Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

temperatura klimy

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

Zamieszczone przez grzesiek88 Zobacz posta
    przewody w klimie nie są wieczne a zwłaszcza gumowe. z upływem lat parcieją i coraz bardziej przepuszczają gaz i jest to norma. dobrze jest raz na 10 lat wymienić oringi na łączeniach. często zdarzają się też nieszczelności na łączeniu przewodu alu z gumowym (na tym zagnieceniu) a w przewodach alu robią się wżery i też przepuszczają.. maszyna (automat) często pokazuje że układ jest nieszczelny po uzyskaniu próżni ale żeby zobaczyć gdzie jest nieszczelne trzeba nabić układ z dodatkiem barwnika co też nie zawsze jest widoczne przy mikronieszczelnościach, lepszym sposobem jest nabicie układu azotem bo można większe ciśnienie uzyskać i wtedy słychać skąd ucieka. co do oleju do sprężarki jest on podnieniany w niewielkich ilościach podczas nabijania klimy (znajduje się w czynniku) a całkowita wymiana oleju jest wskazana przy ingerencji w układ tj. naprawy, rozszczelnianie demontaż sprężarki itp. wtedy dobrze jest też wymienić osuszacz. to chyba tyle. jak by ktoś miał jakieś pytania jeszcze to pisać. zajmuje się nabijaniem i serwisem klimy... a i jeszcze co do temperatury... powinna schładzać poniżej 10 stopni na wylocie z nawiewu
    Bardzo ciekawa informacja.

Comment

18 procent ubytku w rok to duzo, ja w tym roku ( po 5 latach ) sprawdzalem swoją klime, sciagneli 460 g a ilesc czynnika w klimie to 530 g, czyli przez 5 lat ubylo mniej niz 15%

Comment

Nabiłem klimatyzacje. Odzyskano 80gr. czynnika , napełniono 610 gr.
        Podczas sprawdzania podcisnienia spadło 14mbar. Powiedział gosć ze to jest bardzo dobrze bo dopuszczalne jest 100.
        Co o tym sądzice?
        Przypuszczam ze za rok znów trzeba bedzie dobić bo jednak jakaś nieszczelnosć jest.

Comment

hahahahaha o rany ale sie uśmiałem... to 14mbar jest do wykrycia gdzie puszcza trzeba nabić barwnik i pojezdzić troche bo od razu może nie być widać gdzie ucieka więc jak coś nabicie barwnikiem i w następny dzień na sprawdzenie uv. a jak barwnikkiem nie iodzie to nabić układ azotem gdzie ciśnienie jest dużo większe... a to dopuszczalne 100mbar tego gościa to czynnika byś nie miał w ciągu jednego dnia więc jakieś bzdury opowiada... ja u siebie w warsztacie dopuszczam między 30 a 40mbar wtedy mówie klientowi co i jak ze auto z rok, półtora pojezdzi bo nieszczelne i informuje o ewentualnych kosztach naprawy... decyzja należy do klienta...

Comment

hahahahaha o rany ale sie uśmiałem... to 14mbar jest do wykrycia gdzie puszcza trzeba nabić barwnik i pojezdzić troche bo od razu może nie być widać gdzie ucieka więc jak coś nabicie barwnikiem i w następny dzień na sprawdzenie uv. a jak barwnikkiem nie iodzie to nabić układ azotem gdzie ciśnienie jest dużo większe... a to dopuszczalne 100mbar tego gościa to czynnika byś nie miał w ciągu jednego dnia więc jakieś bzdury opowiada... ja u siebie w warsztacie dopuszczam między 30 a 40mbar wtedy mówie klientowi co i jak ze auto z rok, półtora pojezdzi bo nieszczelne i informuje o ewentualnych kosztach naprawy... decyzja należy do klienta...
            No to chyba dobrze powiedział ze za rok trzeba bedzie dobić klime!!! To jak ty dopuszczasz 30 -40 mbar i za rok półtora pojeździ klient to ja chyba ze dwa lata??
            Pozatym maszyna do nabijania klimatyzacji sama informuje gdy jest zbyt wielka nieszczelnosć ?

Comment

wiele rzeczy ma wpływ na to czy przy nieszczelności nawet tych przykładowych 30mbarów wytrzyma miesiąc czy rok... o tym ile Ci wytrzyma nic nie pisałem- napisałem tylko ze jest możliwość zlokalizowania tej małej nieszczelności. no i masz racje ze spokojnie wytrzyma z rok, półtora... a co do tolerancji wartości w maszynie to jedna ma ustawione a druga nie i można sobie to przestawić... to chyba na tyle.
              pozdro

Comment

wiele rzeczy ma wpływ na to czy przy nieszczelności nawet tych przykładowych 30mbarów wytrzyma miesiąc czy rok... o tym ile Ci wytrzyma nic nie pisałem- napisałem tylko ze jest możliwość zlokalizowania tej małej nieszczelności. no i masz racje ze spokojnie wytrzyma z rok, półtora... a co do tolerancji wartości w maszynie to jedna ma ustawione a druga nie i można sobie to przestawić... to chyba na tyle.
                pozdro
                Pozdrawaiam
                A klime to powinno sie co roku dobijac , czyścić , przeprowadzać przegląd??

Comment

zaleca sie co roku kontrole szczelności, ewentualne dobicie, odgrzybienie przynajmniej ozonem i wymiana filtra przeciwpyłkowego.

Comment

Working...
                  X