Witam kupiłem niedawno honde civic VI 1.6 Vti b16a2 i w zbiorniku mam śladowe ilości płynu. Czy warto wymieniać czy wystarczy dolać nowy? Kolor płynu jest jasno brązowo-czarny. Jaki powinienem wlać i czy wylewać ten co juz jest?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Płyn chłodniczy
Collapse
X
-
Czekaj czekaj. Jasno brązowo czarny???? Co ty tam masz. Standardowo płyn do chłodnic aluminiowych (tylko taki lej bo inaczej zniszczy Ci układ chłodzenia) ma kolor zielony lub czerwono różowy. Pierwsze słyszę o takim kolorze płynu. Oczywiście zgadzam się z kolegami że najlepiej jest wymienić płyn na nowy i najlepiej to połaczyć z czyszczeniem (nie zapomnij o tym) układu chłodzenia z starego płynu inaczej mogą być ładne kwiatki. Dobrze jest całą zabawę połaczyć z wymianą termostatu. Koszt niewielki a na ciepłe dni na pewno nie zawadzi.
Kolejna sprawa. Skoro płyn ma taki "sraczkowaty" kolor to sprawdz pod korkie wlewu oleju czy nie masz białego kisielu. Ta biała zawiesina oznacza że masz nieszczelną uszczelkę pod głowicą i płyn chłodniczy miesza się z olejem (swoją drogą sprawdz olej w jakim jest stanie). Na Twoim miejscu taką uszczelkę natychmiast bym wymienił wraz z olejem i filtrem.
Tak czy siak zmień płyn chłodniczy (najlepiej naprawdę markowy) wraz z czyszczeniem ukłądu bo inaczej to kasa wywalona w błoto.
Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172
Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535
Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG
Tęsknota za Hanką jest ciągła.
Comment
-
a może poprostu ma wode koloru rdzy? chociaż kolor nie pasuje, byc moze jest tam kilka rodzai płynów
Sebastian moje GG 10836239 masz problem to pisz lub dzwon 604-593-463
Remonty główne silników, specjalizacja Honda civic, inne hondy również, zostawiasz auto do naprawy a odbierasz gotowe do jazdy, czesci jakich tylko zechcesz firm, ja zakładam tylko najwyższą półkę ale na życzenie mogą byc inne
Comment
Comment