Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolektor i katalizator Civic VI

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kolektor i katalizator Civic VI

Witam, nadszedł dzień w którym samochód nie przeszedł przeglądu, bo za głośny bo śmierdzi. Wszak katalizatora brak, a oryginalny pękł mi na pół, więc wrzuciłem na szybko 4-2-1 z D16. No ale za głośno i zbyt śmierdzi. Pan na diagnostyce powiedział że wystarczy najtańszy zamiennik kata. No dobra tylko jaki.
    Domyślam się że muszę założyć kolektor 4-1 i za nim dać od razu "kata", tylko jaką puszkę wybrać?
    Znalazłem takie coś:

Czy bez problemu to połączę? Chyba bez spawacza sie nie obejdzie...

Dacie mi może jakieś porady?
    Pozdrawiam
    Last edited by Rafcio_3D; 20-11-2023, 15:07.

Ja bym wstawił od razu katalizator za tym kolektorem co masz, na pewno się gdzieś da upchnąć, szkoda czasu jeszcze kolektor zmieniać jak teraz masz dobry

Comment

Za kolektorem mam kawałek rury a potem strumienice taką małą (już była jak kupowałem). Teoretycznie sie zmieści, ale czy wyciszy mi trochę silnik taka sama puszka? Czy musi kat z wnętrznościami?

Takie coś?
      Last edited by Rafcio_3D; 20-11-2023, 23:14.

Comment

A rzeczywiście to jest sama puszka bez wkładu te ogłoszenie które wstawiłeś. To tym bardziej za tę cenę a nawet taniej masz na allegro normalny uniwersalny kat o normie euro 2 lub 3. Na pewno z wkładem bardziej wyciszy i nie będzie smrodził, więc problemu z przeglądem nie będzie nawet jak Ci zrobi pomiar spalin Według mnie ta opcja bardziej się opłaca. "Tłumikarz" Ci go wspawa raz dwa i po problemie.

Comment

Dobra, czyli jakikolwiek z normą euro. Czy może być przyspawany za 4-2-1 czy to zniweluje nieprzyjemne zapachy czy trzeba go montować od razu za silnikiem?

Comment

Tak ale minimum euro 2, bo tak masz pewnie wpisane w cepiku jak sobie sprawdzisz, ale się upewnij tutaj: https://historiapojazdu.gov.pl/ Ja bym kupił euro 3 bo ceny podobne

Zamieszczone przez Rafcio_3D Zobacz posta
            Czy może być przyspawany za 4-2-1 czy to zniweluje nieprzyjemne zapachy czy trzeba go montować od razu za silnikiem?
            Normalnie Ci wspawa gdzieś za kolektorem tam gdzie jego miejsce. W 6 gen chyba tylko z eco vteciem m.in. d15z8 było takie udziwnienie, że robili oryginalnie katalizator zintegrowany z kolektorem.
            Last edited by thirdman; 21-11-2023, 12:53.

Comment

Working...
            X