Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ABS i samodiagnostyka civic 1.4 97r

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ABS i samodiagnostyka civic 1.4 97r

Witam !
    Podczas ostatniej jazdy zaświeciła mi sie kontrolka od abs . Jeśli chodzi o samo hamowanie i stan hamulców to nie ma żadnych zastrzeżeń , jednak kontrolka raz sie zaświeci podczas jazdy a raz nie. Gdy przekręcam zapłon zdarzyło mi sie raz że nie zgasła . Przejrzałem tematy z tym związane i zobaczyłem że można to samemu zdiagnozować . Ale jakoś nie wiem jak to złączyć te wszystkie piny ( elektryk ze mnie marny) Opis który czytałem troche nie odzwierciedla u mnie w samochodzie rzeczywistości więc dodaje zdjęcia co by wam ułatwić sprawe

Prosze o pomoc i dziękuje za odpowiedzi

Na pierwszym zdjeciu widac 2 kostki. U mnie to troche inaczej jest bo kostki sa w takim zielonym ''kondoniku'' ale do samodiagnostyki zwiera sie piny w tej dwupinowej niebieskiej kostce.

Temat samodiagnostyki poruszany wielokrotnie i zdjecia kostek tez gdzies powinny byc.

Jesli chodzi o sam ABS to na pierwszy ogien - najlatwiejsze. Sprawdz stan plynu hamulcowego. jak mowisz ze czasem sie zapala kontrolka w czasie jazdy to moze to byc spowodowane niedoborem plynu hamulcowego.

Jak odczytasz kody bledow to w jednym z tematow masz ladnie wyjasnione co oznaczaja. Wtedy tylko pozostanie usunac usterke.

Powodzenia
    The 1st. - EJ9
    The 2nd. - ES7
    The 3rd. - FD7
    The 4th. - CU2
    ------------------------------------------------------------------

Comment

Ilość płynu w normie , brak błędu na komputerze a wiec pewnie jakiś bród bo ostatnio zdarza mi sie jeździć po naprawde offroadowych trasach prawdopodobnie to może być przyczyną. No chyba że sie myle ?

Comment

sprobuj przeprowadzic procedure resetowania modulu ABS - jest na forum opisane jak to zrobic.

nie wiem jak jest we wczesniejszych rocznikach ale u mnie w 99r. po lifcie bledy ukladu ABS sygnalizuje mruganie kontrolki od ABS. Po zmostkowaniu kostki jak wlaczasz zaplon i wszystkie kontrolki tj. CE, ABS i SRS (jesli jest) swieca swiatlem ciaglym to nie ma usterki. A czasowe zapalanie kontrolki od ABS moze byc spowodowane przez chwilowe bledne odczyty.

moze faktycznie bloto gdzies sie dostaje w okolice czujnikow i automatycznie zapala kontrolke...
        The 1st. - EJ9
        The 2nd. - ES7
        The 3rd. - FD7
        The 4th. - CU2

Comment

U mnie z tego co czytałem odczyt błędów jest za pomoca kontrolki silnika a ta u mnie świeci ciągle co ma oznaczać że nie ma błędów. Przeczyszcze wszystko dokładnie i dam znać czy to pomogło

Comment

Calkiem mozliwe. gdzies czytalem ze od 98 albo 99 jest wlasnie nowy system diagnozowania ABS.

Poszukaj jeszcze tej procedury resetu modulu ABS.

PS. A po zmostkowaniu zworki kontrolka ABS jak sie zachowuje?
            The 1st. - EJ9
            The 2nd. - ES7
            The 3rd. - FD7
            The 4th. - CU2

Comment

Po prostu sie nie świeci . A teraz zadam banalne pytanie bo mogłem zrobić błąd , samodiagnostyka odbywa sie na zapłonie ? czy na zapalonym silniku ?

Comment

Na zaplonie.

czyli wychodzi na brak bledow. Moze byl jakis czasowy problem i teraz wszytko ok.
                The 1st. - EJ9
                The 2nd. - ES7
                The 3rd. - FD7
                The 4th. - CU2

Comment

Tak sie składa że narazie auto stoi bo walneła mi tylna opona i dziś dopiero odbiore z wulkanizacji umyje dokładnie koła i wtedy zrobie test . Dziwna sytuacja ale to może być przez ten bród ostatnio deszcze ,deszcze i niezłe przejazdy przez błoto mogły to spowodować . Sprawdzałem też przy okazji bezpieczniki i wszystko ok .

Comment

No niestety umyłem wszystko wodą ale nic to pomogło kontrolka nadal sie świeci a przed chwilą wróciłem i nawet podczas przekrecenia sie kluczyka nie gaśnie , prosze o jakieś porady może pomogą .

Comment

Samodiagnostyke reobiles jak kontrolka swiecila czy nie?

Sprobuj zrobic teraz kiedy kontrolka ABS sie pali.

Jest jeszcze taka opcja ze wywala kontrolke poprzez stare bledy ktore sa zapamietane w module ABS. Zrob reset modulu ABS (jest opisana procedura) i zobaczysz czy sie znowu zapali.

Dodam tylko jeszcze ze nic nie pomoze tu odpinanie akumulatora. Komp od ABS pamieta bledy nawet jak odepniesz akumulator na rok. musisz zrobic reset wg instrukcji.
                      The 1st. - EJ9
                      The 2nd. - ES7
                      The 3rd. - FD7
                      The 4th. - CU2

Comment

Tak jak sie paliła też robiłem samodiagnostyke i nic dalej bez błędów a jeśli chodzi o reset to potrzebuje tej instrukcji pod mój model a nie moge znaleźć mam tylko pod nowszy co u mnie nie działa .

Comment

to jeszcze podaj dokladny model autka.

Tu masz troche informacji do 5D: https://pl.scribd.com/doc/33697786/Civic-5d-Abs
                          Mozesz zajrzec tu: https://www.civicforum.pl/showthread...t=dziwny+check

Tutaj post #27 jest dla EJ9: https://www.civicforum.pl/showthread...PB-i-LPG/page3 - stestowane u mnie

Gdzies jeszcze czytalem ze reset ABS sie robi prze 20krotne wlaczenie i wylaczenie zaplonu - nie testowalem.
                          The 1st. - EJ9
                          The 2nd. - ES7
                          The 3rd. - FD7
                          The 4th. - CU2

Comment

ja mam fastbacka 97r 1.4is 90km

Comment

No to powinna byc procedura ta od 5d.

Przeczytaj ten watek: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1649406.html

Tam niby jest pokazana inna metoda odczytywania bledow ABS. zlacze 5-pinowe zwarcie pinow 1 i 3. niestety nie podpowiem gdzie ta kostka i ktore to dokladnie piny. dalej w temacie pisza ze reset ABS odbywa sie poprzez 2x wlaczenie i wylaczenie zaplonu.
                              The 1st. - EJ9
                              The 2nd. - ES7
                              The 3rd. - FD7
                              The 4th. - CU2

Comment

Working...
                              X