Kolego, zdecydowanie jest to TERMOSTAT przerabiałem w mojej Hani to samo. Nie zastanawiaj sie tylko zamawiaj nowy termostat, nie kupuj w żadnym sklepie bo tylko szajs sprzedają tylko i wyłącznie orginalny (3 podróbki wymieniłem puki nie kupiłem orginału i śmiga!!!!) Ewentualnie czujnik temp. jest z lewej str silnika pod aparatem zapłonowym (bardzo kiepsko widoczny i cziężko sie dostac do niego) ALE NA 100% TERMOSTAT
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wskaźnik temparatury silnika
Collapse
X
-
Zamieszczone przez grzesiek222 Zobacz postaKolego, zdecydowanie jest to TERMOSTAT przerabiałem w mojej Hani to samo. Nie zastanawiaj sie tylko zamawiaj nowy termostat, nie kupuj w żadnym sklepie bo tylko szajs sprzedają tylko i wyłącznie orginalny (3 podróbki wymieniłem puki nie kupiłem orginału i śmiga!!!!) Ewentualnie czujnik temp. jest z lewej str silnika pod aparatem zapłonowym (bardzo kiepsko widoczny i cziężko sie dostac do niego) ALE NA 100% TERMOSTAT
pzdr
Comment
-
Zamieszczone przez arek Zobacz postaZgadzam się, ale niech sprawdzi jeszcze czy tempeatura spada w czasie jazdy lub czy górny wąż chłodnicy robi się ciepły trochę po odpaleniu.Jeżeli tak to wtedy 100% termostat.
pzdr
Zamieszczone przez grzesiek222 Zobacz postaKolego, zdecydowanie jest to TERMOSTAT przerabiałem w mojej Hani to samo. Nie zastanawiaj sie tylko zamawiaj nowy termostat, nie kupuj w żadnym sklepie bo tylko szajs sprzedają tylko i wyłącznie orginalny (3 podróbki wymieniłem puki nie kupiłem orginału i śmiga!!!!) Ewentualnie czujnik temp. jest z lewej str silnika pod aparatem zapłonowym (bardzo kiepsko widoczny i cziężko sie dostac do niego) ALE NA 100% TERMOSTATLast edited by Gość; 16-11-2009, 19:03.
Comment
-
Za oryginał zapłacisz pewnie 100 a może trochę mniej ale pamiętaj żeby sprawdzić czy termostat ma w zestawie uszczelniacze ( uszczelki ). Niektóre sklepy sprzedają same termostaty bez uszczelek a niestety ciężko dostać same uszczelki. Z wymianą nie ma wielkiego problemu, ale sam możesz to ocenić. W linku poniżej znajdziesz informację jak to zrobić krok po kroku
Comment
-
Zamieszczone przez Kubasbt89 Zobacz postaPowiedzcie mi jeszcze czy te zamienniki tańsze od oryginału są "coś" warte czy lepiej dać sobie spokój i kupić oryginał ???? Kolega Grzesiek222 twierdzi, że te tańsze to szajs i nie wiem co robić. W salonie Hondy wołają 150zł.
pzdr
Comment
-
Ja dałem kolego za swój równiutko 109 zł (Tim-pol Lublin) (oryginalny) czekałem 1 dzień, kupowałem wcześniej za ok 52 zł chodził 7dni, za 68 (żekomo b. dobry zamiennik) chodził tyle samo, pierwszego nie pamiętam... ale też coś koło 50 zł.. Sumując oprócz kasy nerwów (+ co nikt nie wspomina przy wymianie termostatu ucieka troszke płynu jak go złapiesz spoko a jak nie to woda destylowana jeszcze do tego) A więc sumując wychodzi napewno taniej. Wskazówka nawet nie drgnie, jak sie nagrzeje to tak sie utrzymuje choćby niewiem co.... Więc decyzja należy do Ciebie (ale znając życie i częste przypadki w hani to zaciśnij zęby i kup orginał- będziesz miał spokuj)
Comment
-
Właśnie o to chodzi z niepsującą się hondą - kupisz zamiennik to się popsuje, wydasz więcej kasy na dobrej firmy część i masz spokój na długie lata... Lepiej wydać więcej i mieć spokój.
Co do termostatu jeśli chcesz wydać mniej poszukaj samego wkładu, nie całości.Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
Mam problem z moją Hania. Wskazowka z temperatora silnika zazwyczaj podnosila sie po 2 km drogi, wczoraj po przejechaniu 15 km wskazowka dalej znajdowala sie na najnizszym poziomie. Gdy zmniejszylem ogrzewanie(bylo ustawione na maxa) wskazowka zaczela sie podnosic i podniosla sie w ciagu minuty do polowy wskaznika. Po zwiększeniu ogrzewania znowu zaczela spadac ale spadla juz tylko do 1/4 i stanela. Czy to wina termostatu? jakie sa konsekwencje jazdy samochodem z taką wada?
Comment
-
Raczej termostat. Konsekwencje? Niedogrzanie silnika, czyli większe spalanie oraz szybsze jego zużycie itp itd.
Wskazówka powinna stać tak mniej więcej na 2/5 skali.Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.
Comment
-
@cnk Ja zawsze jeżdżę w ogrzewaniem włączonym na max. ciepło i na 2gim biegu wentylatora. Silnik się zagrzewa i odparowują szyby. Twój przypadek, czyli obniżanie się temperatury silnika przy włączeniu nawiewu w kabinie na grzanie to zawieszony bądź padnięty termostat. Miałem tak w służbowym golfie - zawiesił się termostat i chłodziło się silnik włączeniem nawiewu na max ciepło bo nie podawał sygnału do wentylatora.
Zrób mały test: włącz auto i zostaw je na luzie. Po 20min silnik powinien osiągnąć nominalną temperaturę pracy i włączyć wentylator chłodnicy. Oczywiście w czasie testu wyłączony nawiew w kabinie, grzanie tylej szyby, nie gazujemu auta.Napijmy się piwka
Strony www flash - przykłady, kontakt -> PW
Honda Civic '97 1.4 (D14A3+) EJ9 Hatchback
Sprzedam części z EJ9
Comment
-
Odpalasz zimne auto, pracuje tylko obieg wewnętrzny, więc niemożliwym jest aby od razu w samochodzie robiło się ciepło. Wskazówka temp. podnosi się do ok. 2/5 skali, włącza się obieg duży. Dopiero gdy włącza się obieg duży zaczyna robić się w samochodzie ciepło. Gdy dajesz suwak/pokrętło na ciepło otwiera się przepływ do nagrzewnicy.
Więc pewnie masz zepsuty termostat i duży obieg jest ciągle otwarty. Włączasz ciepło na kabinę oraz dmuchawę co jest taką małą chłodnicą...
nytmare czekasz aż się w samochodzie nagrzeje i dopiero wtedy szyby ci odparowują? Daj na połowę skali i włącz klime - szyby odparują w ciągu 20 sec. Klima osusza powietrze. Np. w audi z climatronikiem prawie zawsze na początku jazdy włącza się klima aby właśnie szyby odparowały, nawet jak wnętrze się nagrzewa.Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Comment
Comment