Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kąt wyprzedenia zapłonu D16Y7

Collapse
X

• Filter
  • Czas
  • Show
Clear All
new posts

• Kąt wyprzedenia zapłonu D16Y7

Witam.
    Poczytałem trochę tematów o ustawieniu zapłonu ale nie moge znaleźć ile stopni jest do silnika D16Y7 seryjnie. I też chciałbym odrazu przyspieszyć zapłon do maksymalnej bezpiecznej wartości. Dodam że mam LPG w autku a LPG ma 105-110oktanów wiec przyśpieszenie zapłonu moze być większe niż na benzynie. Więc na ile byście polecali ustawić zapłon dla najlepszych efektów?
    Z góry dzieki za odpowiedź

Strona 45 manuala, kąt 12 stopni plus/minus 2.
    Kąt ten możesz potem sobie regulować aparatem zapłonowym, który jest mocowany na 3 śruby i ma spory zakres regulacji choć nie wiem dokładnie jaki.
    Aparat zapłonowy max do siebie oznacza wyraźne opóźnienie zapłonu i inną prace silnika. Pracuje cichutko i jest zmulony konkretnie.
    Jeśli przyspieszasz zapłon nasłuchuj silnik po solidnym rozgrzaniu, zacznie cykać znaczy jest niedobrze. Nie jest wcale takie oczywiste że przyspieszysz i będzie miał większą moc, równie dobrze można troche opóźnić i będzie lepiej, trzeba to sprawdzić na drodze.

Comment

Kąt musi być według manuala, bo komp będzie korygował inny przydział. No chyba, że wejdziesz poza widełki, ale to wiąże się ze spalaniem stukowym.

Comment

Okey dzieki wielki gdzieś w tygodniu będę ustawiał zaplon to potestuje i zobacze gdzie najlepiej bedzie chodzil i jechał

Comment

Zamieszczone przez MisterDju Zobacz posta
          Okey dzieki wielki gdzieś w tygodniu będę ustawiał zaplon to potestuje i zobacze gdzie najlepiej bedzie chodzil i jechał
          Ustaw jak fabryka przykazała i nic nie kombinuj tym bardziej w LPG. w innym przypadku szybciutko możesz się pożegnać z zaworami, bądź gniazdami zaworów. Takie kombinacje z zapłonem można robić w motosporcie, gdzie komuś zależy na większej mocy przy wyższych obrotach. A Ty nie masz zielonego pojęcia o tym co w takim silniku się dzieje i jakie ma korzyści jak i skutki dla silnika. Ale co mnie to Twój silnik twoja sprawa.

Comment

Przyspieszony zapłon - muli dół, mocna góra.
            Opóźniony zapłon - dół lepszy, góra słabsza.
            Ustawienia fabryczne - jest równowaga

Comment

Working...
            X