Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaciski hamulcowe, reperaturki, tłoczki itp..

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Zaciski hamulcowe, reperaturki, tłoczki itp..

Cześć,

wczoraj na przeglądzie usłyszałem, że ciekną mi hamulce z przodu,
    spod reperaturek (układ był remontowany w lipcu - nowe klocki, tarcze
    i zestaw gumek).
    Dziś u mechanika dowiedziałem się, że faktycznie cieknie spod gumek
    na obu kołach, z tym, żę wymiana po raz kolejny reperaturek może nic
    nie dać, bo winą jest tłok, który jest "wyrobiony" i wyciera gumki powodując
    wycieki.
    Tłoczków aktualnie nie dadzą rady kupić, teoretycznie ich cena to ~ 150zł/szt.
    Jest możliwość założenia całych zacisków, ale tu cena wynosi ~ 280zł/koło + coś za robotę.
    Na dodatek na nie też trzeba czekać koło 2-3 dni...
    Trochę dużo to kosztuje, biorąc pod uwagę, że w lipcu za ich naprawę dałem 780zł...
    To normalne, że tak hamulce siadają? Auto ma 102 tys przebiegu, rocznik 98'.
    Jak podsumuję to w ciągu roku wydam z 1400 zł na same hamulce

Siemano
    Jeżeli coś ci to pomoże to na allegro koleś sprzedaje zestawy naprawcze, to jest aukcja na tył: https://moto.allegro.pl/item89395568...nda_civic.html ale ma też również na przód. Warto zadzwonić i się spytać, może nie wydasz aż tak dużej kasy.
    sigpic

Comment

Dzięki, otworzyłeś mi trochę oczy na ten temat I wydaje mi się, że obiorę
      właśnie tą ścieżkę. Zaraz zamawiam części, niestety naprawę będę mógł zrobić
      dopiero po weekendzie, a przez weekend muszę zrobić z 500km. Ale mam
      nadzieję, że z pełnym zbiornikiem płynu dam radę (w końcu cholera wie jak
      długo już mi ucieka po tłoczkach...)
      PS.
      Komplet na przód (z tłoczkiem) u tego Pana kosztuje 65 zł. Więc trochę jednak
      uda się zaoszczędzić

Comment

wez ksiazke "sam naprawiam honda civic" i sprobuj zrobic to samodzielnie, naprawde nie jest to trudne a unikniesz takich kosztow bo oni Cie robia po prostu w balona, ja gdy robilem to pierwszy raz i nie mialem bladego pojecia o tym wszsytko ladnie ogarnalem dzieki tej ksiazce, jest to naprawde proste i w ciagu paru godzin powinienes sobie poradzic, tam jest wszsytko ladnie opisane wraz z obrazkami
        sigpic
        niebieska perełka D14Z2 EJ9 2000

Comment

Witam! Trzymają mi w trzech kołach hamulce podniosłem na lewarek i ręka mogę obracać koło ale jest zauważalny opór.Teraz czy są to tłoczki i czy jeśli są to tłoczki to czy muszę wymieniać klocki na nowe.
          Moim zdaniem nie ale wole się upewnić.
          Pozdrawiam!

Comment

klocki się wymienia jak są starte , skoro ci blokują hamulce to trzeba rozebrać zacisk i zobaczyć co blokuje.

Comment

Najprawdopodobniej masz wżery na tłoczku... możesz to zedrzeć a potem tłoczek wypolerować i założyć nowe gumki.

Comment

Koledzy czy ktoś ma informacje jakie zastosowano tłoczki w Hondzie Civic VI 5D 1.5 vtec rok produkcji 99. Chodzi mi o średnice tłoczków przód i tył, i najlepiej jaki koszt jest takiego tłoczka, robocizną zajmę się sam.
                - Stuk! Puk!
                - Kto tam?
                - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Working...
                X