Bliżej max na zimnym czy ciepłym silniku? Zamień przekaźniki i spróbuj raz jeszcze.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Silnik się zagotował w korku. Wskazówka na czerwonym polu.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Xernog Zobacz postaPo włączeniu zapłonu i zwarci w kostce nie nie pstryka żaden przekaźnik nic nie słychać
-w kostce przewody zielony i czarny,podłączasz probówkę do plusa aku,a iglą badasz w kostce czy na czarnym jest masa.Jeśli się nie zaświeci to szukamy masy,jesli zaświeci to wkładzasz zworę i idziesz dalej,czyli do puszki bezpieczników
-wyjmujesz przekaźnik i badasz co jest w gnieździe.Są tam dwie pary konektorów,na kazdej z nich powinno być po jednym który zaświeci próbówkę podpiętą do plusa aku i po jednym który ją zaświeci po podpięciu do masy.
Sprawdź teraz jakiego w tym gnieździe zabraknie sygnału i napisz.
Jeśli będzie tylko jeden plus,to zwróć uwagę czy zgaśnie przy po wyłączeniu kluczyka.
Comment
-
Pytanie następujące ;
Przekaźniki to te żółte który sprawdzić ( podsyłam zdjecie )
18553115_1346790282065100_1608860836_o.jpg
" jesli się nie zaswieci to szukamy masy "
tylko gdzie ?
rozumiem za potem jak ściągnę przekaźnik moim oczom ukarzą się 2 pary jakiś blaszek/drucików i w każdej parze na jednym z blaszek/drucików ma się zaświecić próbówka
"Sprawdź teraz jakiego w tym gnieździe zabraknie sygnału i napisz." - sory nie bardzo roumiem ;/ sory za swoją ułomność ale można bardziej łopatologicznie
co do stany płynu to
dzisiaj sprawdziłem dokładnie na zimnym jest pod max , na ciepłym na maxLast edited by Xernog; 18-05-2017, 00:34.
Comment
-
Ja mam poblokowany dostęp do takich serwisów,zamieść zdjęcie z poziomu forum.
Zamieszczone przez Xernog Zobacz postajesli się nie zaswieci to szukamy masy
Zamieszczone przez Xernog Zobacz postarozumiem za potem jak ściągnę przekaźnik moim oczom ukarzą się 2 pary jakiś blaszek/drucików
Zamieszczone przez Xernog Zobacz postaSprawdź teraz jakiego w tym gnieździe zabraknie sygnału i napisz." - sory nie bardzo roumiem ;/ sory za swoją ułomność ale można bardziej łopatologicznie
Masz 4 'dziury" do sprawdzenia ,dwie mają świecić przy probówce przypiętej do plusa a dwie przy przypiętej do masy.
Klucz na zapłonie,we wtyczkę wsadzona zwora.
Mogę tez opisać dokładnie do jakich kolorów przewodów sie w tej skrzynce podpiąć ,ale pewnie sie wystraszysz odkręcania skrzynki,dlatego wystarczy mi opis w formie np : "dwie działaja pod plusem,a jedna pod minusem" ,po takiej informacji będę w stanie okreslić co dalej robić,ew. wskazać konkret.
Comment
-
już 4 strony... za niedługo będziemy tworzyć odnośniki do wpisów, bo aby powielać wpisyZamieszczone przez woody Zobacz postaTo sprawdź co kolega napisał.Zamieszczone przez m26 Zobacz postato się po prostu nie da,a trzepanie tematu bo a nuż jest gdzieś napisane ,jest dość zniechęcająceKierownik Działu Diesla
Comment
-
Woody wiem o tym ludzie ja naprawdę wszstko widzę i rozumiem ale schemat który podesłał m26 tak jakby nie jest do mojej skrzynki bo moja wygląda zupełnie inaczej ( na jegą są jakieś 4 przekaźniki a u mnie 3 ( rozumiem ze to te żółte )
Jedynie to znalazłem na Google ale było na innym forum i dotyczyło 5 gen. ( ale identyczny układ i liczba bezpieczników i przekaźników ) .
skrzynka.jpg
czyli w moim przypadku musze sprawdzić 1 przekaźnik R3
Przed chwila byłem i sprawdzałem , a więc zauważyłem tak ...
Gdy próbowałem ściągnąć przekaźnik to w ręce została mi obudowa jego , IMG_20170518_141938637.jpgpatrząc i podziwiając jego skomplikowana budowę i chcąc zrozumieć jego zasadę docisnalem blaszkę taka która odstawała i usłyszałem wentylator ( stacyjka no była na zapłonie , zwora była wsadzona , przy kostce wsadzone do czujnika równie wentylatora ożywał , za każdym razem gdy docisnalem pewna blaszkę do drugiej to się działo ( jak skończę prace to postaram się wrzucić filmik )
Gdy wyjolem całkiem ten przekaźnik sprawdziłem dziurki i na podpiętej masie zaświeciła się 2 razy żaróweczka na sąsiednich dziurkach i i na podpiętym pod masę na pozostałych sąsiednich również się zaświeciła
Śmiem twierdzić że to może by coś z przekaźnikiem ale , ale gdy mu pomagałam to załączał się wentylator i to na zapłonie i bez zapłonuwięc jak to z nią ????
Last edited by Xernog; 18-05-2017, 14:41.
Comment
-
Zamień te przekaźniki i dopiero wsadź zworę,bez grzania,wtedy powinien ruszyć.Jeżeli nie zadziała,to nawet nie grzej,bo to nic nie da.
Ten czujnik to zwykły włącznik termiczny,wsadzając zworę symulujemy jego zadziałanie jak przy wysokiej temperaturze.Last edited by m26; 18-05-2017, 18:51.
Comment
-
Sprawa wygląda następująco ..
Zamieniając R3 na r2 wentylator ruszył po nagrzaniu też .
Chciałem sprawdzić co się stanie gdy zamienię r1 ( odpowiedzialny za grzanie szyby tylnie ) na R3 ( wentylator ) ale nic się nie działo i tu rodzi się pytanie czym różni się r2 od r1 ..dodam że nawiew działa mi tylko bieg 3 i 4 ..
Czy to znaczy że muszę kupić dwa przekaźniki i naprawia mi się biegi w nawiewów i wentylator ? Czyli przekaźnik od nawiewu i wentylatora ( tylko że skoro przekaźnik od nawiasu jest uszkodzony ale działa na w miejscu wentylatora to o co chodzi ?
Comment
-
Nie wnikaj,kup przekaźnik który nie działał i tyle.
Jeśli chodzi o nawiew,to przekaźnik go nie uleczy,bo to nie od tego.
Masz uszkodzony element 4
44a7aaa3837c0705a453f8e864991e50-1056x527.jpg
Bardzo Cięproszę,poptrz na mój profil i popraw swój według tego schematu,bo nie masz sedana.
Masz już próbkę nieporozumienia z nieodpowiednią skrzynką (która nawiasem mówiąc jest akurat od sedana).Last edited by m26; 18-05-2017, 20:45.
Comment
Comment