lub czyści jakieś zawory??...kompletnie się nie orientuje w temacie oraz co się mogło stać

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
    Last edited by Lukas_1983; 02-12-2009, 23:56.

W Hondzie nie miałem takiego problemu, ale w służbowym Fordzie kiedyś załączyłem klimę i myslałem że zaraz sie coś rozpierdzieli. Okazało sie ze wjechałem w jakieś błotko i dosłownie odrobinka dostała sie na wentylator od klimatyzacji i przyschła do pióra. Powodowało to ze wpadał on w wibracje i baaardzo hałasował. Wymyłem wszystko myjką ciśnieniową i jak ręką odjął.

Comment

Z tego co wiem to nie ma oleju w układzie klimatyzacji, w czynniku jest zawarty środek smarujący. Co do hałasu to może to być łożysko w sprężarce klimatyzacji.
      Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2

Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA

TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH

PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE

OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE

Comment

100% dokładnie TAK mi się dzieje, jak to opisał "Lukas_1983".
        Z problemem mierzyłem się w czerwcu, okzazało się że po uzupełnieniu czynnika (wraz z tzw "kontrastem") było jakby ciszej, ale po jakimś czasie znowu spory szum przy uruchamiamiu, pojechałem na sprawdzenie szczelności układu - miałem bardzo wiele mikro prów w skraplaczu (chłodnicy) ta poprostu była wypiaskowana! (kontrast działa taż że pod oświetleniem lampy Ultrafioletowej widać gdzie "wyłazi" czynnik, u mnie chłodnica wyglądała jak gwieździste niebo, mikropory wszędzie - nie dało sie pospawać.
        Chłodnicę wymieniłem sam, po zmontowaniu wszystkiego dałem do serwisu zajmującego się klimami - wszsytko uzupełnione z 1 darmowym przeglądzie po 1m/cu - wychodzi na to że układ szczelny wszystko jest OK.
        Jednak nie do końca - układ przy włączeniu klimy chodzi głośno.
        Pojechałem z tym do ASO - sprawdzili - też potwierdzili ze jest OK. Niestety NIC nie sa w stanie zrobić z pracą sprężarki - więcej mechanik powiedział że tak naprawde to typowy TTTM (Ten Typ Tak Ma). cytuję: "należy jeździć i się tym nie przejmować".
        Jeżdżę tak 2 lato - no i robi się ciszęj kiedy klima pochodzi juz jakieś 10min. ale start jest taki że oglądam się na boki - czy mnie inni nie słyszą... trochę obciach.
        Dodam że miałem Civica z 97r benzyna z klimą i tam była taka cisza że gdyby nie szarpnięcie na niskich obrotach silnika to bym nie zauważył kiedy się klima włącza, więc to co teraz jest to mi działą troche na nerwy.
        POnadto sprężarka w '97 była umieszczona w okolicach miski olejowej dość daleko i nisko w komorze silnika, natomiast w 1,7CTDi jest tuż opd maską - na równi z pokrywą silnika - to pewnie też ma znaczenie że słychać.
        Póki działa nic z tym nie robię - działa juz mi tak ponad rok więc jeśli miało by się coś zrypać to by już do tego doszło. trudno - cieprię i chłodzę.
        Kierownik Działu Diesla

Comment

Przegladam forum juz jakis czas, czesto czytam ze jedyną odpowiedzia mechanika było TTTM i zaczyna mnie to lekko irytować poniewaz osobiscie takze sie z tym spotkałem. Co do klimatyzacji to nie wiem czy to tylko zbieg okolicznosci lecz po kupnie auta wszystko było ok wystarczyła jedna doslownie JEDNA wizyta u "specjalisty" u nas w kraju i od razu sprawy nabieraja inny wydzwiek...:P To samo tyczy sie jakości paliwa ale o tym to juz wszyscy wiedzą. Przed sezonem letnim planuje przeglad auta w tym także klimatyzacji wiec moze sie coś wykluje.

Comment

Working...
          X