Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parujące szyby - porada

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Parujące szyby - porada

Cześć wszystkim,

Jako, iż przez długi czas walczyłem z problemem parujących szyb Hondy VI gen (w starszych wersjach być może też ten problem występuje, w nowszych już chyba mniej z uwagi na lepsze cyrkulacje powietrza i nawiewy) O ile w lecie i w ciepłe dni problem praktycznie nie zauważalny o tyle w zimie i na jesieni bywa szczególnie uciążliwy. Zwłaszcza gdy na zewnątrz jest chłodno, a my włączymy ogrzewanie wewnątrz pojazdu. Różnica temperatur, wilgoć w powietrzu zewnętrznym oraz wydychanym przez nas w pojeździe i zaczyna się. Parowanie na całego, że nieraz dosłownie nic nie widać.

Pierwszym elementem na którego warto zwrócić uwagę to filtr kabinowy i drożne ciągi wentylacyjne. W mojej Hondzie po zakupie filtr kabinowy wyglądał jak z odkurzacza po roku czasu, a dodatkowo po wyjęciu filtra natrafiłem na sporo liści, kurzu czy insektów zasuszonych. Odkurzanie oraz nowy filtr to niedrogie elementy w które warto zainwestować.

Drugi element to sprawdzenie czy działają wszystkie kratki wentylacyjne, w tym ta przy przedniej szybie.
    Mogą być przytkane lub wentylator może nie działać jak trzeba.Na włączonym na maksa nawiewie każda powinna solidnie dmuchać.

I trzeci element który testowałem to różne środki mające zapobiegać parowaniu. Tutaj niestety wszystkie, które testowałem były wyrzuceniem pieniędzy. Nie działają (może ktoś z was trafił na taki co działa akurat) Próbowałem pasty do zębów, żelu do golenia i nic nie działało.
    Aż wreszcie natrafiłem na informację o piance do golenia Gillette - pianka nie żel! - zwykła najtańsza jaka jest.
    Naniosłem na papierowe ręczniki i natarłem szyby od wewnątrz tak aby było wyraźnie widać piankę "rozmazaną" a następnie sporą ilością papierowych ręczników bez zbytniego naciskania wytarłem całą piankę z szyb (nie do suchego bo wtedy nie działa tylko aby szyba była przejrzysta, wilgotna i lekko połyskiwała) I takie rozwiązanie działa na około tygodnia. Byłem zaskoczony ale mogłem włączyć ogrzewanie choć nie na maksa i szyby były przejrzyste. Pewien minus to odbłyski na szybach zwłaszcza w nocy. Ale mając do wyboru to albo jakikolwiek brak widoczności jako alternatywę to wybór jest oczywisty. Przynajmniej dla mnie.

PS: Przy zaobserwowaniu, iż zaczynają parować szyby pomaga też włączenie klimatyzacji oraz włączenie nawiewu tak aby wiał na przednią szybę. To pozwala wyrównać temperaturę na obydwu stronach szyby przedniej (zimno na zewnątrz i wewnątrz) przez co znacząco ogranicza parowanie. Aczkolwiek komfort z klimatyzacją w zimie trochę spada

Co do środków, grając w paintball, gogle czy maska pracowały mi non stop. Znaleźliśmy rozwiązanie w postaci pasty do konserwacji drewna Fornit, raz naniesione dawała radę czasami I 3 miesiące.

Comment

Panowie z tym parowaniem to jakaś drama.
      Kabinówka wymieniona, w aucie sucho, nawiew na szybę na maxa, dwie nie zgrzane i suche osoby w aucie a przy lekkim deszczyku prawie cała szyba zaparowana :O
      Tak jest we wszystkich 6tkach MA/MB?
      Dopiero włączenie klimy pomogło

Comment

Ja próbowałem już też pianki do golenia jednak w VII genie pomogło mi umycie szyby etanolem. Przestała parować pożądane mycie woda potem etanol i wytarcie polerowanie do suchego o dziwo dwa lata i nic ani wody ani pary.

Comment

Jak wracasz z trasy i jesteś w domu, to włącz na 10 minut ogrzewanie na maksa. Potem wyłącz wszystko i otwórz na drugie 10 minut wszystkie drzwi i klapę tylną. Ja tak robię co jakiś czas i nie paruje mi sie tak intensywnie. Prawie nic w deszczu. Czy to zima, czy lato rób to co jakiś czas.

Comment

Zwracam honor konstruktorom Po wymianie przedniej szyby na nową problem nagle zniknął
            Stara szyba była dokładnie myta płynem do szyb z alko,ale jak widać to za mało było.

Comment

Nie mów "hop" ,bo to pewnie zbieg okoliczności.

Comment

Szyba wymieniania jakoś we Wrześniu, do tej pory spokój to może bedzie dobrze na długo

Comment

Może będzie.Nie chcę złowróżyć,ale parowanie szyby nie zależy od szyby,chyba że to jakiś nowy patent jest.
                  Ciekawe co będzie.

Comment

Nie wyłączaj klimy i po problemie, u mnie klima zawsze jest włączona i nie wiem co to parowanie szyb.

Comment

U mnie przyczyną okazała się woda zbierająca się w ścianie grodziowej po stronie pasażera, przy większym deszczu przelewała się i gąbki pod wykladzina nasiąkały i parowały szyby.

Comment

Working...
                      X