Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DUŻE Spalanie silnik 1.4 (90KM)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sundayen Zobacz posta
    powiem wam ze po wymianie oleju i filtrów oleju i paliwa no i po zdjęciu nogi z gazu spaliła mi 8,6 l na 100 także duży postęp. jeszcze mam w planie wymianę świec i kabli i może jeszcze coś urwiemy Pozdr
    PS: Szczęśliwego Nowego Roku!
    Po wymianie oleju auto zawsze mniej pali a i zdjęcie nogi z gazu pomaga

Comment

a pytanko takie jak obliczyc ile pali :P w tym włąsnie silniku hmmm jak zalewam za 50 zł (przy cenie benzyny srednio 3.50) tj jakies 14 litrow benzyny i na tych 14 litrach benzyny robie okolo 130 km po czym zaczyna mi swiecic kontrolka od rezerwy a na rezerwie mozna zrobic podobno do 100 km prawda to ;>??

Comment

Zamieszczone przez mazi880709 Zobacz posta
        a pytanko takie jak obliczyc ile pali :P w tym włąsnie silniku hmmm jak zalewam za 50 zł (przy cenie benzyny srednio 3.50) tj jakies 14 litrow benzyny i na tych 14 litrach benzyny robie okolo 130 km po czym zaczyna mi swiecic kontrolka od rezerwy a na rezerwie mozna zrobic podobno do 100 km prawda to ;>??

hmmm... Matura z mat. powinna być obowiązkowa...

więc:
        14 --- 130
        x --- 100

i mnożymy na krzyż...

130x=1400 /130
        x= ok 10,8l./100km

DUŻO :P

Comment

:P z matematyki nigdy dobry nei bylem:P no wlasnie koledzy tam wyzej tez pisali ze spala im w okolichach 10.5 litra na 100km wiec nie tylko ja mam ten problem wiec co zrobic by spalała tyle ile nalezy ;>??

Comment

no wlasnie koledzy tam wyzej tez pisali ze spala im w okolichach 10.5 litra na 100km wiec nie tylko ja mam ten problem wiec co zrobic by spalała tyle ile nalezy ;>??
            Poszukaj na forum... Kto szuka nie błądzi :P Wszystko jest ładnie napisane

Comment

no wlasnie psize ze jakas sonda lambda a ja jestem ciemny w te klocki wiec co to ta sonda lambda i gdzie sie ona znajduje :P

Comment

zimą po mieście to normalka pozdrawiam

Comment

no wlasnie psize ze jakas sonda lambda a ja jestem ciemny w te klocki wiec co to ta sonda lambda i gdzie sie ona znajduje :P
                  sonda bedzie wystawac z kolektora wydech. to taki czujnik,druga mozesz miec przy katalizatorze choc zalezy jaki silnik.

TYPOWE OBJAWY USZKODZONEJ SONDY LAMBDA :

- zwiększone zużycie paliwa
                  - samoistne osady na rurze wydechowej
                  - czarny dym wydzielający się z rury wydechowej
                  - nierównomierna praca silnika
                  - zwiększona ilość co i hc w spalinach podczas sprawdzania spalin na analizatorze spalin

po co jest-Sonda lambda - czujnik umieszczony w kolektorze wylotowym benzynowego silnika spalinowego mierzący zawartość tlenu w spalinach. Pozwala to na precyzyjne dozowanie składu mieszanki paliwowo-powietrznej.

Comment

Zamieszczone przez grzegorzb Zobacz posta
                    zimą po mieście to normalka pozdrawiam
                    Też tak sądzę. Ja jeżdżę praktycznie ciągle na zimnym silniku, do tego dochodzi nawiew na odparowanie, bądź odmrożenie szyb.

Co do sprawdzenia ile pali najlepiej zalać do pełna, przejechać te 100km i zalać z powrotem do pełna, wtedy będziesz miał na dystrybutorze napisane dokładnie ile Ci spalił. Pozdrawiam.

Comment

do samrurajh wiele z tego sie zgadza pali za duzo troche chociaz w ciagu lata i calej reszty roku spala mi tyle samo bo zalewajac za 50 zl przejezdzalem tyle samo km nierowna praca silnika hmmm tez mi sie wlasnie wydaje ze nie pracuje rowno ale tylko jak jest zimny bo pozniej juz jst ok dym jasny i dymi caly czas:P nawet gdy jest silnik cieply ale to jak kazdy samochod:P no i jak mam srawdzic ta sonde wykrecic ja i co dalej;>??

Comment

A ja właśnie zrobiłem samodiagnostyke no i komputer nie wykrył żadnych błędów czyli chyba sonda ok?
                        A problem mam taki - że pali mi z 12 litrów gazu i ze 3 litry benzyny na 100 km (benzyne na starcie silnika na rozgrzanie) to razem daje jakieś 15 litrów. To chyba troche dużo :/ Tym bardziej, że regularnie jeżdże 20 km do szkoły i 20 z powrotem (w tym tylko 5 km po mieście i to jeszcze zero korków po drodze).
                        Dzisiaj wymieniłem filtr powietrza (stary rzeczywiście był brudny) w poniedziałek wymienie świece na NGK. Olej ma 3000 tyś km. Płyn chłodniczy nowy. Reset kompa zrobiłem dzisiaj. Co jeszcze moge zrobić?
                        Domyślam sie, że filtr powietrza i świece napewno coś pomogą, ale żeby aż tyle?
                        Civic 6 gen 1.4 iS 1995 5D d14a2

Comment

a jak zrobic samodiagnostyke ;>??

Comment

Opcja "szukaj" a napeno znajdziesz. Jest dokladnie opisane.

Comment

No fakt, że czasem wystarczy poszukać, ale uważam, że jeżeli komuś kto odpowiada na takie pytanie chce sie pisać, żeby poszukał mogłoby też mu sie zachcieć, żeby znaleźdź to dla kolegi.
                              Poczytaj tu:

A kodów błędów szukaj tutaj:

Comment

dzieki wielkie

Comment

Working...
                                X