Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolektor 4-2-1

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Dzwięk, wydzielanie nadmierne spalin ( przeważnie jest to sprawdzane na przeglądach) itp?
    Czy to mit??

Nie no wiem, więc sie pytam
    Last edited by Tomo1; 17-01-2011, 14:17.

Comment

Jeżeli katalizator zostanie, to żadnego problemu nie będzie. W końcu wiele aut seryjnie ma kol. 4-2-1. Jeżeli zaś zamontujesz go i wywalisz katalizator lub zmiana wymusi pozbycie się kata (tak jak u mnie w D15Z6, gdzie kat był w kolektorze), to przeważnie będą się czepiali. Chyba że załatwisz sobie przegląd .

Comment

No własnie tak też myślałem, bo w sumie jak już robić 4-2-1 to bez kata ale tak sie nad tym przeglądem zastanawiam czy jest sens. A jak masz 4-2-1 bez kata to odczuwasz jakiś przyrost nie wiem mocy tudzież momentu??
        Bo ja mam D14A4 i tak nie wiem w sumie co moge z nim zrobic bo za bardzo nie stac mnie na swapa i też bujac sie żeby w miare zdorowy silnik kupić ehh

Comment

W moim D15Z6 czuć różnicę po zmianie z 4-1 z katem na 4-2-1 bez kata (kolektor kupiłem z silnika D16Z6). Odczuwalnie lepsze przyspieszenie, elastyczność i start. Myślę, że przybyło głównie momentu (czyli to, o co mi chodziło ) Ogólnie wszystko na plus . Z tego co wiem, w D14 taki zabieg też ma sens: kolega robił u siebie, tyle że jeszcze kata wywalił i bardzo był zadowolony.

Comment

Kolektor 4-2-1 nie ma nic do przeglądu, nawet nie zwrócą Ci na niego uwagi. Ludzie jeżdżą ze sportowymi tłumikami na przeglądy wiec tym bardziej sam kolektor 4-2-1 nie zmieni Ci nie wiadomo jak dźwięku. Nie masz sie co przejmować, możesz na luzie zakładać.
            Chyba ze wywalasz katalizator. A tu sprawa wyglada nasteujaco: jeśliw dowodzie rejestracyjnym masz obok pojemnosci silnika napisane KAT to jak wywalisz katalizator to mozęsz mieć problem na przeglazie. Jeśli nie masz takiej adnotacji to luzik
            Ja u siebie mam zmieniony kolektor na 4-2-1 wywalony kat i różnica jest odczuwalna. Ładniej auto sie zbiera
            Last edited by Sebulerbin; 17-01-2011, 11:36.

Comment

Dobra to chyba zrobie taki manewr, a mniej wiecej ile kosztuje kolektor z D16z6 bo nie chce sie ładowac w koszta odrazu?? Widze że też z Warszawy jestes gdzie ewentualnie mógłbym kupić kolektor?

Comment

Zamieszczone przez socze Zobacz posta
                Dobra to chyba zrobie taki manewr, a mniej wiecej ile kosztuje kolektor z D16z6 bo nie chce sie ładowac w koszta odrazu?? Widze że też z Warszawy jestes gdzie ewentualnie mógłbym kupić kolektor?
                od 120 zl. widizalem niedawno z D16Z6. Musisz poszukać a na pewno znajdziesz cos ciekawego Tylko żeby nie miał zjechanego gwintu na sondę i zeby nie byl gdzieś popękany. Odezwij się do Ralfa -> https://www.civicforum.pl/showthread.php?t=10870 moze bedzie mial cos na stanie.
                Last edited by Sebulerbin; 17-01-2011, 11:55.

Comment

Dzięki za pomoc, jak już zamontuję to się pochwale

Comment

Jak byłem ostatnio u Ralfa, to miał tylko popękane kol od D16.

Comment

Working...
                    X