Witam, od pewnego czasu swieci mi sie kontrolka SRS - pewnego dnia po odpaleniu silnika po prostu nie zgasła. Po jakiś 3-4 tygodniach przestał mi równiez działać klakson. Znajomy mechanik podpiął sie pod OBD i zczytał bład: przerwa w obwodzie czujnika gazowego poduszki kierowcy (niestety nie pamietam nr błedu). Błędu nie udało sie skasować - po skasowaniu bład momentalnie wyskoczyl ponownie. Wszystko wskazuje na to, ze przerwana jest tasma SRS po kierownica. Czy ktoś orientuje sie jaka jest cena takiej tasmy (nowej) i gdzie ja można dostać? Szukałem w internecie, ale znalazlem tylko uzywki po okolo 50zł, nowej nie widzialem w zadnym sklepie internetowym. Moja Honda to Civic VII HB 1.4 90KM, 2004 rok.
Kolejne pytanie: czy podczas wymiany tej taśmy trzeba odłączyć akumulator? Mechanik twierdzi, ze nie trzeba i że poduszka nie wystrzeli przy demontazu kierownicy (no chyba ze sie w nia przywali :P). Jak to właściwie jest? W postach na tym forum widzialem ze wszyscy zalecaja odlaczenie akumulatora.
Kolejne pytanie: czy podczas wymiany tej taśmy trzeba odłączyć akumulator? Mechanik twierdzi, ze nie trzeba i że poduszka nie wystrzeli przy demontazu kierownicy (no chyba ze sie w nia przywali :P). Jak to właściwie jest? W postach na tym forum widzialem ze wszyscy zalecaja odlaczenie akumulatora.
Comment