Zamieszczone przez kubsztyk
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nagrzewanie silnika.
Collapse
X
-
Ten drugi zaworek, to ta blaszka?
Może na moim korku po prostu brakuje naklejki? Jak wygląda ori korek?
Skoro płynu w zbiorniczku przybywa i ubywa wraz ze zmianą temp silnika, to można sądzić, że korek jest ok. A jakie objawy będzie dawał korek o zbyt małym / zbyt dużym ciśnieniu przelewu?
Temat ogólnie rozpocząłem, bo zaniepokoiła mnie sytuacja opisana kilka postów wcześniej.Last edited by kubsztyk; 10-03-2018, 21:46.
Comment
-
możliwe że jednak jest OEM ale odkleiła się naplepka, trudno ocenić. Sugerowałem się tym że u mnie korki były srebrne.
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaTemat ogólnie rozpocząłem, bo zaniepokoiła mnie sytuacja opisana kilka postów wcześniej.
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaDziś na zimnym poziom w zbiorniczku był do góry napisu MAX, jak odkręciłem korek od chłodnicy, to w zbiorniczku spadł o jakieś 0,5 cm.
Jeśli zajedzie ponownie taka sytuacja musisz się przyjrzeć układowi chłodzenia i poszukać nieszczelności, szczelny układ nie ma prawa tworzyć poduszki gazowej, jeśli ją tworzy to zaciąga gazy. (jeśli to nawet mała dziurka to trudne to będzie, i trudne do ustalenia czy to spaliny czy powietrze). Na razie jeździj i obserwuj poziom w zb. wyrównawczym. Co jakiś czas, po dłuższej trasie min 15km, na 2 km przed celem podróży otwórz ogrzewanie na max, (uchyl okna) i obserwuj nawiewy czy szybko, czy z dużym opóźnieniem - przyglądaj się jak działa ogrzewanie, idzie ciepło więc musi grzać mocno. Ogrzewanie na MAX i zostaw na MAX gasząc silnik, tak zostaw do ostygnięcia, np. rano wsiadając sprawdź poziom - jak mało to dolej ale tylko do zb. wyrównawczego. Po jakimś czasie ponawiaj otwieranie ogrzewania na MAx i porównuj czu układ tak amo grzezje i cz taka sama ilośc cieczy bedzie po całkowitym ostygnięciu. Oczekiwany wynik to taki że np. po 5 ciu takim otwarciu ogrzewania na max (przed osiągnięciem celu) poziom się ustabilizuje i regularnie będą się powtarzać poziomy w zb. wyrównawczym. Wtedy już wiesz że nic nie ubywa i układ działa.Załączone plikiKierownik Działu Diesla
Comment
-
Zamieszczone przez kubsztyk Zobacz postaTen drugi zaworek, to ta blaszka?
korek.jpg
korek2.jpg
A tutaj nawet ktoś pokazał i opisał jak działa
kkk.jpg
Comment
-
Rambo, chodziło mi o post z opisem sytuacji (#9). To znaczy jesienią był płukany układ i zmieniany płyn, układ odpowietrzony. Był sobie jakiś tam poziom między min a max. A w tym tygodniu nagle zauważyłem bąblowanie w zbiorniczku i poziom na mocno zagrzanym 3-4 cm ponad max. A potem znów poziom powrócił do tego, który się utrzymywał wcześniej po wymianie.
Comment
Comment