Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ek4 wskażnik temperatury

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• ek4 wskażnik temperatury

Może ktoś pomoże bo nie mam już żadnego pomysłu. Posiadam ek4 b16a2, mam taki problem, że po dłuższej jeżdzie wskazówka wędruje mi na high.
    Wymieniony sporo rzeczy w układzie chłodzenia, chłodnica, czujniki, węże. Samochód nie dymi, nie bierze płynu, poki co nic nie wyrzuca, pod korkiem chłodnicy nie czuje rzadnego zapachu spalin, olej czysty, moc w normie. Sytuacja jest też taka, że nie zawsze kiedy wskazówka wędruje na ostatnią linię, to nie zawsze załącza się wentylator. Robiłem pomiar w miejscu czujnika temperatury silnika, po rozgrzaniu silnika, kiedy wskazówka się ruszyła, wyszło +/- 180 OHM, co niby odpowiada około 100 czy 120 stopni. To chyba za dużo. Drugi czujnik wskażnika temp. też wymieniony. Sprawdzałem węże od chłodnicy, oba mniej więcej tak samo ciepłe. Biorę pod uwagę uszczelkę, jednak sprawdzałem podstawowe rzeczy które by na to wskazywały i są wykluczone.
    co jeszcze można sprawdzić ?

termostat tez wymieniałeś? moze układ jest zapowietrzony?

Comment

termostat wymieniony niedawno razem z chłodnicą, pompa wody równierz, górny i dolny wąż od chłodnicy są gorące i nie są twarde, nic nie bulgocze w układzie

Comment

a moze spróbuj podłączyć gdzieś jakiś zewnętrzny termometr z sondą na kablu (np wsadź sondę do zbiorniczka wyrównawczego) i jeśli wskazówka podjedzie Ci na górę to sprawdzisz sobie temp na termometrze, moze po prostu czujnik padł albo wskaźnik się kończy?

Comment

Chciałem zmienić któryś z tych czujników, np od wentylatora ale z tego co widzę wymaga to spuszczenia płynu z układu, niestety chwilowo nie mam do tego warunków. Dzisiaj podłączyłem inny licznik, wskazówka również wędruje w górę a wentylator się ani razu nie załączył :/ termostat? ziomek od którego brałem samochód z 3 miechy temu wsadzał orginalny termostat. Na wszelki wypadek wentylator podłączyłem na krótko, chodzi cały czas i teraz póki co wskazówka ani drgnie ;] umówiłem się już do ogarniętego kolesia, ktoś polecił mi warsztat w Markach, niestety 2 tyg trzeba czekać bo ma niezły zapieprz.

Comment

Cześć.
            Termostat nie steruje wentylatorem. Zmienia obieg płynu popularnie mówiąc z małego na duży. Wentylator sterowany jest czujnikiem montowanym na chłodnicy mierzącym temperaturę płynu już w "dużym obiegu". Prawdopodobny winowajca kryje się moim zdaniem tu: https://www.iparts.pl/czesc/przelacz...240-36440.html. Do jego wymiany nie potrzebujesz specjalistycznego warsztatu.
            Pzdr.

Comment

no tak wrzystko pięknie ale z tego co wiem był wymieniany niedawno ze wrzystkimi czujnikami, temp. silnika i wskaznika temperatury silnika. No dobra, znajduje sie on zapewne koło termostatu w widocznym miejscu, koło masy ?? no chyba że nie o tym myślę

Comment

jeszcze takie pytanie, czy moge póki co jeżdzić z podłączonym na krótko wentylatorem ? Czy to coś szkodzi

Comment

moze silnik wolniej sie nagrzewa, alle poza tym to raczej nic złego się nie dzieje.

Comment

Working...
                  X