Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwne stukniecia z wyraznym poglosem

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Dziwne stukniecia z wyraznym poglosem

Witam, od jakiegos czasu podczas powolnej jazdy,badz podczas parkowania itp slysze stukniecia z wyraznym poglosem (echem) tzn dzwiek ten nie jest matowy,ma swoj krotki czas wybrzmiewania.. brzmi to troche jak naprezona blacha.. i nie wiem czy to moze byc cos z zawieszenia czy raczej cos w nadwoziu? bardzo prosze o jakies wskazowki, pozdrawiam

Podpinam się pod zapytanie. Mam wrażenie, że dźwięk dochodzi z tyłu. Jest stłumiony, słyszalny nawet na płaskiej nawierzchni i tylko przy powolnej jeździe, lub parkowaniu. Spotkał się ktoś z czymś takim?

Comment

Ja już od dawna takie coś mam, dźwięk dochodzi gdzieś z tyłu u mnie konkretnie z prawej strony. Jak do tej pory nie potrafię zlokalizować co to jest :/

Comment

Yo!

Podbijam temat. U mnie tez sie to pojawia...
        Ktos moze juz namierzyl, co to moze byc?

Pozdro
        Liczy sie yno jazda!

Comment

ja tez podbijam....mo jmechanik nie potrafil powiedziec co to moze byc. dodam ze dzwiek dochodzi tez z przodu, z lewej strony, z tylu z prawej. czesciej to slychac gdy jest wilgotno, np gdy pada deszcz

Comment

U mnie te same objawy tylko wtedy gdy jest mokro prawa strona tył.W pierwszej hani zawsze gdy popadało w drugiej żadziej ale ta sama strona i ten sam odgłos.W pierwszym aucie wraz z mechanikiem próbowaliśmy zbadać o co chodzi i bez skutku,z dtugim autem dałem sobie spokój.Wiem że wszystkie gumy w zawieszeniu są ok gdzies dostaje się wilgoć i po prostu ''chwaszczy''

Comment

Mam podobnie im bardziej mokro na dworze tym gorzej. Stwierdziłem, że przyczyną dziwnego odgłosu z lewego tyłu jest sprężyna - przymierzam się do założenia/naciągnięcia na połowę zwoju sprężyny u góry i dołu mocowania kawałka koszulki PCV . Możliwe, że przy ugięciu zawieszenia zwoje sie stykają i stąd ten dźwięk . Jakies inne sugestie ??
              Last edited by minidet; 23-04-2010, 18:40.

Comment

U mnie wyraźnie zredukowały się tego typu odgłosy po wymianie wyruchanych amortyzatorów. Myślę, że mogłyby całkiem zniknąć, gdybym wymienił też sprężyny, bo to zapewne one tak hałasują.
                Liczy sie yno jazda!

Comment

No to i ja się podepnę tez taki dźwięk słyszałem, właśnie jakby sprężyna się odginała czy coś..wymieniłem amorki i nie słyszę tego..ostatnio znów raz czy dwa słyszałem, więc myślę po wymianie sprężyn będzie ok.Ostatnio wymieniałem oponki, i tak popatrzyłem i pomacałem sprężyny, i to ten dźwięk własnie, taki sprężysty..więc to jak nic sprężyny..muszą sie po prostu może trochę przekręcać czy odbijać czasem, i stąd ten dźwięk.
                  Last edited by Barti82; 24-11-2011, 15:48.
                  Mój szarak

Comment

I mnie dopadło ostatnio takie metalowe, sprężynowe pukanie. Stukało a dokładnie taki metalowy pogłos, coś jakby się napięło i puściło. Słyszalne z lewej i prawej strony bankowo przód. Na początek wymieniłem końcówki drążka reakcyjnego bo wydawało odgłosy bardzo często, i dźwięk prawie przeszedł.. Prawie bo czasami potrafi się pojawić. I tu właśnie pytanie czy sprężyna może jakoś pracować, przycinać się przekręcać że wydaje taki dźwięk? Pytam czy to możliwe bo nie wiem czy iść w tym kierunku to znaczy podnieść samochód i sprawdzać czy faktycznie się da.
                    - Stuk! Puk!
                    - Kto tam?
                    - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Jak to ktoś kiedyś napisał - temat stary jak zawieszenie w hondzie To co opisujecie to sprężyny "strzelające" w gniazdach, takie pojedyncze "pongi" jak jest wilgotna aura. Pomaga np. wąż ogrodowy naciągnięty na pierwsze zwoje, słyszałem też coś o podkładkach filcowych, ja tam się przyzwyczaiłem choć pasażerów czasem straszy

Comment

ja to samo miałem odgłosy ale z przodu nic nie robiłem dopóki magiel mi płyn nie zgubił po regeneracji miesiąc nic nie stuka a tak to pół roku się zastanawiałem co tam wali jak skręcam parkując wjeżdżając na krawężnik albo wyjeżdżając z krawęznika

Comment

Working...
                        X