Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mechanizm wycieraczek

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Mechanizm wycieraczek

Mam taki problem, że wycieraczki chodzą straaaaasznie głośno. Zgrzytowy dźwięk wydobywa się ewidentnie z okolic mechanizmu wycieraczek. Albo to silniczek albo te ramiona.
    I tutaj będe bardzo wdzięczny za wszelakie rady jak to wymieniać (a może da się z tym coś zrobić) tzn czy zdejmować trzeba maske etc.

I teraz najważniejsza rzecz w sprawie której pisze. Zanim cokolwiek zacznę robić chciałbym to kupić a nie wiem jakie bo są różne na allegro a moja honda akurat jest taka "przejściowa". Będę bardzo wdzięczny za jakieś info (zdjęcie, opis, aukcje allegro) od kogoś kto to kiedyś widział oglądał ewentualnie jest pewny jakie mają być.

Honda Civic 6 gen 5D
    silnik: D14A2, buda: MA8
    rocznik 1995

Z góry dzięki za zainteresowanie

Sprawdź najpierw czy masz dobrze dokręcone śruby od ramion wycieraczek, może to hałasuję. Jeżeli to silniczek to na pw mogę Ci wysłać zdjęcie - silniczek możesz sprawdzić w ten sposób, że jak przytrzymasz poruszające się ramię to dźwiek będzie głośniejszy - zresztą jeżeli to pada silniczek to np. w moim przypadku padł w ciągu 1h jazdy autostradą. Jeżeli jednak to będzie mechanizm (raczej wątpie) to mogę Ci tanio sprzedać.

Comment

Kiedyś miałem podobny problem. Tylko, że u mnie wycieraczki padły całkiem. Kupiłem używany silniczek na szrocie(koszt ok 100zł)i chodził bardzo głośno. Okazało się, że odkleił się magnes od obudowy elektromangesu i podczas obracania kręcił się i stukał o ścianki. Jeżeli będziesz kupował nowy silniczek to ważne żeby był z wersji europejskiej a nie angielskiej bo w tej kręci się on w drugą strone i mocowany jest z drugiej strony podszybia. Jeżeli będzie to magnes to chyba mam jeszcze jedną obudowę.

Comment

witam,

mam ten sam problem. wycieraczki dzialaja wyjatkowo glosno i dzwiek dochodzi wlasnie z silniczka, albo bechanizmu przekazujacego ruch na wycieraczki.

widze, ze minelo sporo czasu, od zamieszczenia Twojego posta. naprawiles juz? jak sobie poradziles?

ja mam taki problem, ze boje sie zdjac tej pokrywy przy szybie. kolki sie zapiekly i mozna je tylko odciac, a nowych nie moge nigdzie znalezc. zastanawaim sie, czy po prostu tego pozniej nie skrecic na dwoch gumowych podkladkach z kazdej strony.

Comment

Też miałem problem z głośnymi wycieraczkami,smarowałem mechanizm rozbierałem cały silniczek(plastikowe zębatki) i nic nie pomogło kupiłem silniczek na szrocie (100zl) i mam spokój

Comment

Widzę, że stary temat ale go muszę odświeżyć... Mam taką samą budę i silnik jak kolega, który rozpoczął temat.

Honda Civic 6 gen 5D
            silnik: D14A2, buda: MA8
            rocznik 1995

Problem mam z tylną wycieraczką.. Po jej uruchomieniu normalnie mam dreszcze od odgłosu a dodatkowo, że jestem nowy na forum i ogólnie w temacie Hani mam pytanie czy i jak można to samemu podreperować. Z góry dzięki za info.

Comment

Witam,

Podepne sie pod temat żeby nie zakładać nowego.
              Mam również problem z wycieraczką przedniej szyby, do niedawna wydobywał sie z niej dziwny dźwięk... aż tu nagle jadąc autostradą w ulewę po prostu przestały działać. Przy każdej próbie włączenia nic sie nie dzieje, tylko podobny do poprzedniego dźwiek który sie zaraz ueywa ponieważ wycieraczki nie startują. Czy kupno silniczka załatwi sprawe? Może ma ktoś z forumowiczów na sprzedaż?

Comment

To i ja się podepnę strasznie pada dzisiaj w trojmiescie i podczas powrotu z pracy coś "skoczyło" w silniku wycieraczek i przestaly dzialac jak wlacze to slychac tylk takie chrobotanie... na postoju poruszylem wycieraczki i wrocily do pozycji poczatkowej ale jak wlaczam je ponownie to slychac tylko chrobotanie?co to moze być? jak sie dostac do mechanizmu wyciereczk? Przy okazji zauwazylem ze padly rowniez swiatla mijania dzialaja tylko pozycyjne

po zajrzeniu okazało sie że silniczek czy jak to się fachowo nazywa "nie odbija" wycieraczek jak się pociągnie to wycieraczki wykonują jeden cykl i znowu przestają działać... i teraz pytanie
                1. czy da się to naprawić domowym sposobem?
                2. czy mechanizm z silniczkiem wycieraczek podejdzie do VI gena 5D MB2, z innych modeli? 3D, 4D, V gen., ROVER?
                Last edited by Gość; 03-08-2010, 20:06.

Comment

panowie xanavi i wa7d1 macie "zmielone" przekładnie w silniczku wycieraczek, ja do mb1 kupilem z rovera 416

Comment

mam taką honde jak ta z twojego avatara, 5d produkowana w anglii. Zastanawiałem sie czy bedzie mozna od rovera kupić bo na allegro od hondy stricte nie ma. Dzieki za podpowiedź. A tak na marginesie ile zapłaciłeś za silniczek?

Comment

zapłaciłem 200 lub 250 za komplet z mechanizmem, teraz na allegro jest tylko taki https://moto.allegro.pl/item11668793...ek_europa.html
                      upewnij się telefonicznie czy nie jest z angielskiej wersji

Comment

Czy przypasuje silniczek od V gen do VI gen? Bo ma taka samą wtyczkę, mam okazję kupić tanio?

Comment

troche drogo tym bardziej że potrzebny byłby mi chyba sam silniczek bez mechanizmu. Spróbuje coś na szrocie znaleźć może.

Comment

Mechanizm pasuje z V gena. Tylko trzeba przełożyć z całym mechanizmem można znaleźć taniej te od V gena... mi się udało za 30 zł dostać i jeszcze blisko więc odebrałem osobiście ok 45 min roboty i wszystko hula jak nowe

Comment

A czy taki silniczek bedzie pasował do mojego civica (5d hatchback z 96r produkowany w anglii na rynek niemiecki)??

lub taki

Comment

Working...
                              X