Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szyba pasażera podnosi się, ale nie opuszcza.

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Szyba pasażera podnosi się, ale nie opuszcza.

Witam. W moim civicu od jakiegoś czasu szyba pasażera podnosi się, lecz nie chce się opuszczać. Drzwi były rozbierane i po tym dowiedziałem się, że nic nie jest zablokowane, oraz silnik szyby działa. Gdy spiąłem wtyczkę zasilania silniczka na odwrót poprzez dwa druciki tak, aby odwrócić polaryzację szyba się normalnie opuściła. Oczywiście przycisk podnoszenia szyby działał wtedy również w drugą stronę. Lecz gdy wszystko jest normalnie podpięte zarówno sterując od strony kierowcy jak i pasażera szyba się tylko podnosi a podczas opuszczania słychać tylko cyknięcie przekaźnika. Gdy w tym momencie zmierzyłem miernikiem napięcie to pokazało się -12v. Co oznacza napięcie -12v? Tego nie wiem. Podczas podnoszenia jest zwyczajne 12v. Szyba kierowcy działa normalnie. Podmieniałem już przyciski do sterowania szybami w drzwiach pasażera ale to nic nie dało. Oczywiście zwróciłem uwagę na blokadę rodzicielską na drzwiach kierowcy, ale to nic nie dało. Na zagranicznym forum czytałem o metodzie spięcia dwóch kabli w wiązce od przycisków od strony kierowcy. Testował już ktoś coś takiego?

Tylko że robili to na Hondach Accord i niewiem na ile może to być przydatne w civicu.
    Tutaj jest cały wątek https://www.cargurus.com/Cars/Discussion-c3836_ds530625

Czy sterowanie szybami we wszystkich drzwiach jest jakoś połączone? Czy jak padło sterowanie szybami pasażera w drzwiach kierowcy to u pasażera też nie będzie działać? Bo zastanawiam się nad kupnem przycisków od strony kierowcy, ale nie chcę znowu wyrzucać pieniędzy w błoto.
    Last edited by Lucas1001; 07-03-2019, 10:14.

Napięcie - 12 volt to po prostu odwrócona polaryzacja. Przyłożyłeś miernik normalnie a w momencie opuszczania plus z minusem zamieniły się miejscami. I to raczej nie jest związane ze sterowaniem czyli przyciskami . A jak odwróciłeś polaryzację to sterowanie działało w obie strony?? i podnosiło i opuszczało szybę ?

Comment

Udało mi się opuścić szybę gdy we wtyczce od zasilania silnika zamieniłem plus z minusem poprzez druciki. Jeden drucik połączył plus od wtyczki silnika z minusem wtyczki w drzwiach i na odwrót. Wtedy przycisk podnoszenia szyby zadziałał tak jak przycisk opuszczania. Nie opiściłem szyby opuszczaniem tylko podnoszeniem zmeniając polaryzację nie poprzez przycisk a na wtyczce. Skoro prąd idzie w jedną stronę, a w drugą miernik pokazuje odwróconą polaryzację co oznaczało by że przycisk działa w obie strony to dlaczego prąd płynie tylko przy podnoszeniu szyby, a przy opuszczaniu cyka tylko przekaźnik? Szyby nic nie blokuje bo drzwi były rozbierane. A skoro szyba się podnosi to chyba przewody prądowe są ok. Dlatego przyczyny szukam w sterowaniu. Czy ktoś wie czy jeśli padło coś w sterowaniu od strony kierowcy to u pasażera też opuszczanie nie będzie działać? Czy te dwie rzeczy są jakoś połączone?
      Last edited by Lucas1001; 14-03-2019, 19:17.

Comment

Po wielu miesiącach udało mi się to naprawić. Jak wcześniej napisałem wymiana panelu sterowania szybą pasażera nie pomogła. Kupiłem panel kierowcy i... DZIAŁA!!!. Zarówno od strony pasażera jak i kierowcy. Także jak się zepsuje coś w panelu kierowcy to i u pasażera nie będzie działać. Są w jakiś sposób połączone. Na pomysł podmiany panelu kierowcy wpadłem po czytaniu wpisów o accordach w których też nie działały szyby np tylko z tyłu albo tylko w jednych drzwiach albo jednej strony. Oni albo kupowali ten przełącznik kierowcy albo lutowali w swoim ścieżkę na płytce. Ale ja się w top nie bawiłem bo nie znam się na lutowaniu. To tak na przyszłość bo wszyscy piszą tylko o sprawdzaniu silniczków, prowadnic albo kabli w drzwiach, a to nie zawsze działa. A przypominam że przy sprawdzaniu miernikiem obwodu od strony pasażera miałem to -12v czyli prąd tam był co wprowadzało w błąd.
        Last edited by Lucas1001; 20-05-2019, 09:46.

Comment

Panowie, odgrzeję sprawę, bo dziś mnie spotkał podobny problem, co zapewne dużą rzeszę użytkowników.
          Podnoszenie szyby pasażera słabo działało od dawna, więc mało używałem, jednak dzisiaj córka opuściła szybę i kiszka, nie mogę jej podnieść.
          Zależy mi tylko na tym, tak na szybko, aby ją w jakiś sposób móc podnieść, bo na zewnątrz leje, Święta idą, a szyba, a raczej otwór zakryty plandeką.
          Jest słabo.
          Rozdarłem boczek, zdemontowałem przełącznik (ma 5 kabelków), ale nie wiem jak i co połączyć na ostro, aby szyba powędrowała do góry.
          Może ktoś podpowie.
          Sterowanie szyby z pozycji kierowcy też nie działa.
          Będę wdzięczny za poradę.

Comment

Może kable w gumowej przelotce między kabiną a drzwiami, z jednej lub drugiej strony, są zalamane i nie ma przejścia. U mnie tak było po stronie kierowcy i raz szyba pasażera działała a raz nie. Po naprawie szyba śmiga

Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka

Comment

Podlacze się do tematu. U mnie działa że strony pasażera A że strony kierowcy nie

Comment

Working...
              X