Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

porady techniczne

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• porady techniczne

cześć przeczytałam na forum że przy dużym spalaniu paliwa trzeba wymienić sonde mam honde 1,4 5d benzyna gaz, gazu w cyklu mieszanym spala mi 9,5-10kg benzyny niewiem bo mało na niej jeżdżę od czasu do czasu żeby się zawory nie zapiekły.ile powinna spalić gazu a ile benzyny w cyklu mieszanym? Co to jest ta sonda i gdzie ona się znajduje?Opada mi klapa bagażnika jak można temu zaradzić?proszę o poradę

no dziewczyno a wystarczyło poszukac,w tynej klapie masz do wymiany silowniczki(amortyzatorki)
    Zamieszczone przez samuraj Zobacz posta
    sonda bedzie wystawac z kolektora wydech. to taki czujnik,druga mozesz miec przy katalizatorze choc zalezy jaki silnik.

TYPOWE OBJAWY USZKODZONEJ SONDY LAMBDA :

- zwiększone zużycie paliwa
    - samoistne osady na rurze wydechowej
    - czarny dym wydzielający się z rury wydechowej
    - nierównomierna praca silnika
    - zwiększona ilość co i hc w spalinach podczas sprawdzania spalin na analizatorze spalin

po co jest-Sonda lambda - czujnik umieszczony w kolektorze wylotowym benzynowego silnika spalinowego mierzący zawartość tlenu w spalinach. Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej.

Comment

Dla 1.4 w budzie 5D, spalanie w zimie po dużym mieście coś ok. 9,5 litra benzyny jest w normie.
      Za to LPG będzie palił ok. 15 % więcej ...

Pewnie jeździsz do tego na krótkich odcinkach i przy np. - 10st. silnik nie zdąży się nagrzać do temperatury roboczej.
      Last edited by PeJot; 21-01-2009, 19:04.

Comment

dzięki za odpowiedż pozdrawiam

Comment

Working...
        X