Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odpowietrzenie układu chłodzenia

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Odpowietrzenie układu chłodzenia

witam serdecznie ,mam problem z przegrzewaniem sie silnika ,ostatnio musiałem dolac około 0,6 litra płynu do zbiorniczka i teraz chce to odpowietrzyc, nie stety w moim silniku nie ma korka do odpowietrzanie (D16Y7) poczytełem troche na forum jak to zrobic w moim civicu ale okazało sie że tam gdzie powinien byc ten korek jest "zatkana fabrycznie szczelina" pełen odlew. I teraz zastanawiam sie czy to w ogóle jest możliwe u mnie, drugie moje pytanie brzmi czy można jakoś sprawdzic uszczelke pod głowicą bez rozbierania jej ,jakoś zbadac płyn czy coś w tym rodzaju.dodam że nie mam korka ani bagnetu zabrudzonego białem szlamem.Ale śmierdzi mi z tego silnika spalonym płynem. Dziekuje serdecznie znawców tematu za odpowiedz, bo chciałbym jeszcze tym autem pośmigac.

uklad chlodzenia odpowietrz sie sam jezeli o to chodzi a co uszczelki od glowicy nie mam pomyslu mozna sprawdzic chyba czy wplynie chlodniczym nie ma oznak oleju

Comment

nie ma oleju ,ale w płynie pływają jakieś syfy i chyba go wymienie tylko nie wiem ile tam wchodzi.

Comment

spokojnie kup sobie baniak 5 litrow i jeszcze ci zostanie do chlodnicy do wymiany wedlug ksiazki wchodzi 3,1 litra taka jest pojemnosc układu
        Last edited by jump23; 08-05-2010, 16:47.

Comment

ok postaram się sie tej prostej czynności wymiany płynu nie zepsuć, może to pomoże i nie będzie już ten silnik tak się grzał

Comment

to prosta operacja ale jak chcesz spuscic caly plyn musisz odkrecic tez korek z bloku silnika zeby wyciekl caly

Comment

Tylko postaraj się porządnie odpowietrzyć.U mnie przez niedokładne odpowietrzenie korki się robiły, ustawała gdzieś cyrkulacja płynu i grzał się silnik. Wszyscy mnie wokół straszyli że to uszczelka pod głowicą i się skusiłem na jej wymianę -NIEPOTRZEBNIE- i poszła kasa. Uszczelka była dobra. O tych korkach przez niedokladne odpowietrzenie dowiedziałem się później-ten błąd i niewiedza niektórych mechaniorów kosztowała mnie 600 zł

Pozdr.

Comment

Working...
              X