Witam,
zdaję sobie sprawę, że podobne problemy były wałkowane wielokrotnie... ale jak do tej pory nie udało mi się znaleźć ostatecznej odpowiedzi.
Dane:
Civic z 1996 roku
1,4
90KM
Instalacja gazowa - chyba najprostsza z możliwych
Problem
Po około 30 min jazdy silnik się nagrzewa. Wskazówka temp. bliska zamknięcia skali.
Wiatrak nie pracuje (po zwarciu styków w kostce od czujnika temperatury/termowłącznika wiatrak się włącza).
Brak wycieków płynu chłodniczego. Płyn w chłodnicy i w zbiorniczku jest.
Silnik nie kopci.
Korki (od chłodnicy i wlewu oleju) czyste.
Węże gorące, zdaje się, że górny bardziej.
Co już było robione
2013 - wymieniony termostat
kwiecień 2014 - wymieniona chłodnica
lipiec 2014 - wymieniony czujnik temperatury/termowłacznik.
Czujnik temperatury wymieniany był wcześniej jeszcze ze 2 razy.
Ogólnie problem pojawia się co jakiś czas.
Po ostatniej wymianie czujnika miałem spokój "aż" do teraz.
Teraz też wygląda na to, że to on może być przyczyną grzania. Ale to chyba nie jest normalne by było to konieczne tak często. Może przyczyna jest gdzie indziej? A ten czujnik to tylko następstwo?
Przed ostatnią wymianą czujnika robiłem 100km autostradą z temperaturą cały czas w normie.. a zaraz po zjeździe musiałem się zatrzymać bo silnik dostawał wysokiej temperatury.
Przyznaję, że nie jestem znawcą... także pominąłem jakieś ważne informacje to piszcie a postaram się uzupełnić.
Pozdrawiam
zdaję sobie sprawę, że podobne problemy były wałkowane wielokrotnie... ale jak do tej pory nie udało mi się znaleźć ostatecznej odpowiedzi.
Dane:
Civic z 1996 roku
1,4
90KM
Instalacja gazowa - chyba najprostsza z możliwych
Problem
Po około 30 min jazdy silnik się nagrzewa. Wskazówka temp. bliska zamknięcia skali.
Wiatrak nie pracuje (po zwarciu styków w kostce od czujnika temperatury/termowłącznika wiatrak się włącza).
Brak wycieków płynu chłodniczego. Płyn w chłodnicy i w zbiorniczku jest.
Silnik nie kopci.
Korki (od chłodnicy i wlewu oleju) czyste.
Węże gorące, zdaje się, że górny bardziej.
Co już było robione
2013 - wymieniony termostat
kwiecień 2014 - wymieniona chłodnica
lipiec 2014 - wymieniony czujnik temperatury/termowłacznik.
Czujnik temperatury wymieniany był wcześniej jeszcze ze 2 razy.
Ogólnie problem pojawia się co jakiś czas.
Po ostatniej wymianie czujnika miałem spokój "aż" do teraz.
Teraz też wygląda na to, że to on może być przyczyną grzania. Ale to chyba nie jest normalne by było to konieczne tak często. Może przyczyna jest gdzie indziej? A ten czujnik to tylko następstwo?
Przed ostatnią wymianą czujnika robiłem 100km autostradą z temperaturą cały czas w normie.. a zaraz po zjeździe musiałem się zatrzymać bo silnik dostawał wysokiej temperatury.
Przyznaję, że nie jestem znawcą... także pominąłem jakieś ważne informacje to piszcie a postaram się uzupełnić.
Pozdrawiam
Comment