Witam kupiłem w sierpniu Honię na zimówkach i coś przy hamowaniu z większej prędkości niż 50km/h wibrował mi lewy przód i kierownica ponizej 50km/h już nie. Klient twierdził że to winna tarcz ale ja tylko zmieniłem oponki na letnie i niby po problemie. Od września wymieniłem nowe tarcze ''brembo" i na zimę założyłem zimówki i wszystko świetnie.Od nowego roku problem wrócił i to z ogromną siła przy hamowaniu małym czy większym tak wali lewy przód jakby koło miało się urwać!!! Zmieniłem,tarcze(lewą na prawą),koła,opony,odwiedziłem wielu mechaników i nic nikt nie może nic poradzić.Na diagnostyce powiedzieli mi ''lewe koło panu silnie wibruje przy hamowaniu" i tyle też nie wiedza co to może być. Proszę o pomoc!
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Silne wibracje przy hamowaniu
Collapse
X
-
ale to się dzieje tylko przy hamowaniu? na zakrętach i przy jeździe wszystko jest normalnie ?
póki co jedyne co mi przychodzi to, że hamulce nierówno działają i ABS nie załącza się na oba koła (trochę naiwne tłumaczenie), albo jakiś problem z oponami (tylko wtedy by to się działo nie tylko przy hamowaniu)
-
Sprawdź czy tarcze są proste. Również zobacz czy równomiernie się zużywają. Zobacz czy nie odpadł Ci wyważnik z felgi. No i oczywiście czy felga jest prosta i czy nie bije.Moja była: Honda CRX del Sol VTi B16A2
Moja była: Honda Civic '92 EG8 1.5 (D15B7) automat (V gen) sedan 4D wer. USA
TPGarage - MECHANIKA - DIAGNOSTYKA - KLIMATYZACJA - WULKANIZACJA - SPAWANIE TIG/MIG - SPAWANIE PLASTIKÓW - PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH
PRANIE TAPICEREK SAMOCHODOWYCH - WARSZAWA I OKOLICE
OGLĘDZINY SAMOCHODÓW PRZEZ ZAKUPEM - WARSZAWA I WOJ. MAZOWIECKIE
Comment
-
Gdyby tarcza była krzywa, to po zamianie zaczęłaby walić prawa strona, a z tego co zrozumiałem to ciągle lewa trzepie. Co nam tam jeszcze pozostaje...końcówki drążków albo luz w przekładni kierowniczej - u mnie tak było, ale waliło ogólnie, nie odczułem że któraś strona mocniej czy słabiej trzepała.
Comment
-
Zamieszczone przez lukas8628 Zobacz postaWitam kupiłem w sierpniu Honię na zimówkach i coś przy hamowaniu z większej prędkości niż 50km/h wibrował mi lewy przód i kierownica ponizej 50km/h już nie. Klient twierdził że to winna tarcz ale ja tylko zmieniłem oponki na letnie i niby po problemie. Od września wymieniłem nowe tarcze ''brembo" i na zimę założyłem zimówki i wszystko świetnie.Od nowego roku problem wrócił i to z ogromną siła przy hamowaniu małym czy większym tak wali lewy przód jakby koło miało się urwać!!! Zmieniłem,tarcze(lewą na prawą),koła,opony,odwiedziłem wielu mechaników i nic nikt nie może nic poradzić.Na diagnostyce powiedzieli mi ''lewe koło panu silnie wibruje przy hamowaniu" i tyle też nie wiedza co to może być. Proszę o pomoc!
Comment
-
Mam podobnie.
Zaczęło się pół roku temu i tylko było czuć wibracje na kierownicy a teraz przy hamowaniu z prędkości około 70 - 45 km/h wibruje cały samochód.
Dzieje się to tylko przy hamowaniu i z prędkości wymienionych wcześniej.
Nie wiem jak to rozwiązać.
Comment
-
na dzień dzisiejszy wymieniłem zwrotnice z piastą nadal to samo tak klocki też nowe oczywiście były no i nadal kolejne wygina tarcze a ABS nie posiadam (uboższa wersja) no i dziś zauważono luzy na maglownicy ale czy może to być maglownica? mało się znam i nie wiem a naprawdę mechanicy rozkładają ręce więc nadal proszę o pomoc
Comment
-
wymieniłem końcowki i łączniki stabilizatorów i przestało ;-)) a jeżeli masz luzy na maglownicy tak jak okazało się i u mne to może to powrócić gdyż maglownica po jakimś czasie te nowe częsci wybije . Teraz czekam aż to powróci z małą siła i jeżeli tak się stanie od razu montuję nową maglownice znaczy się jakąś lepszą używkę ;-))
wymieniłem końcówki i łaczniki i pomogło ale jest to wina maglownicy bo ma luzy i nawet teraz nowe części może znów z czasem rowlić więc poczekam trochę i jak trzepnie małe powróci to wymieniam maglownice .Dziękuje za pomoc ;-)))Last edited by Tomo1; 03-02-2010, 18:16.
Comment
Comment