Witam, od jakiegos czasu podczas powolnej jazdy,badz podczas parkowania itp slysze stukniecia z wyraznym poglosem (echem) tzn dzwiek ten nie jest matowy,ma swoj krotki czas wybrzmiewania.. brzmi to troche jak naprezona blacha.. i nie wiem czy to moze byc cos z zawieszenia czy raczej cos w nadwoziu? bardzo prosze o jakies wskazowki, pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dziwne stukniecia z wyraznym poglosem
Collapse
X
-
U mnie te same objawy tylko wtedy gdy jest mokro prawa strona tył.W pierwszej hani zawsze gdy popadało w drugiej żadziej ale ta sama strona i ten sam odgłos.W pierwszym aucie wraz z mechanikiem próbowaliśmy zbadać o co chodzi i bez skutku,z dtugim autem dałem sobie spokój.Wiem że wszystkie gumy w zawieszeniu są ok gdzies dostaje się wilgoć i po prostu ''chwaszczy''
Comment
-
Mam podobnie im bardziej mokro na dworze tym gorzej. Stwierdziłem, że przyczyną dziwnego odgłosu z lewego tyłu jest sprężyna - przymierzam się do założenia/naciągnięcia na połowę zwoju sprężyny u góry i dołu mocowania kawałka koszulki PCV . Możliwe, że przy ugięciu zawieszenia zwoje sie stykają i stąd ten dźwięk . Jakies inne sugestie ??Last edited by minidet; 23-04-2010, 18:40.
Comment
-
No to i ja się podepnę tez taki dźwięk słyszałem, właśnie jakby sprężyna się odginała czy coś..wymieniłem amorki i nie słyszę tego..ostatnio znów raz czy dwa słyszałem, więc myślę po wymianie sprężyn będzie ok.Ostatnio wymieniałem oponki, i tak popatrzyłem i pomacałem sprężyny, i to ten dźwięk własnie, taki sprężysty..więc to jak nic sprężyny..muszą sie po prostu może trochę przekręcać czy odbijać czasem, i stąd ten dźwięk.Last edited by Barti82; 24-11-2011, 15:48.
Comment
-
I mnie dopadło ostatnio takie metalowe, sprężynowe pukanie. Stukało a dokładnie taki metalowy pogłos, coś jakby się napięło i puściło. Słyszalne z lewej i prawej strony bankowo przód. Na początek wymieniłem końcówki drążka reakcyjnego bo wydawało odgłosy bardzo często, i dźwięk prawie przeszedł.. Prawie bo czasami potrafi się pojawić. I tu właśnie pytanie czy sprężyna może jakoś pracować, przycinać się przekręcać że wydaje taki dźwięk? Pytam czy to możliwe bo nie wiem czy iść w tym kierunku to znaczy podnieść samochód i sprawdzać czy faktycznie się da.
Comment
-
Jak to ktoś kiedyś napisał - temat stary jak zawieszenie w hondzieTo co opisujecie to sprężyny "strzelające" w gniazdach, takie pojedyncze "pongi" jak jest wilgotna aura. Pomaga np. wąż ogrodowy naciągnięty na pierwsze zwoje, słyszałem też coś o podkładkach filcowych, ja tam się przyzwyczaiłem choć pasażerów czasem straszy
Comment
Comment