Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Immobilizer w kluczyku - kłopocik:)

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Immobilizer w kluczyku - kłopocik:)

Witam,

Mam Civica z '98 5D 1,4iS z immobilizerem w kluczyku.
    Przed chwilą pojawił się niepokojący objaw. Mianowicie po przekręceniu stacyjki wszystkie kontrolki się zapaliły (zasilanie było), jednak kontrolka immobilizera mrugała dalej i silnik nie kręcił.
    Do domu miałem niedaleko, więc wziąłem drugi kluczyk. Na tym odpalił bez problemu (kontrolka immo zgasła standardowo po sekundzie, czy dwóch).

Podejrzewam, że w tym pierwszym (oryginalny od nowości, ząbki ma tak wytarte, że można go wyjąć w trakcie jazdy:P) padła jakaś bateryjka (jeśli takowa tam jest??).
    Po kilkunastu minutach ponownie spróbowałem starym kluczykiem i już odpalił bez problemu (drugi położyłem na fotelu pasażera, ale nie wiem, czy ta odległość była wystarczająco duża, żeby nie odblokować immo?).

Zakładam, że odległość była wystarczająco duża, więc stary kluczyk po jakimś czasie zadziałał.

Pytanie do Was:
    - czy wystarczy wymienić bateryjkę czy potem będę musiał go zaprogramować?
    - ile taka zabawa może kosztować w Warszawie?
    - gdzie to można w miarę tanio zrobić?

Wolę nie jeździć z dwoma kluczykami (niby mam ten trzeci serwisowy czerwony, ale po co mam potem wydawać kupę kasy na ewentualne dorabianie).

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie
    Marcin

Bateryjka? Z tego co mi sie wydaje zadnej bateryjki tam nie ma. Immobiliser w kluczyku chyba działa na takiej zasadzie że musi być auto zapalone poprzez przekręcenie w stacyjce a nie jak to kiedys złodzieje robili stykając dwa kable. Jaki problem? Jeździj na drugim kluczyku i tyle kto Ci karze dwa kluczyki wozić? To chyba nie działa na takiej zasadzie

Comment

W takim razie nie wiesz na czym polega immo ;P

Działa to w dosyć prosty sposób, w kluczyku jest transponder, a przy stacyjce, jak najbliżej główki kluczyka jest antena.

Podczas włożenia kluczyka do stacyjki i przekręcania zapłonu immo wysyła sygnał pobudzający do anteny która przekazuje go kluczykowi, on pobudzony wysyła kod do anteny. Przez ekranowane kabelki idzie sygnał z kodem do immo, on go odpowiednio odczytuje i pozwala na włączenie silnika.
      Tak to działa w ogromnym skrócie.

Dlatego aby złamać to zabezpieczenie najłatwiej jest przynieść swoją skrzyneczkę z immo oraz swój hartowany kluczyk do złamania zamka... Tyle ze strony teoretycznej

A na pytanie czy tam jest bateryjka czy nie, oraz czy może to działać z kilku metrów odpowiedź macie tutaj:

Zamieszczone przez WIKIPEDIA
      Transponder (XPDR, XPNDR lub TPDR) jest bezprzewodowym urządzeniem komunikacyjnym, które automatycznie odbiera, moduluje, wzmacnia i odpowiada na sygnał przychodzący w czasie rzeczywistym. Termin pochodzi z połączenia słów (transmitter i responder). Transpondery można podzielić na dwie główne kategorie różniące się sposobem zasilania: aktywne i pasywne.

[...]

Transponder aktywny
      Czym się różni od transpondera pasywnego ?
      dużo większy zasięg działania,
      znacznie wyższy stopień zaawansowania technicznego,
      posiada własne źródło zasilania

[...]

Motoryzacja
      W motoryzacji transpondery są stosowane w zaawansowanych systemach antywłamaniowych. Transponder wbudowany w kluczyk zapłonu w przypadku usunięcia powoduje blokadę silnika przez odcięcie wtrysku paliwa. Kiedy kluczyk jest włożony do stacyjki i przekręcony, transponder wysyła kod do komputera sterującego silnikiem. W momencie, gdy kod transpondera, który zmienia się przy każdym wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki, nie zostanie potwierdzony, silnik także zostanie zablokowany.

W innych nowszych systemach kod transpondera składa się z dwóch części: jawnej i ukrytej (tzw. kryptotranspondery). Nowsze wersje kluczy samochodowych posiadają zespolone układy transpondera i pilota do zdalnego zamykania drzwi).
      Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
      Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

No dobrze, rzeczywiście tego nie wiedziałem

Skoro nie ma bateryjki, to jaki mógł być powód, że kluczyk nie rozbroił immo za pierwszym razem, ale po kilkudziesięciu minutach zrobił to już bez problemu?

Co w takiej sytuacji zrobić, żeby nie mieć tego problemu w przyszłości?

Pozdrawiam
        Marcin

Comment

A teraz działa normalnie czy dalej zaskoczy raz na czas?

Comment

Od tamtego czasu zdarzyło mi się to dwa razy...

Jaki może być koszt naprawy?

Comment

Zadzwoń do najbliższego ASO i się zapytaj
              Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
              Jakby jakiś link przeze mnie zamieszczony nie działał (z moich wstawek) proszę o prywatną wiadomość. Wrzucę ponownie.

Comment

Kiedyś miałem podobną sytuację. Początkowo pomagało uderzenie ręką w obudowę stacyjki co jakiś czas i kontrolka z kluczykiem gasła, później problem z kluczykiem pojawiał się codziennie. Okazało się, że przewód nie łączył z anteną od immo. Wystarczyło zdjąć obudowę stacyjki, wypiąć przewód z anteny immo i przeczyścić dwa styki. Roboty na max 15 min jak się robi pierwszy raz

Comment

Dzięki Kris1261, tak zrobię.
                  Zastanawia mnie tylko jak poznam co jest antenką immo? Jakieś charakterystyczne znaki, napisy, lub po prostu kształt?

Pozdrawiam
                  Marcin

Comment

Antena immo (plastykowa, czarna obudowa) ma kształt pierścienia i jest nałożona na stacyjke i przykręcona na śrubke. Nie ma problemu ze zdemontowaniem i raczej rzuca sie w oczy.

Comment

Dzięki jeszcze raz, zajmę się tym mam nadzieję, że w weekend.

Pozdrawiam
                      Marcin

Comment

witaj
                        mam hondę civic 95r
                        mam cały komplet kluczyków ( czerwony i dwa użytkowe z pilotem od alarmu i centrala)
                        też pojawił się problem z mrugającym kluczykiem. czy porada ze sprawdzeniem antenki od immo pomogła? nie chciałbym płacić za błahostkę :-)

Comment

Zaprogramujcie sobie od nowa immo (czerwonym kluczykiem)
                          ビートル ジョン

Comment

Working...
                          X