Thx za wyjasnienie - teraz wiem o co chodzi. Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie napięcie powinien generować alternator?
Collapse
X
-
to tylko informacja dla Ciebie że w odbiorniku jest ustawione TP ..a stacja nie nadaje komunikatów, dlatego Pika. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z Alternatorem. Jedno z drugim zaszło w jednym czasie, ale to zbieg okoliczności, to nie ma ze sobą żadnego związku.Kierownik Działu Diesla
Comment
-
Trraz juz wiem - początkowo wydawało mi się, że komputer mnie "ostrzega" coś w stylu: słabo ładuję wiec sie rozładuję jak bedziesz słuchać radia i się wyłącza. Zbiegło sie to w czasie z koniecznością wymiany łożyska w alternatorze i to tak jakoś połączyłem... wiem że głupie myślenie [emoji14]
Comment
-
Zamieszczone przez Crisownik Zobacz postaKiedys jeden z mechanikow mi mowil, ze z wlaczonymi odbiornikami pradu napiecie nie powinno spasc ponizej 13,5V.
U siebie w VII rowniez mam okolice 14 - 14,2V jadac na swiatlach bez klimy z wlaczonym radiem.
PozdrawiamLast edited by Tomek W.; 30-05-2023, 13:46.
Comment
-
Firma lokalna zregeneruje na jak najtańszych częściach, allegro podobnie bo kasa ma się zgadzać.
Kupisz i jak zrobisz 20/50 tysięcy będzie to sukces, oczywiście nie jest to reguła, ale piszę z własnego doświadczenia i o dwóch alternatorach które wytrzymały po 30 tysięcy kilometrów.
Kupujesz np tutaj :
Masz wybór na jakich rzeczach (na jakich częściach) ma być alternator złożony. Kupiłem od nich i w końcu spokój.
Jeżeli jesteś pewny że to alternator, bo ja obejrzał bym dokładnie klemy i połączenia masowe przed ewentualnymi wydatkami.
Comment
-
Dzięki za odp.
Jestem pewien ponieważ mierzone napięcie jest na klemach i na bolcach takie samo. Plus na wiosnę czyściłem styki. Rok remu walczyłem z ubytkiem prądu. [Jest osobny temat na forum który zalozylem] i znalazłem przyczynę w upalnej wiazce w baganiniku. Wiazka została wymieniona na nową u elektryka samochodowego. Auto normalnie jezdzi i pali pd tego czasu, ale alternator jest oryginalny ma 23 lata i zdaję sobie sprawę że przy przebiegu 299 k. Może być wyrobiony.
Comment
-
Proponuję jeszcze zrobić próbę obciążeniową akumulatora, wiele markowych /drogich aku kurzy się latami na magazynie przekładane z kąta w kąt które są ładowane ładowarkami z Lidla.
Dlatego unikam akumulatorów których trudno ustalić rok produkcji, kilka lat już kupuję aku firmy tab/topla i brak problemów z ustaleniem roku produkcji, a parametry po testach wyższe niż na etykiecie.
Comment
-
Zamieszczone przez browal Zobacz postaWitam
Czy napięcie generowane z alternatora w granicy 15-16,5Vna wolnych obrotach bez obciążenia i 14-15V przy maksymalnym obciążeniu
nie jest za wysokie ?
Comment
Comment