Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

termowyłącznik wentylatora

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• termowyłącznik wentylatora

Panowie doradźcie,

Silnik D14A8.
    Czy ktoś zauważył jak długo załącza się wam wentylator chłodnicy gdy auto stoi?

Auto stoi na biegu jałowym (załóżmy w korku) osiąga te teoretyczne 95 st.C i załącza się went. chłodnicy. U mnie w takich warunkach pracy załączał się na jakieś 10 s przerwa 30-40 s i znowu 10 s chodzi wentylator i tak już cyklicznie. Przestraszyłem się myślę sobie za krótko działa ten went. żeby schłodzić do tych ok 90 st. C, kupiłem nowy termowyłacznik (akurat był JPN), założyłem a tu lipa; went. załącza się teraz na 5s przerwa 30 s i znowu 5s. Czyżby 5 s wystarczyło żeby pod czujnik podpłynął płyn o 5 st. chłodniejszy? To jak ta cyrkulacja płynu musi zasuwać?
    Zostawić ten czujnik, czy założyć lepiej stary?

Sorry za zbyt długi post

pozdr.
    darek wałbrzych

Trudno nikt nie odpowiedział. Może temat banalny, ale bardzo ważny uważam-nikt nie chce przegrzać silnika. Zapytam chłopaków z ASO...

pozdrawiam
    darko
    Last edited by rambo7; 25-05-2012, 08:03. Powód: łącz po sobie

ja po ostatnich pracach związanych z układem chłodenia zauważyłem, że wentylator chłodnicy wyłącza się zaraz po wyłączeniu stacyjki

Comment

Wydaje mi się że we wszystkich nowych samochodach tak jest, to normalne że się wyłączy po wyłączeniu stacyjki. Jak pamiętam w starym polonezie pracował mi cały czas aż się nie wystudził.
      - Stuk! Puk!
      - Kto tam?
      - Panewka!

--- Moje 5D ---

Comment

Working...
      X