Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak malowac, aby byla równa i ładna powierzchnia VI gen

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• jak malowac, aby byla równa i ładna powierzchnia VI gen

Zeszłej jesieni kupiłem felgi aluminiowe, ale były troche porysowane i chce je odnowić. Czytałem juz posty na temat malowanie felg, ale jedyne co mi sie przydalo do wiadomosci to to jakie zastosowac papiery scierne podczas matowania powierzchni.. I tak tez zrobilem. Teraz czeka mnie malowanie juz felg. Kupilem juz kolorek i bezbarwny lakier. Tylko jak teraz to pomalowac, aby powierzchnia juz po malowaniu nie była chropowata tylko gladka i blyszczaca, slyszalem, ze nalezy nalozyc kilka warsta lakieru bezbarwnego, ale nie wiem czy to prawda.
    Last edited by pain; 25-10-2010, 14:51.

Rozumiem, ze lakier masz w sprayu. Każdą warstwę lakieru nakładasz delikatną mgiełką - lepiej położyć 10 warst niż się spieszyć i zrobić zacieki które będziesz musiał zrywać papierem. Po każdej warstwie wygładzasz lakier, najlepiej bardzo delikatną pastą do polerki lub drobniutkim papierem wodnym. I tak powoli do celu. Nakładanie lakieru home-made to żmudna i pracochłonna robota. Miłej zabawy.
    Last edited by majkel79; 15-03-2010, 08:44.
    LIVE WELL • LOVE MUCH • LAUGH OFTEN
    sigpic

Moja była Hanula... niestety ;(

Comment

Tak dokładnie farbę mam w sprayu. Tylko powiedz mi Majkel czy lepiej nalozyc jedna warstwę bazy i kilka warstw bezbarwnego czy kilka tego i kilka tego?

Comment

Zamieszczone przez silver30 Zobacz posta
        Tak dokładnie farbę mam w sprayu. Tylko powiedz mi Majkel czy lepiej nalozyc jedna warstwę bazy i kilka warstw bezbarwnego czy kilka tego i kilka tego?
        Najpierw podkład. Potem nakładasz lakier właściwy w kilku etapach, aż uzyskasz jednolity kolor, bez żadnych prześwitów. Potem dokładnie musisz to wygładzić przed kładzeniem bezbarwnego. No i na koniec bezbarwny. Też w kilku etapach, aż powoli zacznie on nadawać ładny błysk. Oczywiście między etapami czekasz do całkowitego wyschnięcia. Dobrze jest pracować w bawełnianych rękawiczkach, bo po odtłuszczeniu nie musisz się póżniej martwić, że zostawisz tłuste ślady.
        sigpic

Comment

A co jeżeli felgi, które chce odnowić juz maja nałożony wcześniej lakier? Zmatowiłem stary lakier wykorzystaując coraz drobniejszy papier - 80, 120, 180, 220 i na koniec 240.

Comment

A co jeżeli felgi, które chce odnowić juz maja nałożony wcześniej lakier? Zmatowiłem stary lakier wykorzystaując coraz drobniejszy papier - 80, 120, 180, 220 i na koniec 240.
            Nic, nie musisz zrywać starego lakieru do zera. Jak go zmatowiłeś na tyłe, że nie zerwałeś podkładu to wystarczy teraz benzyną ekstrakcyjną odtłuścić i możesz kłaść lakier właściwy. No chyba, że felgi mają jakieś ubytki do zrobienia.
            sigpic

Comment

miejscami szlifowałem zarysowania felgi aby je wygladzic i zjechalem caly lakier

Comment

No to ja na Twoim miejscu to bym już zerwał cały lakier, położył podkład albo filler i dopiero wtedy jechał z lakierem.
                sigpic

Comment

tylko ze te miejsca sa małej wielkosci i zastanawiam sie co by bylo hgdybym w tych malych miejscach psiknal lakier baze a na to bezbarwny

Comment

Jeżeli zarysowania felgi są niewielkie to psiknij całość fillerem (wypełniaczem). Jak to wygładzisz pózniej wodnym to będziesz miał idealną bazę do malowania.
                    sigpic

Comment

zarysowania troszke przezzlifowałem,a jak wyglada ten wypelniacz? i czy na niego trzeba i tak dawac podklad?

Comment

zarysowania troszke przezzlifowałem,a jak wyglada ten wypelniacz? i czy na niego trzeba i tak dawac podklad?
                        Nie, wypełniacz jest zarazem podkładem.
                        sigpic

Comment

Zamieszczone przez majkel79 Zobacz posta
                          Nie, wypełniacz jest zarazem podkładem.
                          Majkel czyli mam rozumiec, że kazdy podkład jest wypełniaczem czy po prostu jest jakis rodzaj podkładu, który jest wypełniaczem?

Comment

Majkel czyli mam rozumiec, że kazdy podkład jest wypełniaczem czy po prostu jest jakis rodzaj podkładu, który jest wypełniaczem?
                            Nie każdy podkład jest wypełniaczem. Idz do sklepu z lakierami i zapytaj o filler/wypełniacz do blach/stopów lekkich i dadzą Ci co trzeba.
                            A jeśli już chcesz żebym był konkretny to mogę Ci polecić jednokomponentowy filler Protect 370 firmy Novol.
                            Last edited by majkel79; 16-03-2010, 09:57.
                            sigpic

Comment

Working...
                            X