polecam do tego środek o nazwie PART CLEANER. Włąsciwie jest to cały dział środków do oczyszczania zaolejonych i brudnych części. Sprzedawany jest zazwyczaj w puszkach pod ciśnieniem o polemności 450-500ml (wysoka i dośc smukła). Jest naprawdę skuteczny (coś ala woda ale lepsze a przy okazji nie powoduje korozji części). Dołaczona rurka jest dość długa i pozwala na dobre dotarcie do wszystkich miejsc. Atutem takiego rozwiązania jest też to że nawet jeśli wszystko nie spłynie to po ok 30 min owy parts cleaner wyparuje.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Przegląd klimatyzacji
Collapse
X
-
Moja była Honda Civic EK2 JDM D13B4
http://www.civicforum.pl/showthread.php?t=24172
Mój felieton "Samochodem przez Japonię."
http://www.civicforum.pl/showthread....535#post158535
Był Seat Leon 5F 1,4 TSI 125KM w kiju - jest Seat Leon 5F 2.0 TSI (190KM) z DSG
Tęsknota za Hanką jest ciągła.
-
Cześć. Mylisz się chyba Kamilrojek co do oceny oferty. Cena jest rewelacyjna. Zauważ, że podstawowa cena to 170 zł ( czli jak u Ciebie średnio ) i od tegoi rabat 59%. Te darmowe ilości czynnika to na ewentualne ubytki. Gdyby ubytek przekraczał 200 g, to reszta jest płatna. Ale w działającej klimie ubytek ponad 200 g jest mało prawdopodobny. Tak więc cena z ozonowaniem ekstra. Tylko brać.
Pzdr.
Comment
-
Zamieszczone przez Legion Zobacz postasyriuszteam w ogłoszzeniu jest napisane, ze on odsysa na poczatku czynnik co powoduje ze trzeba napelnic calosc od poczatku. Kamil priv.
Odsysa i ponownie nabija nim układ wraz ze środkiem smarnym. To podstawowa idea takiego przeglądu. Sprężarka klimy jest smarowana środkiem zawartym w czynniku i nawet jeśli go nie ubywa w układzie, to z czasem traci właściwości, jak olej w silniku. Jeśli czynnika jest w układzie mniej niż powinno, to uzupełnia brak do normatywu dla danej instalacji. Brak czynnika do podanej gramatury 200 uzupełniają Ci w cenie usługi. Gdyby był większy, to płacisz za każde brakujące 100 g. wg podanej, dość zresztą wysokiej ceny. Ale nie za cały czynnik, tylko za ewentualny brak ponad 200 g. W klimie która działa, ten brak nie ma prawa być większy niż te 200. Uwierz, to ekstra cena
Pzdr.
Comment
-
Cześć.
Nie ma nic za darmo ale są promocje, okazje i zakupy grupowe. Przecież ja nikogo do niczego nie namawiam
Nie znam firmy, mieszkam kilkaset kilometrów dalej ale orientuje się w cenach i ta jest atrakcyjna nad wyraz. Tylko tyle doradziłem Koledze. Nie pisałem żeby się zdecydował. To jego wybór. Ja mając taką możliwość chętnie bym skorzystał. Tak jak ludzie, którzy zamiast zapłacić w ASO 2000 zł. wybierają mechaników polecanych na tym Forum i za 500 zł. mają pewność dobrze wykonanej roboty. A to większy upust niż przy tej klimie
Pozdr.
Comment
-
Zamieszczone przez Lord_Nikkon Zobacz postaOleju w sprężarce nie musisz wymieniać bo takowego nie ma. Czynnik chłodzący ma w sobie już smary a więc sam w sobie smaruje sprężarkę.
Olej jak najbardziej jest, każda sprężarka musi być smarowana odpowiednim dla niej typem oleju, przeciętnie to ok 200ml w całym obiegu. Czynnik to czynnik, dostarczany w butlach nie zawiera oleju ani kontrastu. Dopiero potem, w układzie, te składniki mieszają się ze sobą. Stacja do obsługi dozuje te rzeczy oddzielnie.
Zamieszczone przez Lord_Nikkon Zobacz postaPrzy serwisie klimy nie wymienia się żadnych olejów.
Całkowita wymiana oleju polega na wymontowaniu sprężarki, zlaniu z niej oleju, oraz przepłukaniu całej instalacji. Potem dopiero dozuje się czynnik, świeży olej oraz kontrast.
P.S. Skoro już o smarowaniu mowa - jeśli zdarzy się Wam kiedyś wymieniać sprężarkę od klimy, przed montażem koniecznie trzeba ją zalać olejem. Inaczej nie popracuje za długo :]Last edited by twizzter; 06-04-2012, 00:35.
Comment
-
Co jaki czas trzeba wymienic filtr osuszacz? Czy w ogóle trzeba go wymieniać? Dzwoniłem ostatnio po kilku "specjalistach" od klimy i jeden z nich powiedział mi o jego wymianie. Wspomniał również, że nie da rady wymienić go samemu, tylko oni to robią. Prawda to? Filtr kosztuje podobno ok 100 wymiana - 100zl, wiec kasa nie mała.1.4 iS 90 KM 1998 r. 3d
Comment
-
nie słyszałem o tym by wymieniać osuszacz, chyba że sie zepsuje, może poczytaj innych Fachowców: https://www.mlserwis.pl/?oferta,0030,0002
co prawda piszą o osuszaczu Element ten osiąga „punkt saturacji" po ok. dwóch latach działania. ale ja mam Yarisa który ma 12 lat i nigdy nie był wymieniany osuszacz więc chyba klima powinna się dawno rozpaść z korozji a tak sie nie dzieje - wszystko chodzi bdb.Last edited by rambo7; 13-04-2012, 10:35.Kierownik Działu Diesla
Comment
Comment