Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

spryskiwacze reflektorow oraz zaparowane szyby

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• spryskiwacze reflektorow oraz zaparowane szyby

Witam
    Posiadam od niedawna honde civic 1.6 vtec. Chcialbym sie dowiedziec odnosnie pracy spryskiwaczy reflektorow kiedy sie uruchamiaja itp czy jest to samoczynne.

Druga rzecz z jaką nie umię sobie poradzić to ustawienia nawiewu. Podczas gdy pada deszcz mocno paruja mi szyby. Ustawiam dmuchanie na max. i na panelu przelaczam pokretlo na szybe. W innych autach zawsze pomagalo a tu jakos nie bardzo. Jesli wlacze w tym momencie klime to para z szyb znika po doslownie 5sekundach. Czy ktos wie moze jak to ustawic ?

Pozdrawiam Darek

Witam,
    jeśli chodzi o zaparowaną przednią szybę, w moim civic'u jest podobnie. Wystarczy jednak podkręcić nawiew o kilka głębszych pozycji i szyba w miarę możliwości odparowuje (nawet bez klimy). Istotnym elementem również jest z jaką temperaturą dmucha powietrze na szybę. Z mojego doświadczenia zimne powietrze trudniej odparowuje szybę (mówię o powietrzu bez klimy).
    Osobista rada - nie żałuj klimy w takich wypadkach, nic Ci nie będzie parować, a w końcu A/C jest po to, by jej używać

Comment

Zamieszczone przez darekdaryl Zobacz posta
      Witam
      Posiadam od niedawna honde civic 1.6 vtec. Chcialbym sie dowiedziec odnosnie pracy spryskiwaczy reflektorow kiedy sie uruchamiaja itp czy jest to samoczynne.
      Nie podejrzewam, że uruchamiają się samoczynnie. Prędzej już razem ze spryskiwaczami szyb. Może jest jakaś dodatkowa opcja w dźwigni po prawej stronie kierownicy albo gdzieś koło sterowania lusterkami.

Druga rzecz z jaką nie umię sobie poradzić to ustawienia nawiewu. Podczas gdy pada deszcz mocno paruja mi szyby. Ustawiam dmuchanie na max. i na panelu przelaczam pokretlo na szybe. W innych autach zawsze pomagalo a tu jakos nie bardzo. Jesli wlacze w tym momencie klime to para z szyb znika po doslownie 5sekundach. Czy ktos wie moze jak to ustawic ?
      Jak dobrze zauważyłeś klima sprawdza się w takich sytuacja znakomicie i tego się trzymaj. Gdzieś kiedyś czytałem, że te hondy mają problem z parowaniem szyb. Najgorzej jest podczas dużych mrozów kiedy klima nie działa.

pzdr.
      Adam
      sigpic

Comment

kolego a może masz ustawiony zły obieg w samochodzie?? Nie wiem jak w Twojej generacji ale u mnie są 2 przyciski z obiegiem powietrza w samochodzie. Pozdrawiam

Comment

dziękuje za odpowiedzi bedę korzystał z Waszych rad. Zaraz pójdę posprawdzać bo akurat zbiera sie znow na deszcz. Karl1985 u mnie z tego co kojarze jest tylko jeden przycisk do obiegu powietrza i jest wylaczony ( wcisniety : zamkniety obieg) ... wczoraj jak go wlaczylem to mialem mgle jak na morzu hehe.

Comment

Szyby czasem parują jeśli jest wilgoć w aucie, choćby np. z powodu okrych dywaników.

Masz wersję civica przed czy po lifcie ??

W niektórych civicach jest specjalna opcja na pokrętle do efektywniejszego odparowywania szyby (zaznaczyłem na fotce) , u mnie działa znakomicie. No i oczywiście przycisk od obiegu powietrza nie powinien być wciśnięty.

Comment

kamiloo ja mam wersje ta druga odtwarzacz cd mam calkiem u gory a pokretla mam rowniez 3 tylko po lewej stronie pionowo ustawione niestety tej opcji do skuteczniejszego odporowywania szyb nie mam. bede musial sobie jakos radzic bez
              Last edited by darekdaryl; 24-06-2009, 23:33. Powód: :)

Comment

Dobra rada :
                Zajrzyj do filtra kabinowego i wymień go przy okazji przeczyść „kasetę filtra”
                Pozdr.

Comment

kamiloo ja mam wersje ta druga odtwarzacz cd mam calkiem u gory a pokretla mam rowniez 3 tylko po lewej stronie pionowo ustawione niestety tej opcji do skuteczniejszego odporowywania szyb nie mam.
                  To wersja z automatyczną klimą. W niej również jest pozycja szybkiego odparowywania szyby, jest to pozycja gdy pokrętło znajduje się w maksymalnie skrajnym, kręcąc w prawo położeniu. Pozycja ta nawet zaznaczona jest na żółto, a nie na biało jak inne na pokrętle. Przy tej pozycji automatycznie włącza się klima, co daje właśnie znakomity efekt odparowania szyb.

Comment

Zgadzam sie z czarkiem w 100% wymien filtr przeciwpylkowy i odkurz w obudowie albo jest jeszcze jeden sposób!Ja wyciaglem filtr i wlaczylem nawiew na maksa wylecialo duzo ciekawych rzeczy hehe ale pozniej musialem troszke w hani odkurzac pzdr

Comment

dziekuje akurat weekend nadchodzi to sie tym zajme no o filtrze to bym nie pomyslal ... myslalem ze galkami zle krece. Odrazu tak jak radzicie odkurzacz wyciagne i poczyszcze tam troszke zeby pozniej niespodzianek nie bylo.

filtry juz wymienione. Kosztowalo mnie to lacznie 43zl. Dzisiaj jak bedzie deszcz to potestuje jak to chodzi. Stare kasety byly troszke zawalone jakimis owadami i kawalkami listkow. W sumie to cale czarne przegrody jedynie w niektorych miejscach przeswitywal kolor bialy
                      Last edited by Gość; 27-06-2009, 15:40. Powód: edycja

Comment

ten sam problem civic przed liftem, nowe filtry i parowanie szyb, trzeba naprawde dobrze dmuchac na 2-3 biegu zeby odparowac albo z klima, dla porownania mam peugeota 406 i mam nawiew ustawiony na nogi i twarz i nic mi nie paruje w deszcz, tak wiec to chyba juz ta civic tak ma

Comment

Jeżeli chodzi o spryskiwacze reflektorów to włączają się tylko gdy działają światła, ale u mnie nie działały powodem było zapchane plastikowe kolanko z membraną na rurce idącej do spryskiwaczy reflektorów

Comment

Co do parowania szyb polecam jeszcze dobrze przednia szybę od środka umyć tak żeby nie było tłustych śladów po palcach itp z pewnością pomoże to w odparowywaniu.

Comment

Witam

Pozdrawiam Darek
                              Na marginesie, gdybyś jeszcze nie rozgryzł działania spryskiwacza reflektorów:
                              Działają razem ze spryskiwaczem szyby przedniej, ale:
                              muszą być włączone światła zewnętrzne (reflektory),
                              przytrzymanie dźwigni wycieraczek uruchamia spryskiwacz reflektorów na krótko (~1sek.)
                              dłuższe przytrzymanie dźwigni wycieraczek - pracuje już tylko spryskiwacz reflektorów.
                              Ponowne przytrzymanie dźwigni wycieraczek aktywuje spryskiwacz reflektorów (~1sek.) i do odpuszczenia spryskiwacz szyby.
                              Myślę, że czytelna jest moja podpowiedź?

Pozdrawiam
                              Kmicic

Comment

Working...
                              X