Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przegrzewanie się silnika

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Wskazówka temperatury zatrzymuje się dość trochę przed połową, po przejechaniu jakiś 10km temperatura dopiero zaczyna rosnąć, ale nie zatrzymuje się na połowie, tylko idzie w górę cały czas, po czym opada szybko w dół i tak skacze temperatura Sobie.

Comment

Zamieszczone przez Kapturnik Zobacz posta
      na postoju rosła bez opanowania, chyba, że wkrecilem samochód na 3tys obrotów to malała.
      to dowód na to że to nie czujnik. Wymusiłeś obieg cieczy i czujnik to wyłapał. Czy wskazówka wchodzi na czerwone pole?
      Poczytałeś wątki dot. prawidłowości wskazówki na tablicy? jest kilka wątków w rożnych działach - poczytaj, przeanalizuj.
      Kierownik Działu Diesla

Comment

Przy pierwszym i trzecim termostacie weszła na czerwone pole, nie dało się wskazówki w żaden sposób zastopować, jedynie zatrzymując samochód i gasząc aż sie chwile ochłodzi. Przy tym co teraz mam, nie dochodzi do czerwonego, zdąży spaść temperatura nim tam dojdzie. Nie czytałem, teraz tego szukam. A i jeszcze jak mi hania nie brała ani grama oleju, to od jakiegoś czasu zaczęła co nieco podbierać, ale w końcu 300tyś prawie już na budziku, a na zimnym silniku dymi na biało przy gazowaniu. Po lekkim zagrzaniu przestaje. Wycieku oleju nigdzie nie widzę, jakieś dwa tysiące km temu wymieniałem uszczelką spod zaworów i miski olejowej.
        Last edited by Kapturnik; 20-07-2016, 14:37.

Comment

To ja wrócę do swojego problemu, dziś znów się wskazóweczka podniosła, ale podczas jazdy normalnie temperatura spada, chłodnica gorąca cała..
          Mój szarak

Comment

wskazówka podnieść się może ale wentylator powinien się uruchomić i zbić temp. rozumiem że tak było? a mimo to temp rosła? (wskazówka na czerwone pole nie weszła tylko się nieco? podniosła?)
            Kierownik Działu Diesla

Comment

Nie podniosła się do czerwonego, tak trochę powyżej 3/4 wentylator się włączył, trochę tylko ją zbił, szybko się wyłączył i nie spadła do połowy nawet, ale jak ruszyłem to szybko wróciło do normy wszystko.
              Mój szarak

Comment

trzeba mieć czujność, ale tu bym nie panikował , mimo wszystko interesować powinno czy wtedy w tym momencie z kratek lecie ukrop? i co się dzieje w zb. wyrównawczym? powinien być wyższy stan ale w normie Min-Max.
                Kierownik Działu Diesla

Comment

nie sprawdzałem czy leci ukrop..ale pewnie leciało by gorące mocno, zbiorniczek pełny płynu jak jest tak nagrzana, na oznaczenie max...wczoraj było też gorąco, samchód nagrzany nieźle
                  Last edited by Barti82; 22-07-2016, 10:17.
                  Mój szarak

Comment

Zamieszczone przez Barti82 Zobacz posta
                    pewnie leciało by gorące
                    właśnie to nie jest takie oczywiste, jak jest układ zapowietrzony np z powodu upg, to będzie duża różnica w temperaturze cieczy tej z kratek czyli nagrzewnicy a temp cieczy w chłodnicy. No i to jest kluczowe info.
                    Kierownik Działu Diesla

Comment

to jeśli tylko znów zobaczę że wskazówka wybiera się w góry to od razu sprawdzę czy leci ukrop czy może tylko ciepłe czy gorące mocno, przepraszam za to pytanie, (naprawdę nie wiem) ale co ma uszczelka pod głowicą do obiegu płynu chłodzącego?
                      Mój szarak

Comment

no jak to? np. jak w kaloryferach w domu masz dziurę w obiegu np na pięterku, to jak sądzisz ..ten kaloryfer to będzie ciepły zimny czy gorący? jak otworzysz w nim zawór na max?
                        no i tak samo z twoim układem chłodzenia jak masz powietrze bo dziura w upg to tłoczone są gazy do układu, a pompa wody to nie pompa strażacka że ma wydajność 500m3/s. aby pompeczka twoja tłoczyła płyn to układ musi być totalnie szczelny inaczej ciesz stoi w miejscu - to obserwujesz na niskich obrotach, stoi bo nie ma pompa mocy tego przetłoczyć dopiero jak dodasz gazu i podniesiesz jej wydajność, coś przetłoczy i widać od razu że temp spada.
                        Kierownik Działu Diesla

Comment

Zamieszczone przez Barti82 Zobacz posta
                          ale co ma uszczelka pod głowicą do obiegu płynu chłodzącego?
                          Jak wywala spaliny do ukladu chlodzenia to tym samym zapowietrza caly uklad - miedzy innymi nagrzewnice. Jak przekrecisz na gorace powietrze i przegazujesz to w przypadku zapowietrzonej nagrzewnicy bedzie slychac bulgotanie pod schowkiem.
                          The 1st. - EJ9
                          The 2nd. - ES7
                          The 3rd. - FD7
                          The 4th. - CU2
                          ------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

Comment

hmm..wydaje mi się że nie słyszę bulgotania jak włączam nawiew i dodaje gazu, temperatura spada jak się załączy wentylator, ale tylko troszkę, jak jadę dopiero spada a przed wymianą termostatu, nawet podczas jazdy i wyższych obrotów rosła.
                            Last edited by Barti82; 22-07-2016, 14:46.
                            Mój szarak

Comment

Jak wskazówka się podnosi to sprawdziłem czy leci gorące powietrze, leci, gorące, jak się dotknie kratki, to można powiedzieć że parzy, a czy to może być wina pompy wody??
                              Mój szarak

Comment

Jak nagrzeje się to zobacz czy u dołu chłodnicy rura jest gorąca tao jak na górze czy chłodna.

Wysłane z mojego E6633 przy użyciu Tapatalka

Comment

Working...
                                X